Stevia!
Regelmatig krijg ik de vraag op workshops maar ook via mail hoe ik denk over Stevia (of honingkruid wordt het ook wel genoemd) en wat mijn ervaring is met Stevia.
Stevia is een plantje dat ontzettend zoet is. Vele malen zoeter dan gewone tafelsuiker. Het plantje is puur natuur, bevat geen calorieën en is daarom voor velen een prima suikervervanger. Gelukkig is deze zoetstof sinds een aantal jaren goedgekeurd in Nederland en andere delen van Europa. Maar helaas wordt van veel dingen misbruik gemaakt, en zo ook van Stevia.
Toen Stevia zijn intrede deed in Nederland werd 'opeens' overal Stevia verkocht. In de supermarkt, natuurwinkel en op internet. Een goede zaak zou je zeggen. Helaas. In 9 van de 10 gevallen koop je gewone suiker met een heel klein percentage Stevia. Op de verpakking lijkt het alsof je Stevia koopt, kijk je bij de ingrediënten dan zie je maltodextrine staan met 2 of 3% Stevia. Pure misleiding en laat het alsjeblieft staan, het is zonde van je geld!
Je denkt een product te kopen wat geen calorieën bevat, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en vervolgens koop je gewone suiker, of nog erger, Maltodextrine geeft de hoogste score in de Glycemische Index (GI) voor suikers en zoetstoffen. Ter informatie: Stevia heeft een GI van 0, Maltodextrine van 105-150! (Advies is om heel matig te zijn met voedingsmiddelen die boven de 50-55 uitkomen in de GI om je bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel te houden en suikerpieken te voorkomen).
Pure Stevia is wel te vinden op internet of in een natuurwinkel, maar dat merk je direct aan de prijs. Het is duur en bovendien smaakt het een beetje apart. Bakken met pure Stevia geeft geen lekker resultaat en een druppeltje pure Stevia in de koffie of thee vinden veel mensen niet lekker.
Je kunt ook Stevia-plantjes kopen, deze tip kreeg ik op een workshop. Ik dacht dat dat een eindeloze zoektocht zou worden, maar die schijnen ze gewoon te verkopen bij een Welkoop of Intratuin bijv. voor ongeveer 2 euro. Als je een blaadje toevoegt aan bijv. je smoothie, dan maak je 'm lekker zoet. Je kunt de blaadjes ook drogen en verpulveren tot poeder. Zo weet je zeker dat je pure Stevia hebt en heb je gelijk alle voordelen van Stevia voor een kleine prijs!
Fijne dag!
Waar het mij persoonlijk om gaat is dat het gewoon op natuurlijke basis is gemaakt.
Light producten zal ik nooit kopen, het is meestal bedrog.
Met alle respect, het oogpunt calorieen is niet goed, zo bedriegt men ons dus lekker.
Ik eet altijd gewone suiker, gewoon vet, maar in mindere mate. Dan is er ook niets aan de hand. Mensen laten zich teveel leiden door calorieen.
Ik ben nog opzoek naar een recept om er extract van te maken, zonder alcohol? als iemand daar nog tips over heeft.. graag!
Waar haal jij voordelig speltmeel?
en welke heb ik dan nodig, voor bv biscuitbodem, meel, of bloem, ik zag dat je ook volkoren meel heb. wat een soorten zeg!
En gewoon volkorenmeel, is dat wel goed voor ontbijtkoek? die eten we nm elke dag, zonder boter en suiker, ( gezoet met appelstroop)mmhhh.
Ik lees het wel weer, bedankt alvast, groetjes Marjan
Succes!
Nou ik heb dus ook stevia gekocht, wel de echte, super duur.
Sweet kristal, ik dacht lekker op de pannenkoek of zo iets, dan vind ik het altijd wel lekker om er een beetje poedersuiker er overheen te strooien, maar helaas, na 1 hap, bbrrrr, wat vies sorry, maar die pannenkoek is in de kliko beland.
En ik had nog een heel klein potje gekocht, weet zo gauw niet welke, dat was ook wel zoveel keer zo zoet als suiker. Ik kook nog wel eens vla, vanille, hopjes chocolade, ik had er een heel klein beetje door gedaan, de vla smaakte wel, maar ik heb daarna de hele dag water gedronken om die smaak weg te krijgen, geen succes dus.
Weet jij hoe ik nu vla kan koken met gezonde suikers? ik vind het een beetje lastig om een goede verhouding te krijgen. voor in het weekend kook ik dat nog wel eens.
misschien kun je een keer en recept met wat vlatoetjes plaatsen?
Je fruit ijsjes vallen hier goed in de smaak, mmh en nog gezond ook.
Groetjes marjan
Wat jammer dat de smaak zo tegenvalt! Ik ben ook niet weg van stevia hoor, vooral om de smaak! En vooral het plantje is een goede zoetstof, dan heb je nut van alle zgn voordelen. Misschien kun je wat honing toevoegen aan je vla? En bij chocoladevla palmsuiker? Vanillevla kokosbloesemsuiker?
Fijn dat de fruitijsjes in de smaak vallen!
Groetjes, Williene
Helaas is er veel bedrog vooral in de voedingsindustrie.
Wat stevia betreft, ja, daar zit een wat bittere nasmaak aan waar ik ook niet zo blij van wordt.
Heb je wel eens gehoord van sukrin, is puur natuur en 0 calorien, geeft dus geen verhoging van je GI. In gebruik heeft het ongeveer dezelfde verhouding als suiker, wel zo handig als je iets bakt. Ook heeft het geen bijsmaak en is 'vooral' te koop bij de G&W gezondheidheidswinkel, via internet kun je het ook bestellen.
PS: Weet niet hoe ranzig lijnzaad smaakt, maar denk dat het vooral ook verlies van voedingswaarde heeft als het niet veel gebruikt wordt. Ik koop altijd hele zaadjes en maak ze fijn met mijn foodprocessor.
Fijne avond, gr, Wietske
Klopt inderdaad, ik hoor de laatste tijd ook over veel suikervervangers die dan inderdaad 'gezond' moeten zijn. Ik moet me daar nog een keer goed in verdiepen om me daar een mening over te kunnen vormen.
Bedankt voor je antwoord op de lijnzaad!
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
is wel duur, maar goed. ze hebben ook speciale Stevia Kristal waar je heel goed mee kan bakken. ik bak er af en toe cupcakes mee en heb ook al wel eens choc vla van gemaakt en nog wel meer koekjes en andere dingen. Prima spul en zelfs mijn kieskeurige man proeft het niet.
Ze zijn heel aardig en behulpzaam. Ik heb ze eens om een recept gevraagd en had het recept al de volgende dag in mijn mailbox! aanrader dus! Niet alles op hun site is helemaal e-nummer en troep vrij, maar je kan per product doorklikken en de ingrediënten bekijken.