26-07-2013

Stevia!


Regelmatig krijg ik de vraag op workshops maar ook via mail hoe ik denk over Stevia (of honingkruid wordt het ook wel genoemd) en wat mijn ervaring is met Stevia.

Stevia is een plantje dat ontzettend zoet is. Vele malen zoeter dan gewone tafelsuiker. Het plantje is puur natuur, bevat geen calorieën en is daarom voor velen een prima suikervervanger. Gelukkig is deze zoetstof sinds een aantal jaren goedgekeurd in Nederland en andere delen van Europa. Maar helaas wordt van veel dingen misbruik gemaakt, en zo ook van Stevia.

Toen Stevia zijn intrede deed in Nederland werd 'opeens' overal Stevia verkocht. In de supermarkt, natuurwinkel en op internet. Een goede zaak zou je zeggen. Helaas. In 9 van de 10 gevallen koop je gewone suiker met een heel klein percentage Stevia. Op de verpakking lijkt het alsof je Stevia koopt, kijk je bij de ingrediënten dan zie je maltodextrine staan met 2 of 3% Stevia. Pure misleiding en laat het alsjeblieft staan, het is zonde van je geld!

Je denkt een product te kopen wat geen calorieën bevat, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en vervolgens koop je gewone suiker, of nog erger, Maltodextrine geeft de hoogste score in de Glycemische Index (GI) voor suikers en zoetstoffen. Ter informatie: Stevia heeft een GI van 0, Maltodextrine van 105-150! (Advies is om heel matig te zijn met voedingsmiddelen die boven de 50-55 uitkomen in de GI om je bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel te houden en suikerpieken te voorkomen).

Pure Stevia is wel te vinden op internet of in een natuurwinkel, maar dat merk je direct aan de prijs. Het is duur en bovendien smaakt het een beetje apart. Bakken met pure Stevia geeft geen lekker resultaat en een druppeltje pure Stevia in de koffie of thee vinden veel mensen niet lekker.

Je kunt ook Stevia-plantjes kopen, deze tip kreeg ik op een workshop. Ik dacht dat dat een eindeloze zoektocht zou worden, maar die schijnen ze gewoon te verkopen bij een Welkoop of Intratuin bijv. voor ongeveer 2 euro. Als je een blaadje toevoegt aan bijv. je smoothie, dan maak je 'm lekker zoet. Je kunt de blaadjes ook drogen en verpulveren tot poeder. Zo weet je zeker dat je pure Stevia hebt en heb je gelijk alle voordelen van Stevia voor een kleine prijs!

Fijne dag!

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

 • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 03 okt 2013 om 09:36
  Dat klopt inderdaad, dat er veel mensen letten op calorieën. Zelf let ik daar ook totaal niet op, omdat ik van mening ben dat hoeveel je eet niet uitmaakt, als het allemaal puur is, gezond is, geen suiker bevat, gezonde vetten bevat, je er ook niet dik van wordt. Als je daarnaast ook nog genoeg beweegt uiteraard.
 • Anonymous
  Anonymous donderdag 03 okt 2013 om 09:24
  Calorieen geef ik echt niets om, ik eet wel wat minder dan.
  Waar het mij persoonlijk om gaat is dat het gewoon op natuurlijke basis is gemaakt.
  Light producten zal ik nooit kopen, het is meestal bedrog.
  Met alle respect, het oogpunt calorieen is niet goed, zo bedriegt men ons dus lekker.

  Ik eet altijd gewone suiker, gewoon vet, maar in mindere mate. Dan is er ook niets aan de hand. Mensen laten zich teveel leiden door calorieen.
 • willeke
  willeke donderdag 22 aug 2013 om 20:30
  Ik heb zelf een steviaplantje opgekweekt van een paar zaadjes! Ik doe vaak een blaadje bij mn zelfgemaakte 'groene' ijsthee, dat is best lekker. Ik heb ze ook al gedroogd, maar weet nog niet goed hoe ik het dan moet gebruiken.
  Ik ben nog opzoek naar een recept om er extract van te maken, zonder alcohol? als iemand daar nog tips over heeft.. graag!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 aug 2013 om 22:56
   Wat een goed idee! Het gedroogde zou ik door een smoothie doen, of in de thee, zoiets? Met een extract kan ik je helaas ook niet helpen.
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 27 jul 2013 om 15:52
  hoi willienne, even een vraag?
  Waar haal jij voordelig speltmeel?
  en welke heb ik dan nodig, voor bv biscuitbodem, meel, of bloem, ik zag dat je ook volkoren meel heb. wat een soorten zeg!

  En gewoon volkorenmeel, is dat wel goed voor ontbijtkoek? die eten we nm elke dag, zonder boter en suiker, ( gezoet met appelstroop)mmhhh.

  Ik lees het wel weer, bedankt alvast, groetjes Marjan
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 27 jul 2013 om 20:41
   Speltmeel haal ik in kiloverpakking bij de natuurwinkel (de Halm). Speltmeel is meel van spelt, volkorenmeel is gemaakt van tarwe. Volkorenmeel kun je prima gebruiken voor je ontbijtkoek, tenzij je overgevoelig bent voor tarwe. Als je het veel eet zou ik persoonlijk liever voor speltmeel gaan, aangezien dit veel beter verteerbaar is voor ons lichaam.

