Woensdag 07 aug 2013

Roomboter koekjes!

Het is vakantie, het warme weer is een beetje voorbij, dus tijd voor weer een lekker koekjesrecept!
Dit zijn gewoon de simpele basiskoekjes waarvan het deeg snel gemaakt is en het deeg lekker stevig is zodat je kinderen zich er lekker op kunnen uitleven ;-) Leuke figuren uitsteken, korte oventijd en dus snel resultaat! Je kunt ze de koekjes evt. nog laten versieren met een nootje of amandelschaafsel.

Roomboter koekjes!

Ingrediënten:
40 gram amandelmeel, 100 gram speltmeel, 40 gram palmsuiker, 70 gram roomboter, 1/2 theelepel koekkruiden, 1/2 theelepel kaneel

Klop de boter met de suiker lekker romig. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot je een bal kunt vormen. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast om het stevig te laten worden. Rol het deeg uit en steek er koekjes uit. Bak de koekjes op een stuk bakpapier af in de oven op 180 graden in 15-20 minuutjes. Laat helemaal afkoelen.

Veel plezier en een fijne dag!

Vandaag en morgen kun je nog voor het laatst stemmen op Smakelijck! Vind jij dat...
lees verder
Dit is een lekker recept voor appel-kruimeltaart. Het is een recept van La Place, V&D....
lees verder
De vorige keer had ik beloofd om verder in te gaan op het stapelen van voeding tegen kanker....
lees verder
    Amandelmelk is een heerlijke vervanger van gewone koemelk of soyamelk. Ik...
lees verder
    ? Bij mijn ouders in de tuin staan zoveel bonen, dat we zo ongeveer 1...
lees verder
Wil je graag gezonder gaan eten, maar je hebt geen idee hoe en waar je moet beginnen? Ik help je...
lees verder

21 opmerkingen
  • Mirjam
    Mirjam vrijdag 01 nov 2013 om 09:27
    Ik net naar de winkel voor koekkruiden, zag ik alleen koek- en speculaaskruiden is dat hetzelfde?
    En speltmeel of speltbloem maakt dat nog uit?

    Groetjes, Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 01 nov 2013 om 18:57
      Groot gelijk! Als ik iets suikervrij noem dan is dit gemaakt met natuurlijke, ongeraffineerde zoetstoffen. Dit is officieel natuurlijk niet suikervrij, maar alles bevat suiker. Ook groenten bijv. Maar dit gaat om van nature aanwezige suikers.

      Suikers als bijv. palm en kokosbloesem bevat ook nog belangrijke voedingsstoffen dus zijn prima suikervervangers en niet schadelijk. Behalve uiteraard bij overmatig gebruik, maar dat is zo met bijna alles.

      Succes hoor!
    • Mirjam
      Mirjam vrijdag 01 nov 2013 om 15:29
      Oké, bedankt voor je reactie!
      Speltbloem had ik nog, dus die maak ik eerst op.
      Palmsuiker heb ik niet en de plaatselijke spar ook niet, dus gewone suiker gebruikt. Weet dat dat niet gezond is, maar had de kids beloofd koekjes te bakken ;-)

      Dat was ook nog een vraagje, er staat bij de receptenindex bij dit recept dat het suikervrij is. Maar er zit toch suiker in, al is het palmsuiker? Voel me nu wel een beetje dom hoor....

      Groetjes, Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 01 nov 2013 om 10:01
      Ha Mirjam,

      Ja, deze kun je inderdaad hiervoor gebruiken. Dat is hetzelfde. Speltmeel is beter, want heeft alle voedingsvezels. Speltbloem is gezeefd en bevat minder voedingsvezels en -stoffen, heel soms gebruik ik dit omdat het bakresultaat dan beter is, maar beter is om meel te gebruiken.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 10 sep 2013 om 19:33
    kun je de amandelmeel ook weglaten?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 10:05
      Ja hoor, dan gebruik je alleen de speltmeel (140 gram)!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 27 aug 2013 om 10:20
    Ik ben net begonnen met suikervrij eten en heb deze koekjes gebakken en ook een cake (die nogal stevig uit de oven is gekomen, dus die eet ik als vervanger van een soort ontbijtkoek-tussendoortje).

