Rijst met prei-roomsaus!
Doordeweek wil je vaak niet teveel tijd in de keuken staan, een makkelijke snelle maaltijd is dan vaak erg handig. Deze maaltijd staat binnen 30 minuten op tafel en is erg smakelijck :-)
Rijst met prei-roomsaus voor 4 personen:
Ingredienten:
250 gram rundergehakt, 1 grote ui, gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 500 gram prei in ringen, 250 gram kastanjechampignons in plakjes, 200 ml slagroom, 100 a 150 ml water, 1 el speltbloem, peper en zout, walnoten, olie en roomboter, 300 gram (zilvervlies)rijst
Bereiding:
Verhit wat olijfolie en roomboter in een pan. Bak hierin het gehakt rul, voeg de ui en de knoflook toe en fruit dit. Voeg de plakjes champignons toe en bak een paar minuten mee. Preiringen erbij en nog 2 a 3 minuten mee laten garen. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking.
Strooi de bloem over het prei mengsel en bak even mee. Voeg nu de slagroom en het water toe en laat dit zachtjes 5 a 8 minuten pruttelen. Breng het geheel op smaak met flink zout en peper.
Serveer met de rijst en de walnoten.
Klopt, ik gebruik regelmatig slagroom, roomboter, volle producten. Dit omdat ik van mening ben dat dat het gezondst is. Door alle dieetgoeroes zijn we bang geworden voor vetten, terwijl we juist vet nodig hebben. Zo af en toe slagroom gebruiken is dus helemaal niet zo slecht, als je verder gezond eet.
Wil je liever geen slagroom gebruiken dan kun je het vervangen door creme fraiche.
Maar om romige smaken te krijgen in soepen, sauzen etc. zul je toch iets dergelijks toe moeten voegen voor de smaak.
Groetjes, Williene
Wel zit er best veel slagroom in de recepten. Is dat altijd wel zo gezond? Daar zit natuurlijk wel veel vet in.
@Mieke: In veel slagroom zit E407. Deze staat te boek als oranje. Campina heeft E-nummervrije slagroom en kookroom, deze kun je ook gebruiken, als het goed is. Soms pak ik 'm gewoon mee uit de supermarkt, of ik haal 'm bij de natuurwinkel. Deze is sowieso zonder E-nummers.
Slagroom zou je kunnen vervangen door kookroom, maar let dan goed op E-nummers, die van Campina schijnt dus e-nummervrij te zijn. Of creme fraiche. Soms kun je het ook vervangen door yoghurt, maar dat scheelt per recept. In dit recept moet het wel een roomsaus blijven. Je kunt ook half/half proberen.