25-09-2012

Welke fruit en groentensoorten zijn het 'schoonst'?

Op onze fruit en groenten worden veel pesticiden gespoten. Al deze pesticiden krijg je in je lichaam als je de groenten of het fruit eet. Veel mensen denken dat als ze het schillen of de buitenste bladeren verwijderen het probleem is opgelost. Helaas, werkt het niet zo. De gifstoffen (kunstmest bijv.) zitten ook in de grond en de hele vrucht neemt het gif op. Ook trekt het door de schil heen en zit het overal, niet alleen aan de buitenkant.
Is er een alternatief? Ja, dat is er. Biologisch. Biologisch voedsel staat onder strenge regels en er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden en zo krijg je dus minder gifstoffen binnen.

Nu weet ik dat biologisch voedsel (soms) duurder is dan het gewone voedsel. Maar als je je groenten en fruit koopt in de natuurwinkel eet je automatisch met de seizoenen mee. Hier vind je geen sperciebonen in de winter en geen rode kool in de zomer. Je eet dus seizoensgebonden en dat is vaak goedkoper. Vaak halen natuurwinkels hun versproducten uit de omgeving en ook dat is vaak voordeliger. Kijk ook eens bij een boer in de buurt die biologisch werkt, misschien mag je daar wel wat voordelig afnemen.
Ook de supermarkt heeft tegenwoordig best een groot aantal fruit en groentensoorten biologisch. Let hier alleen dubbel op. Biologische tomaten en appels bij de AH zijn bijv. dubbel zo duur als de tomaten en appels bij een natuurwinkel.

Zelf koop ik heel veel basisproducten, koop ik vrijwel geen snoep/chips/koek/frisdrank/kant en klaar/etc. meer, dus dan kan ik ook meer besteden aan goed en eerlijk voedsel. Maar dat zijn keuzes die je maakt die je alleen zelf kunt maken.

Voor diegene die overstappen op helemaal biologisch niet nodig vinden of te duur vinden, hier een overzicht van alle groenten en fruitsoorten die het meeste en het minste worden bespoten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de fruit en groentensoorten die het meest bespoten worden in het vervolg biologisch te kopen.

Meest bespoten Groenten:
Bleekselderij
Bonen
Courgettes
Paprika's
Spinazie
Pompoenen
Sla
Komkommers
Aardappels
Andijvie

Meest bespoten Fruit:
Druiven
Aardbeien
Appels
Peren
Kersen
Frambozen
Perziken
Nectarines
Limoen


Minst bespoten Groenten:
Uien
Mais
Doperwten
Asperges
Aubergines
Champignons
Bloemkool
Knoflook
Koolsoorten
Tomaten
Radijs
Avocado's
Broccoli

Minst bespoten Fruit:
Mango
Kiwi
Meloen
Banaan
Ananas
Sinaasappels
Mandarijnen
Pruimen
Papaya's
Blauwe bessen
Grapefruits


Deel via social media

 
Print recept

28 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 28 sep 2012 om 11:51
  Hoi Williene,

  De groenten is nog wel biologisch te krijgen, maar hoe doe je met het fruit ? Neem bijv. het citrusfruit: mandarijnen en sinaasappels zijn hier wel verkrijgbaar bij de Nat.winkel. Kosten dan ruim 1 euro per stuk en zien er erg oud uit. Hoef je dus voor de vitaminen al niet meer te kopen ... Vind ik met de prijs ook niet echt een optie. Ik zie bij de Ah veel biologische producten, maar (bijna) geen fruit. Heb jij of iemand anders een tip ?
  Groetjes, Margriet
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 16:16
   Fruit is inderdaad wat lastiger. Bananen en meestal ook kiwi's koop ik altijd biologisch. Net als druiven, pruimen, appels, peren etc. Sinaasappels en mandarijnen zijn zo'n beetje het enige fruit dat ik niet biologisch koop. Alleen als ik ook de schil gebruik neem ik ze biologisch mee.
   Exotisch fruit zoals ananas, mango, meloen e.d. is ook heel moeilijk biologisch verkrijgbaar en dat koop ik dan ook gewoon in de supermarkt of op de markt.

   Je kunt nu eenmaal niet alles mijden en je moet maar denken, het gezondheidsvoordeel is sowieso groter, ook al koop je groenten of fruit niet biologisch.