   Succes!
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 27 jul 2013 om 15:23
  Hoi .

  Nou ik heb dus ook stevia gekocht, wel de echte, super duur.
  Sweet kristal, ik dacht lekker op de pannenkoek of zo iets, dan vind ik het altijd wel lekker om er een beetje poedersuiker er overheen te strooien, maar helaas, na 1 hap, bbrrrr, wat vies sorry, maar die pannenkoek is in de kliko beland.
  En ik had nog een heel klein potje gekocht, weet zo gauw niet welke, dat was ook wel zoveel keer zo zoet als suiker. Ik kook nog wel eens vla, vanille, hopjes chocolade, ik had er een heel klein beetje door gedaan, de vla smaakte wel, maar ik heb daarna de hele dag water gedronken om die smaak weg te krijgen, geen succes dus.
  Weet jij hoe ik nu vla kan koken met gezonde suikers? ik vind het een beetje lastig om een goede verhouding te krijgen. voor in het weekend kook ik dat nog wel eens.
  misschien kun je een keer en recept met wat vlatoetjes plaatsen?

  Je fruit ijsjes vallen hier goed in de smaak, mmh en nog gezond ook.
  Groetjes marjan
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 27 jul 2013 om 20:40
   Hoi Marjan,

   Wat jammer dat de smaak zo tegenvalt! Ik ben ook niet weg van stevia hoor, vooral om de smaak! En vooral het plantje is een goede zoetstof, dan heb je nut van alle zgn voordelen. Misschien kun je wat honing toevoegen aan je vla? En bij chocoladevla palmsuiker? Vanillevla kokosbloesemsuiker?

   Fijn dat de fruitijsjes in de smaak vallen!

   Groetjes, Williene
 • Summer-design
  Summer-design vrijdag 26 jul 2013 om 17:59
  Hoi Williene,

  Helaas is er veel bedrog vooral in de voedingsindustrie.
  Wat stevia betreft, ja, daar zit een wat bittere nasmaak aan waar ik ook niet zo blij van wordt.
  Heb je wel eens gehoord van sukrin, is puur natuur en 0 calorien, geeft dus geen verhoging van je GI. In gebruik heeft het ongeveer dezelfde verhouding als suiker, wel zo handig als je iets bakt. Ook heeft het geen bijsmaak en is 'vooral' te koop bij de G&W gezondheidheidswinkel, via internet kun je het ook bestellen.

  PS: Weet niet hoe ranzig lijnzaad smaakt, maar denk dat het vooral ook verlies van voedingswaarde heeft als het niet veel gebruikt wordt. Ik koop altijd hele zaadjes en maak ze fijn met mijn foodprocessor.

  Fijne avond, gr, Wietske
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 21:29
   Ha,

   Klopt inderdaad, ik hoor de laatste tijd ook over veel suikervervangers die dan inderdaad 'gezond' moeten zijn. Ik moet me daar nog een keer goed in verdiepen om me daar een mening over te kunnen vormen.

   Bedankt voor je antwoord op de lijnzaad!

   Groetjes, Williene

 • Refo Mama
  Refo Mama vrijdag 26 jul 2013 om 15:50
  Ik heb hier een stevia plant staan maar wist eigenlijk niet wat ik ermee kon doen. Dank je wel.
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 21:27
   Graag gedaan hoor ;-)
 • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 14:46
  Bedankt voor je tip! Het ziet er voor mij wel erg bewerkt en suikerachtig uit, dat maakt me wat argwanend. Misschien is dit niet terecht, maar ik waak er wel een beetje voor, we worden al genoeg bedrogen.

  Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 26 jul 2013 om 12:16
  ik koop stevia via http://www.astevia.nl/
  is wel duur, maar goed. ze hebben ook speciale Stevia Kristal waar je heel goed mee kan bakken. ik bak er af en toe cupcakes mee en heb ook al wel eens choc vla van gemaakt en nog wel meer koekjes en andere dingen. Prima spul en zelfs mijn kieskeurige man proeft het niet.
  Ze zijn heel aardig en behulpzaam. Ik heb ze eens om een recept gevraagd en had het recept al de volgende dag in mijn mailbox! aanrader dus! Niet alles op hun site is helemaal e-nummer en troep vrij, maar je kan per product doorklikken en de ingrediënten bekijken.
  • Annemieke
   Annemieke dinsdag 07 nov 2023 om 12:18
   Hoi, laatst zag ik Sukrin als een natuurlijke suiker vervanger. Maar is dat wel een goed alternatief dan? Of beter palmsuiker?
   • Smakelijck dinsdag 07 nov 2023 om 13:03
    Nee, dit is een zeer bewerkte zoetstof, en een combinatie van zoetstoffen. Beter een natuurlijke suikervervanger nemen zoals imkerhoning, kokosbloesem oid en dit zeer matig gebruiken.
Laat een bericht achter!
251