19-10-2015

Gember!

Vroeger had ik echt een hekel aan gember. Bah, wat vies vond ik dat! Veel te sterk..
Maar als je in je zoektocht naar puur en onbewerkt eten ook de kruiden en specerijen ontdekt, krijg je er veel waardering voor.

Wat een heerlijk product, dit gebruik ik nu dagelijks in mijn eten.
Sowieso is het een echt wintergoedje, net als kaneel bv. Het is een verwarmende specerij, waar we ’s winters meer behoefte aan hebben dan ’s zomers.
Toch is het het hele jaar een goede aanvulling voor je lichaam.

Gember kun je als wortel of gemalen (als poeder) kopen. Gember is familie van de geneeskrachtige kurkumawortel.  Op dit moment is de meeste gember afkomstig uit India. De Grieken verwerkten gember al in hun brood. Vandaar dat wij nu nog gemberkoek kennen.

De eigenschappen van gember zijn vooral positief voor ons maag-darmstelstel. De opname van voedingsstoffen wordt wel tot 200% verbeterd. Het verbetert de maagfunctie en de darmperistaltiek.

Vandaar dat gember een veelgehoord middel is tegen misselijkheid, braken, obstipatie en winderigheid. Ook misselijkheid bij zwangerschap, chemotherapie en reizen kunnen verminderen door gebruik van gember.

Naast het kalmerende effect heeft gember ook een ontstekingsremmend effect en verlaagt de cholesterol. Verse gember bevat relatief veel zink.

Gember heeft als belangrijke stof gingerol, het geeft de gele kleur en de scherpe smaak. Gingerol is een fytochemische stof die een preventieve werking heeft t.a.v. kanker.

Gember verdunt het bloed en is dus niet veilig voor mensen met een stollingsziekte, supplementen slikken tijdens een zwangerschap is niet aan te raden, omdat we onvoldoende weten over de gevolgen voor de baby van hoge concentraties gingerol.

Ik doe dagelijks een stukje van ongeveer 1 cm door de sapcentrifuge bij het sap dat ik maak. Ook gebruik ik het vaak in de wok bij de groenten, in combinatie met knoflook. Ook is er goed thee van te maken, eventueel samen met citroensap.

Gebruik jij ook gember?

Pure groetjes van Christine van doemaarpuur.nl

PS: Komende week een verslag van Heel Putten Bakt mét het winnende recept!

Deel via social media

 
Print recept

3 Reacties

 • jac
  jac maandag 19 okt 2015 om 14:20
  Dag Christine, Leuk: weer een informatief artikel van jouw hand! Ik herken mezelf in dat wat je schrijft: vies/veel te sterk, maar nu vind ik het heerlijk! Lekker een stukje door de wortelsmoothie of ik bak het mee met de broccoli en champignons. Thee zet ik er ook regelmatig van.
 • Margje
  Margje maandag 19 okt 2015 om 19:44
  Héérlijk gember! Hier ook dagelijks. Door de smoothie en lekker door de thee. Maar ook samen met groente. Gemberkoek ken ik niet. Dat ook maar eens proberen denk ik..
 • Ina
  Ina dinsdag 20 okt 2015 om 18:21
  Mmmmm gember heerlijk. Ik maak er thee van met kurkuma en citroen. Heerlijk door verschillende gerechten. Zalig...
Laat een bericht achter!
251