    Kan het aanpassen van je smaak zo snel gaan dat ik die koekjes nu al te zoet vind? Komende week bak ik ze weer, maar dan stop ik er wat minder palmsuiker in :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 27 aug 2013 om 20:02
      Ha,

      Ligt er een beetje aan hoe een zoetekauw je was ;-) Als je overal suiker in gebruikte zoals koffie/thee etc. dan kan het wat langzamer gaan. Als je sowieso al weinig suiker gebruikte dan kan het inderdaad heel snel gaan! Knap hoor! Succes ermee!
  • mamavanzes
    mamavanzes vrijdag 16 aug 2013 om 11:04
    Anita, je kan toch iedere keer het deeg wat overblijft van het uitsteken, opnieuw op een bal doen, uitrollen en weer koekjes uitsteken, net zo lang tot je geen deeg meer overhebt? zo doe ik dat altijd en hou dan vaak 1 klein restje over wat ik tot een balletje vorm, plat duw met m'n hand en zo 1 rond koekje heb...
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 aug 2013 om 20:32
      Goed idee inderdaad, zo doe ik het meestal ook!
  • Anita Willems
    Anita Willems zondag 11 aug 2013 om 14:18
    Hallo Williene,

    Sinds kort heb ik je prachtige en informatieve blog ontdekt. Ik heb al uitgebreid rondgekeken.
    Ik koop steeds minder kant-en-klaar koekjes, in eerste instantie omdat wij ze steeds minder lekker zijn gaan vinden en sinds ik meer en meer lees over toevoegingen is dat ook een reden.
    Jouw recept is een welkome aanvulling op het zandkoekje.
    Ik heb inmiddels twee porties gemaakt. De palmsuiker was uitverkocht, maar ik had nog oerzoet en dat smaakte ook heerlijk.
    Daarna heb ik nog koekjes gemaakt met kokosbloesemsuiker. Die vond ik lekkerder dan met oerzoet, wat een beetje een nasmaak geeft.
    Om geen deeg te verspillen maak ik er tegenwoordig een rol van en snij dit in plakjes, maar ja, dat is voor kinderen natuurlijk niet zo leuk als vormpjes steken :-).

    Je recept is dus een blijver!

    Hartelijke groet,
    Anita
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 12 aug 2013 om 20:43
      Wat leuk om te horen Anita! Fijn dat de koekjes in de smaak vallen!

      Groetjes, Williene
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke zaterdag 10 aug 2013 om 08:13
    Hoi Williene,

    Fijn recept als basis, dankjewel!
    Kan ik je nieuwe reacties in de mail ontvangen?

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 10 aug 2013 om 18:22
      Graag gedaan ;-) Ik kan reacties niet zo instellen dat je ze in je mail krijgt helaas!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 07 aug 2013 om 14:55
    Of boekweitmeel?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 aug 2013 om 14:58
      Ik ben bang dat als je enkel amandelmeel gebruikt de koekjes uit elkaar vallen. Ik zou dan eerder voor een ander soort meel kiezen, boekweitmeel inderdaad of volkorenmeel bijv.

      Succes!
  • Marjolein
    Marjolein woensdag 07 aug 2013 om 14:54
    Wij mogen geen spelt zou ik het ook helemaal van amandelmeel kunnen maken?
  • Evelien
    Evelien woensdag 07 aug 2013 om 14:22
    Even koekkruiden halen en dan lekker koekjes bakken.

    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 aug 2013 om 14:57
      Leuk! Veel bakplezier!
  • Geertje
    Geertje donderdag 16 apr 2015 om 14:28
    Dag, Mijn zoontje heeft deze week te horen gekregen dat hij geen suikers meer, ook is hij allergisch voor nootjes, nu is het een hele uitdaging om voor hem bijvoorbeeld koekjes te bakken, Nu heb ik dit recept gezien maar er is ook amandelmeel in verwerkt. Kan ik daar wat anders voor gebruiken zodat we toch lekkere koekjes kunnen bakken?
    • Smakelijck donderdag 16 apr 2015 om 16:55
      Amandelmeel kun je vrijwel altijd vervangen door speltbloem of meel. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190