Bolognesesaus!
Welkom op Smakelijck!
Om te beginnen met gezond koken is het handig om een aantal basisregels in je op te nemen.
Koken is leren. Iedere keer leer je weer wat bij. Je moet durven. Durven te ontwikkelen en durven nieuwe dingen te proberen.
Hier volgen een aantal basisregels:
* Kook niet meer met pakjes en zakjes. Wil je op een gezonde manier voedsel tot je nemen, zul je alle pakjes en zakjes uit je keuken moeten bannen. Ze bevatten niet alleen veel conserveringsmiddelen en E-nummers maar ook veel teveel zout. Wil je echt koken, dan doe je dat met verse, pure producten. Dan pas leer je de echte smaken kennen!
*Ga gewoon koken! Door te doen leer je, dus maak er een feestje van en probeer zoveel mogelijk nieuwe recepten uit.
*Proeven, proeven en proeven. Dit is een heel belangrijk proces terwijl je aan het koken bent. Door te proeven ontdek je de smaken, weet je of de smaak goed is en blijf je scherp.
*Nodig gezellig mensen uit! Door van andere mensen kritiek te horen, verbeter je jezelf. Zo blijf je leren en het is leuk om anderen te verwennen.
*Bezuinig niet op goed voedsel. Bezuinig wel op alle onnodige producten zoals kant en klaarmaaltijden en dure verzorginsproducten. Bezuinig echter niet op een goede olijfolie, lekkere volkoren of glutenvrije pasta's, verse groentes etc. Dat gaat alleen ten koste van de smaak. En de smaak, daar doen we het voor!
Het is soms best moeilijk om de zogenaamde pakjes en zakjes de deur uit te doen. Want, 'hoe doe je dat? Hoe kook je dan?' Het is ons zo gemakkelijk gemaakt door de voedingsindustrie dat we niet meer weten hoe we moeten koken. Terwijl écht koken, puur koken, ontzettend simpel en eenvoudig is. Juist het eenvoudige is zo lekker en puur van smaak.
Ik hoop hier veel van mijn recepten te gaan plaatsen om te laten zien dat koken eenvoudiger is dan je denkt!
Hierbij vast een succesrecept:
Pasta met bolognese saus
Ingrediënten:
400 gram (biologisch) rundergehakt
2 uien, gesnipperd
1 pakje (500 gram) gezeefde tomaat oftewel passata
1 grote teen knoflook
1/2 bouillonblokje van Rapunzel zonder gist. Maar verse bouillon is natuurlijk nóg beter. Het recept vind je hier.
Olijfolie
Eventueel een theelepeltje kokosbloesem. Even proeven of dit echt nodig is.
Keltisch zout en peper en verse kruiden naar smaak, denk aan verse basilicum, rozemarijn of tijm.
Bereiding:
Rul het gehakt in een ruime braadpan, voeg de ui toe en laat deze wat glazig worden. Voeg nu de gezeefde tomaten toe met het bouillonblokje en eventueel de kokosbloesem. Voeg als laatst de knoflook en het zout en peper toe.
Deze simpele basissaus is heerlijk met verse pasta, geraspte Parmezaanse kaas en pijnboompitjes.
Dit is een basisrecept. Deze saus zul je in de supermarkt vinden in vele varianten en merken.Nu is het aan je fantasie en creativiteit om deze saus aan te vullen:
*verse kruiden toevoegen als: rozemarijn, tijm, oregano en natuurlijk basilicum.
*verse groenten toevoegen: courgettes, aubergines, prei, wortels, bleekselderij etc.
*Je kunt i.p.v. tomaten uit blik ook verse tomaten gebruiken en deze ontvellen.
*Je kunt gehakt weglaten zodat je een vegetarische saus krijgt.
*Je kunt i.p.v. een bouillonblokje ook zelf bouillon maken.
*Je kunt de saus wat meer spicy maken met chilivlokken of verse rode peper.
*Je kunt de saus ook voller van smaak maken met rode wijn, voeg dan een flinke scheut toe aan de saus. Balsamicoazijn maakt de saus ook heerlijk vol van smaak.
En dan als laatste nog wat tips:
*Gebruik geen room in je saus.
*Geraspte kaas kun je toevoegen voor de binding.
*Maak een flinke hoeveelheid en vries de saus in.
*Des te langer je de saus laat sudderen des te voller wordt de smaak. Laat het gerust 2 uur stoven.
*Dit recept is ook de ideale saus voor lasagne. Zorg er wel voor dat je de saus lekker in laat koken. Hierdoor wordt de smaak lekker geconcentreerd en stevig genoeg om voor je lasagne te gebruiken.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene
Dit recept is E-nummervrij, suikervrij, en bij het gebruik van glutenvrije pasta ook glutenvrij.
Succes!
Ik heb een zoontje die heftig reageert op E nummers en na een beetje googlen kwam ik hier uit..... Leuk, dacht ik. Toen ik dit recept las was ik blij verrast, tot ik ook las dat er een boullonblokje toegevoegd moest worden, weet je wel hoeveel Enummers daarin zitten? Dat is het eerste wat ik heb weggegooid! En ook in pakken gezeefde tomaten, zijn ook niet vrij van E nummers. Jammer want het leek me een lekker recept en wellicht ga ik m maken als mijn zoontje niet mee eet. Site ziet er mooi uit!
Bouillonblokjes, gezeefde tomaten, alles is gelukkig heel goed E-nummervrij verkrijgbaar. Bouillonblokjes alleen maar bij de natuurwinkel, maar gezeefde tomaten ook in de supermarkt. Ik raad je aan om eens hier te kijken: www.moween.eu/evrij
Succes met de recepten, ze zijn echt allemaal E-vrij, als je de juiste producten gebruikt!
Groetjes, Williene