26-03-2012

Meeneem hapjes voor school!

Altijd weer lastig wat je je kind(eren) meegeeft naar school. Al een paar keer kreeg ik deze vraag en daarom besloot ik om er eens een blog over te schrijven. Hetzelfde wil ik doen met traktaties en verjaardagshapjes. Deze volgen dus nog!


De wens van scholen is vaak dat je geen snoepgoed e.d. meegeeft als tussendoortje. Deze wens probeer ik dus zoveel mogelijk te respecteren :-)


Voor de ochtendpauze geef ik fruit mee. Een banaan, een appel of mandarijn in partjes, o.i.d. Soms is het iets anders of iets extra's. Bijv. een zelfgebakken koek of cake, ontbijtkoek met roomboter, een cracker met kaas, een stukje chocolade erbij etc.


Je kunt ook denken aan wat blokjes kaas met cherrytomaatjes, plakjes komkommer, rauwe wortels, rozijntjes, rijstwafel, het is maar net waar je kind dol op is. Ik kan me voorstellen dat als je kinderen wat ouder zijn ze meer mee willen doen met hetgeen ze bij hun vriendjes/vriendinnetjes zien. In dat geval heb je bij de natuurwinkel ook pakjes meeneem koekjes etc.


Voor de lunch geef ik een brood met beleg mee en altijd een klein extraatje. Bijv. cherrytomaatjes, plakjes komkommer, of nog een klein stukje chocola, paar dadels met monchou (daar is hij zo gek op :-) )


Goed broodbeleg:
-Pindakaas van Calve evt. met pure chocolade hagelslag (bijv. Fair Trade, oa te koop bij AH)
-Kaas, liefst biologisch met evt. plakjes komkommer of tomaat.
-ChocoladePasta (zelfgemaakt :-) ) evt. met plakjes banaan. http://smakelijck.blogspot.com/2012/03/chocoladepasta-en-dulce-de-leche.html
-Jam, (zelfgemaakt of van bijv. Bonne Maman)
-Appelstroop
-Biologische vleeswaren (zonder E-nummers vraag hier naar bij je slager)
-Gebakken ei
-En in de natuurwinkel heb je een heel uitgebreid schap met allerlei broodsmeersels, maar ik vind dat je ook heel goed uit de voeten kunt met het assortiment in de supermarkt.Voor thuis heb ik weer hetzelfde broodbeleg, maar ook regelmatig wat extra zoals bijvoorbeeld:

-Gebakken eitjes met gebakken tomaat en peterselie
-Geprakte avocado met tomaat en tabasco
-Tosti met tomaat en kaas of tosti met brie en tomaat
-Kaas met tomaat of komkommer en alfalfa of andere kiemgroenten
-Restje vlees, bijv. gehaktbal of kipfilet. Dat laatste is heerlijk met bijv. rucola en wat pesto.
-Zelfgemaakte roomkaas http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/roomkaas-van-laplace-v.html
-Tapenades (zelfgemaakt)
-Restje salade (bijv. de eiersalade of kipkerrie)
-Vis, bijv. uit blik of makreel/zalm etc.
-Tomaat
-Banaan

Eet smakelijck!

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

 • Diana
  Diana woensdag 28 mrt 2012 om 08:43
  Ik heb die recepten weleens gezien van je salades, dat is ook een goede tip :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 mrt 2012 om 21:38
   Ja, die zijn erg lekker, ook op brood :-)
 • Diana
  Diana dinsdag 27 mrt 2012 om 15:59
  Mijn dochter gaat nog niet naar school, maar ik zal deze tips zeker in gedachten houden voor wanneer het zover is. :)

  Verder is jouw lijstje zo wie zo handig, want ik vind het vaak moeilijk combineren en variëren als je e-nummer vrij wilt lunchen met brood. Nog een kleine tip van ons: vis is ook heerlijk op brood. Mijn dochter is gek op makreel en tonijn op brood. :) Je kunt vis conserven kopen zonder e-nummers erin, of uiteraard vers halen en zelf bereiden en/of zelf vis inmaken.
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 27 mrt 2012 om 18:52
   Ha,

   Nou, voordat je het weet is het zover hoor :-)

   Goed dat je het zegt, helemaal vergeten. Hier ook wel eens makreel op brood. Ben er zelf niet zo'n fan van, man vindt het wel lekker. De salades die hier op m'n blog staan zijn ook erg lekker op brood. Vooral de eiersalade! Mmm!

   Ik zal 'm even bijwerken, dankje!

   Groetjes, Williene
 • Martine
  Martine vrijdag 09 jan 2015 om 12:25
  Hallo Williene, Mijn kinderen zijn vooral dol op zoet beleg. Nu zie ik een lijstje tips van je staan. Zijn pure hagelslag, appelstroop en Bonne Maman jam ook suikervrij (ook zonder suikervervangers)? Vleeswaren en kaas eet ik zelf graag. Maar op nagenoeg alle kazen en vleeswaren in de supermarkt staan wel e-nummers en suiker(vervangers). Heb je goede tips? Groet, Martine
  • Smakelijck vrijdag 09 jan 2015 om 19:03
   Hoi, Pure hagelslag is er niet suikervrij, maar ik koop wel de puurste variant en ze eten het niet zoveel, af en toe met pindakaas en dan een klein beetje hagelslag. Appelstroop heb je wel suikervrij, o.a. die van de Lidl tijdens de Hollandse weken en in de natuurwinkel. Bonne maman is niet suikervrij, Fior di Frutta wel en St. Dalfour uit de supermarkt ook. Biologische kazen zijn E-vrij en vleeswaren kun je kopen bij E-vrije slagers die zonder E-nummers werken. Succes!
Laat een bericht achter!
251