Goede voornemens?
Heb jij al goede voornemens voor 2014? Misschien wil je gezonder gaan eten, meer gebruik maken van pure ingrediënten of zelfs suikervrij gaan eten?
Als je je gaat verdiepen in gezond eten kom je veel verschillende ideeën tegen. De één beweert het één, de ander, heel stellig, het ander. Best lastig om daar een weg in te vinden.
Je bent al heel ver als je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Of je daarnaast nog zuivel gebruikt, of je vlees of gluten eet, is allemaal niet zo heel belangrijk. Over het algemeen zijn, in pure vorm, alle drie 'zuiver'. Of jij je er goed bij voelt is een tweede punt. Sommigen reageren sterk op zuivel of gluten. Een ander kan er weer prima tegen en heeft er geen last van. Waar je dan ook voor gaat, zorg dat je je er zelf goed bij voelt.
Ieder lichaam is anders. Luister naar je lichaam en ontdek waar jouw lichaam het best mee gevoed wordt. Zelf ben ik niet zo zeer tegen zuivel. Maar wel liefst in gefermenteerde vorm als kwark, karnemelk e.d. Dan heeft het juist positieve effecten op je gezondheid. Ik zal niemand aanraden dagelijks gepasteuriseerde melk te gebruiken, maar om zo af en toe een melkproduct te gebruiken heb ik zelf weinig moeite mee.
Hetzelfde geldt voor gluten. Ik kan ze prima verdragen, en probeer dus zo afwisselend mogelijk te eten. In de vorm van rogge, spelt, amaranth etc. En daarnaast nog glutenvrije varianten, zoals quinoa, boekweit en haver.
Nog even op een rij als je het voornemen hebt om gezonder te gaan eten:
*Kies wat bij je past. Volg niet klakkeloos op wat iemand je zegt maar kijk wat je zelf kunt en wilt aangaan. Is dat alleen E-nummervrij? Prima! Ga ervoor. Wil je meer dingen aanpakken? Als jij je daar goed bij voelt? Doen. Niet alles past bij iedereen, en vooral als je rekening moet houden met een gezin kan het soms lastig zijn. Het beste is dan om niet teveel tegelijk te willen.
*Zelf ga ik voor het 90-10 principe. 90% pure, onbewerkte voeding, 10% iets minder gezond zoals een keer melk in de koffie, mascarpone in de soep of slagroom (gezoet met honing) op een verjaardagstaart ;-) Ik wil niet alles schrappen, sommige dingen vind ik gewoon té lekker, en die maken een gerecht nét even af.
*Vermijd stress. Als gezond eten je stress oplevert en je kunt álle gezondheidsclaims, weetjes en onderzoeken niet meer bijbenen en je raakt ervan in paniek, stop ermee! Stress is altijd nog ongezonder dan ongezonde voeding. Focus je op de dingen die belangrijk zijn en l a a t h e t l o s...
Als het goed is zie je dit ook terug in de recepten op mijn blog. De recepten van het afgelopen ja(a)r(en)zijn allemaal vrij van geraffineerde suikers en e-nummers. Een aantal zijn ook glutenvrij en zuivelvrij. Ik ben erg benieuwd wat voor soort recepten jij komend jaar graag op Smakelijck zou willen zien? Laat het me weten via de reactiemogelijkheid!
En wil je graag meer weten over Smakelijck E-nummervrij en Suikervrij eten? Er zijn nog een paar plaatjes over op de workshop van 8 en 28 januari! Schrijf je in door te mailen naar info@ smakelijck.nl
Liefs, Williene
Ergens op je blog schrijf je over het eten van kelp noodles. Mocht je nog een recept hebben voor deze noodles dan houd ik me aanbevolen!
Bedankt voor je reactie! Leuk dat jullie ook zo willen gaan koken. Inductieplaat werkt met magnetische velden. Een soort van straling dus. Sommigen zijn daar erg gevoelig voor, anderen weer niet. Magnetron zou ik zelf ook niet gebruiken, maar als je alleen de ovenstand gebruikt lijkt het me geen probleem. Gekruid.nl is geweldig. Bestel ik ook wel eens wat. Ideaal! Verder heb je nog de vitatheek of de weegschaal, ook online natuurvoedingszaken.
Succes!
Mijn dagelijkse voeding kun je vinden in de FAQ! Bovenaan m'n blog, rechts!
Kinderen moeten echt leren om aan smaken te wennen. Vaak helpt het om te beginnen met milde smaken. Hier vinden ze dat soort eten ook echt niet lekker en die zijn al wat ouder. Ik houd meestal wat groenten apart, en dat eten zij dan. Gewoon gekookt en niets mee gedaan vinden ze hier 't lekkerst ;-) Komt vanzelf goed, hoop ik dan maar!
Succes!
Groetjes,
Manon
ben ook zo'n voorstander van je site en levenswijze. zag hierboven het verzoek voor snelle, kindvriendelijke recepten! daar sluit ik me helemaal bij aan.. en even over je workshop.. kom eens richting het zuiden... misschien kun je hier ergens eens een lezing oid houden ;-) er moet hier ook een kern gezonde eters die graag zoiets eens van je zouden volgen.. ik zou de eerste zijn die me aanmeld ;-)... maar als je vlakbij de belgische grens woont.... altijd en overal moeten we kilometers voor rijden... succes weer dit jaar hè, met je site.. en ik zag overigens dat er weer een receptenboek aan zit te komen! geweldig
Wat betreft de workshops, voorlopig houd ik ze nog even hier in de buurt. Er komt voor mij een hele drukke periode aan, dus heb ik er echt geen tijd voor, maar wie weet in de toekomst!
JIj ook succes met alles!
Je recepten lees ik graag. Ik ben altijd op zoek naar lekkere maar verantwoorde tussendoortjes, dus zie graag recepten daarvan! Succes met je bezigheden!
In december heb ik je blog ontdekt en het kookvirus heeft me helemaal te pakken. Wat heb je ontzettend veel waardevolle informatie en leuke recepten!
Omdat ik midden in mijn zwangerschapsverlof zit, heb ik nu ook de tijd om meer te letten op voeding.
Voor 2014 gaat mijn voorkeur uit naar snelle en simpele recepten die e-nummervrij en liefst ook suikervrij zijn. Tegen de tijd dat ik weer aan het werk moet hoop ik dan mijn goede voornemens vol te houden... :-)
Suiker en e-nummervrij blijven de recepten sowieso, dus dat gaat goedkomen!
Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap!
Wat kindvriendelijke recepten zou ik wel kunnen gebruiken, met makkelijke te verkrijgen producten!
Beste wensen voor 2014
Groetjes Ilse