Goede en gezonde basisvoorraad in de keuken!
Een handige basisvoorraad is onmisbaar bij gezond en vers koken. Door de meest essentiële ingrediënten op voorraad te hebben is de drempel lager om meer tijd in de keuken te besteden en zo gezond te koken. Maak dus ruimte in de kast om ze te vullen met een goede basis.
Meel: Meel is een basis in veel recepten en gerechten. Door hier voldoende van op voorraad te hebben kan er op ieder moment gebakken worden. Denk aan brood, koekjes, degen etc. Voorbeelden van veelgebruikte meelsoorten zijn: volkorenmeel, speltmeel, amandelmeel, havermeel enzovoorts.
Kruiden: Wat in elke keuken handig is om te gebruiken zijn basiskruiden als paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, laurier, kruidnagels, gemberpoeder, kaneel, kurkuma, kerrie-massala, chilipoeder en/of cayennepeper, gedroogde peterselie, gedroogde bieslook. Ook de kruidenmengsels van Jonnie Boer zijn erg lekker en zonder zout. Deze vind je in de meeste supermarkten. Verse kruiden zijn ook zeer smaakvol om te gebruiken. Deze kunnen zowel in de tuin als in de vensterbank gekweekt worden.
Bouillon: Het lekkerste is om zelf getrokken bouillon op voorraad te hebben in de vriezer. Bouillon kan gebruikt worden in soepen en sauzen. Geen verse bouillon op voorraad? Dan zijn bouillonblokjes of fond ook een uitkomst. Goede varianten zonder toevoegingen en suikers zijn te vinden in de natuurwinkel. Zo heb je onder andere blokjes van Rapunzel zonder gist, en van Naturcompagnie suikervrije kippen en runderbouillon.
Noten en zaden: Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pijnboompitjes, walnoten, pompoenpitten, allemaal fijn om op voorraad te hebben en lekker om tussendoor te knabbelen of over een salade te strooien. Ook in een snel gemaakte notenreep onmisbaar.
Gedroogd fruit: Cranberry's, dadels en rozijnen zijn fijn om op voorraad te hebben. Deze kun je gebruiken als natuurlijk zoetmiddel, of lekker als tussendoortje gemengd met wat noten.
Houdbare producten: Handig is bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk, peulvruchten en bonen (gedroogd of in pot). Ook bakpoeder en baksoda zijn fijn om in huis te hebben als er veel gebakken wordt. Afhankelijk van je smaak kun je dit aanvullen met mosterd, pesto, zongedroogde tomaatjes, etcetera.
Vetten en olie: Afwisselen in diverse soorten is het beste voor de gezondheid. Varieer met roomboter, ghee (ideaal bij een koemelkallergie), kokosolie, olijfolie, en bij enkel koud gebruik lijnzaadolie, hennepolie, olijfolie extra vierge.
Tip: Kook je voor één of twee personen, maak dan regelmatig een dubbele portie. Deze extra portie is handig om in te vriezen zodat en altijd een maaltijd op voorraad is in de vriezer. Ook verse kruiden, restjes groenten en fruit zijn ideaal om in te vriezen.
Hopelijk helpt dit je weer om de stap te zetten naar gezond koken en bakken! Heb je vragen, stel ze gerust hieronder of via het contactformulier.
Fijne dag!
Liefs, Williene