Foto-verslag Heel Putten Bakt + winnend recept!
Afgelopen zaterdag vond Heel Putten Bakt voor de eerste keer plaatst in Restaurant Smakelijck. En het was een succes! 12 deelnemers hebben hun best gedaan en de resultaten waren fantastisch. We werden verrast met o.a. cheesecakes, pistachetaart, een mango-desserttaart en noem maar op. Om 4 uur werd de winnaar van deze dag bekend gemaakt en mocht ook het publiek van alle taarten proeven, wat natuurlijk gretig gedaan werd.
De prijs was een prachtige Magimix Patissier t.w.v 800 euro! Willeke Thierry was de gelukkige en ging blij naar huis. Zij had een hele mooie winterse vla-flip vlaai gemaakt met Italiaanse merengue.
Hierbij een foto-verslag én het recept van Willeke!
Winterse vla-flip vlaai van Willeke Thierry!
Ingrediënten:
Vlaaideeg: 50 ml melk, 1 el palmsuiker, 1 theelepel gedroogde gist, 50 g speltbloem, 50 g speltmeel, 15 g roomboter, 1 eidooier
Banketbakkersroom: merg van 1/2 vanillestokje, 250 ml melk, 35 g honing, 1 el bloem, 2 eidooiers
Bosbessenjam: 75 g bosbessen, evt. klein beetje honing voor de smaak.
150 gram Creme Fraiche
Italiaanse merengue: 3 eiwitten, 200 ml verse vruchtensap, (maak ik van 2 appels en de rest blauwe bessen), 60 gram honing
Witte chocolade kristallen: 15 g cacaoboter, 20 g kokossanten, 1 theelepel honing
Garnering: Bosbessen, kokosrasp
Bereiding:
Vlaaibodem:
gist oplossen met suiker in lauw warme melk. Bloem, roomboter en eidooier met de gistoplossing doorkneden. 30 minuten laten rijzen.
Banketbakkersroom:
Melk met vanillemerg en de honing aan de kook brengen.
Eidooiers met een klein beetje melk en 1 eetlepel bloem goed doorroeren en mengen met de kokende melk.
Vruchtensap:
Met de slowjuicer heb ik van twee appels en 50 gram bosbessen een sapje gemaakt.
Bosbessenjam:
bosbessen met een klein beetje vruchtensap even koken en daarna pureren met de staafmixer. Je merkt vanzelf wanneer het een beetje indikt.
Vlaaivorm bekleden met het deeg, en vullen met banketbakkersroom. 20 minuten bakken bij 190 graden.
Cacaoboter au bain marie smelten boven een pan kokend water. Kokossanten en honing toevoegen. Met een klein uitstekertje heb ik de kristallen ervan gemaakt. Op bakpapiertje in koelkast laten uitharden.
Vlaaibodem uit de oven halen en af laten koelen in de koelkast.
200 ml vers vruchtensap inkoken met 60 gram honing tot 120 graden.
Eiwitten kloppen, en daar de hete vruchtensapstroop doorkloppen tot een stevig schuim
Doorkloppen tot de schuim weer koud is.
Mascarpone uitsmeren over afgekoelde vlaaibodem. Daarna de bosbessenjam erover.
Opspuiten met eiwitschuim en decoreren met bosbessen, geraspte kokos en de chocolade kristallen.
Meer zien van Heel Putten bakt? Kijk dan eens hier!
Fijne dag!
Liefs, Williene