   Groetjes, Williene
   • Plidewij
    Plidewij vrijdag 02 sep 2022 om 13:40
    Kiwi hoef je niet biologsch te kopen .Dat is flauwekul . DE schil op zich beschermd hem genoeg Volgens green Peace
 • Gerdien Lindblad
  Gerdien Lindblad woensdag 26 sep 2012 om 23:33
  Hallo Williene,

  Bedoel niet die kleine knolletjes, maar die grote die aan de binnenkant oranje zijn:-)
  Jij bedoelt waarschijnlijk koolrabi?
  En ja vroeger deed ik dat ook wel, maar tegenwoordig sta ik als een houthakker op mijn koolraap te zagen, en dan denk ik dit nooit weer:-)
  En ik ga proberen nog meer biologische groente te eten, ik doe nu half om half, als ik het te duur vind, koop ik soms toch gewone, pffffffffff.

  Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 29 sep 2012 om 19:11
   Ah, dat is nog eens handig om te weten! Dat wist ik ook niet. Mijn moeder deed dat inderdaad ook, om de rupsen en de slakken (brrr) uit de andijvie e.d. te halen... Hahah, dat heb je met een eigen tuin! En ik doe het ook nog regelmatig! Maar ja, ik word ook al een jaartje ouder natuurlijk... ;-)

   Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
   Gerdien Lindblad zaterdag 29 sep 2012 om 00:34
   Hallo Williene,

   Bedankt voor je mail, helemaal geweldig:-)
   Wat ik nog even wilde zeggen hier, is iets wat ik vanmiddag heb gehoord van iemand die heel erg gezond eet en meestal biologisch.
   Hij, ja het was een man die zelf brood bakt etcetera, zei dat als je bespoten groente hebt, het een half uur in zout moest zetten, dan ben je veel van de pesticiden kwijt, misschien een goede tip, ik wist het zelf niet.
   Wel deed mijn moeder dit vroger met de bloemkool zodat het ongedierte er uitkwam.
   Ja ik weet het. ik ben een oude vrouw, ha,ha.

   Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 21:31
   PS: Ik heb je net gemaild :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 21:25
   Zal ik me er eens aan wagen? Het klinkt niet echt aantrekkelijk moet ik zeggen ;-)

   Zoals ik hieronder ook al schreef, ook al koop je iets niet biologisch, het gezondheidsvoordeel is sowieso aanwezig. Vooral als het qua kosten gewoon niet mogelijk is om alles bio te kopen is niet bio ook gewoon een gezonde keuze. En als iets er biologisch niet is dan kies ik ook voor niet bio. Daar doe ik dan echt niet moeilijk over ;-)

   Jij ook weer bedankt! Als ik me aan de koolraap waag dan hoor je het van me!

   Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
   Gerdien Lindblad vrijdag 28 sep 2012 om 19:22
   Koolraap is echt zo'n knol, meestal met vrij veel zand eraan, en ze hebben rare vormen, maar ik vind ze zo zalig:-)
   Ik ga steeds meer twijfelen, ik wil wel alles biologisch, maar het is inderdaad de prijs die me vaak tegen houdt, maar bij de jumbo of andere supermarkten, waar biologisch ligt neem ik het wel veel mee.
   Succes weer, en leuk een recept voor appeltaart:-)

   Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 sep 2012 om 15:04
   Haha, ja ik bedoelde inderdaad koolrabi, dat zijn van die kleine knolletjes. Koolraap ziet er dan een beetje uit als knolselderij? Daar sta ik ook altijd op te hakken inderdaad.
   Ik koop soms ook nog wel niet-biogroenten hoor, vooral als ik weet dat ze niet zo erg bespoten zijn.

   Groetjes, Williene
 • janny
  janny woensdag 26 sep 2012 om 10:03
  Voor biologische, onbespoten groenten en fruit is een vader met een grote moestuin ook heel handig! :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 sep 2012 om 18:35
   Haha, Ja dat klopt ;-) Ik weet er alles van!

   Groetjes, Williene
 • Gerdien Lindblad
  Gerdien Lindblad woensdag 26 sep 2012 om 02:17
  Blijf berichtjes plaatsen geloof ik, ik ben helemaal verzot op koolraap, maar ik kan die knollen nooit goed snijden zelf, dus neem ik van die zakjes met gesneden koolraap, en die zijn veel duurder.
  Weet iemand daar een handige oplossing voor?
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 sep 2012 om 18:37
   Geen idee, die eet ik nooit, want niet lekker ;-) Kun je de knolletjes niet gewoon schillen met een schilmes, dan in plakken snijden en vervolgens in blokjes?

   Wie weet komt er nog iemand met een geniale tip voor je!

 • Gerdien Lindblad
  Gerdien Lindblad woensdag 26 sep 2012 om 02:15
  En nog even een tip voor de mensen die Ekoplaza in de buurt hebben, die hebben deze week 2 halen dan is de tweede voor de helft van de prijs.
  Ik heb zelf van alles gehaald, de kaas is ook verkrijgbaar van ekoplaza eigen merk ( komt dan op ongeveer 8,00 de kilo), de mayonaise, met de Corinne volgers oranje nummers, maar naar mijn idee de beste mayonaise als je het vergelijkt met wat we gewent waren.(2,25 een pot, met een flinke hoeveelheid, en te bewaren tot einde 2014).
  Ook quinoa, rijst, zuidvruchten en noten, het scheelt toch een heel stuk, ze hebben ook soep, tomatensoep en erwtensoep in pot, als je een dagje gemakkelijk wilt eten.
  Ik heb mijn productenlijst dus weer flink geupdate voor degenen die het interessant vinden .
  Natuurlijk is het belangrijk om niet teveel kant en klaar te eten, maar als je het dan toch wilt, is dit je kans om wat in te slaan, ik heb het wel gedaan:-)

  Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 sep 2012 om 18:35
   Dat is inderdaad een superaanbieding! Ik zag de advertentie net in ons plaatselijk blaadje staan. Ik moet er alleen wel een eindje voor rijden... Nou ja, wie weet! Bedankt in ieder geval!
 • Gerdien Lindblad
  Gerdien Lindblad woensdag 26 sep 2012 om 02:08
  Hallo Williene,

  Waar staat de witlof, dat is namelijk mijn favoriete groente:-)

  Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 sep 2012 om 18:34
   Ha,

   Tja zoals je ziet staan lang niet alle groenten en fruitsoorten op de lijst. Dit zijn de meest en minst bespoten soorten, de rest ligt er waarschijnlijk ergens 'tussenin'. Ga ik dan maar vanuit :-)

   Groetjes, Williene
 • Carolien
  Carolien dinsdag 25 sep 2012 om 14:43
  Bedankt voor deze informatie!
 • Andrea
  Andrea dinsdag 25 sep 2012 om 12:42
  hoi Willine,

  Wij eten ook biologisch, en halen bijna alles bij de jumbo.
  Daar hebben ze ook diepvries spinazie ed. De wortelen zijn daar ook echt niet duur.
  Bedankt voor je lijstje, dat wist ik nog niet!
  groetjes Andrea
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 25 sep 2012 om 13:54
   Graag gedaan en bedankt voor je tip! Jumbo kom ik nooit, want die zit niet in ons dorp. Best jammer!

   Groetjes, Williene
 • sarina
  sarina dinsdag 25 sep 2012 om 11:16
  hoi willine,

  wij eten nu ook sinds 4 weken biologisch en ook inderdaad alleen de basisproducten. Ik haal het wel echt in de supermarkt omdat we varen liggen we iedere keer ergens anders en is dat gewoon het makkelijkst
  groetjes sarina
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 25 sep 2012 om 13:53
   Bedankt voor je reactie! En inderdaad, je moet kijken wat voor jezelf haalbaar is. Anders is het niet te doen.

   Groetjes, Williene
 • Paul
  Paul zaterdag 30 mrt 2019 om 23:03
  Hallo ....er word afgeraden bramen of frambozen te wassen .....hoe zit dat dan als ze bespoten zijn ?
  • paul
   paul zaterdag 30 mrt 2019 om 23:11
   Zelfs aardbijen zijn lastig te wassen......gaat bij deze zachte vruchten het bestrijdingsmiddel niet dieper de vrucht in ? Ik houd me over het algemeen bij druiven(die goed te wassen zijn) bananen en verse sinaasappel sap.... Groetjens
   • Smakelijck maandag 01 apr 2019 om 09:08
    Dat klopt. Zacht fruit is moeilijk te wassen en voor iedere fruit en groente geldt: het bestrijdingsmiddel zit in de hele vrucht. Het zit namelijk in de grond en wordt tijdens het hele groeiproces bespoten. Wassen verwijdert dus enkel de buitenkant. Zacht fruit kun je even afspoelen of in water met baking soda zetten en daarna gelijk eten. Of je zet een plant in je eigen tuin :-) Fijne dag!
  • Elise
   Elise vrijdag 20 nov 2020 om 16:05
   In Nederland zijn zeer strenge eisen voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. In het buitenland zijn die er niet of veel minder. De vraag is dus of import fruit/groente zoveel beter is dan de appel van de teler uit de buurt. Wij lopen hier als telers van zachtfruit heel vaak tegenaan! Een eigen moestuin of koop vooral lokaal is denk ik het beste! Dat is; weet wat je eet!
   • Smakelijck zaterdag 21 nov 2020 om 10:05
    Dat klopt helemaal wat je zegt! Ik koop dus ook het liefst Hollandse producten.
Laat een bericht achter!
251