22-12-2011

Stoofpeertjes!


Zo een paar dagen voor Kerst wil ik nog mijn recept bloggen voor stoofpeertjes. De Gieser Wildermannen zijn nu vaak voor een prikje te koop, en je kunt er heerlijke stoofperen mee maken. In (weck)potten kun je ze nog zeker een paar maanden bewaren.

Ingredienten:
10 tot 12 Gieser Wilderman stoofpeertjes, 1 kaneelstokje, schil van 1 biologische citroen, 3 kruidnagels, 1 fles rode port

Bereiding:
Schil de peertjes, laat ze bij voorkeur heel met het steeltje eraan. Zet de peertjes in een pan, giet de hele fles port erbij en doe er evt. water bij tot de stoofpeertjes bijna onder staan. Doe de schil van 1 citroen erbij, het kaneelstokje, de kruidnagels en breng het aan de kook. Laat het daarna op een klein pitje nog zo'n 2 a 3 uur stoven met het deksel op de pan. Suiker kun je toevoegen naar smaak. Je kunt het ook weglaten, meer of minder toevoegen.

Ik heb de peertjes kokend heet in goed afgewassen en schoongemaakte jampotjes gedaan, het vocht er kokend heet opgegoten en de deksel vastgedraaid. Daarna nog 10 minuutjes op de kop om vacuum te trekken. Helaas passen er maar 2 hele peertjes in 1 jampot :-) Maar ik vind het zonde om ze in stukjes te snijden. Het kan natuurlijk wel, dat verkort wel de stooftijd!

Let op dat je voor recepten waarin je citroen- of sinaasappelschil gebruikt je altijd biologische neemt. Hierop zit geen waslaag en kun je dus goed voor consumptie gebruiken.

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 15 okt 2013 om 11:32
  Hallo, heb je ook nog een bloemkoolrecept enummervrij?
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 okt 2013 om 10:11
   Ja, die heb ik zeker! Zal eens kijken wat ik binnenkort kan plaatsen!
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 15 okt 2013 om 11:21
  Hallo, mag je ook stoofperen eten met aardappels en zo ja hoe moet je dat bereiden dan?
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 okt 2013 om 10:12
   Ha,
   Ik begrijp je vraag niet helemaal goed. Stoofpeertjes worden vaak geserveerd als bijgerecht. Meestal in de combinatie van groenten, aardappels, evt. stukje vlees en daarbij de peertjes.

   Succes!
 • cindy verboom
  cindy verboom dinsdag 27 okt 2015 om 11:20
  Ik wil je stoofpeertjes maken maar schil je de citroen of rasp je die? Groetjes Cindy!
  • Smakelijck dinsdag 27 okt 2015 om 12:43
   Bij stoofpeertjes schil ik de citroen. Je haalt de peertjes er daarna toch uit. Heb je dit recept ook gezien? Ook heel erg lekker: http://www.smakelijck.nl/blog/kruidige-stoofpeertjes-/ Succes!
   • cindy verboom
    cindy verboom dinsdag 27 okt 2015 om 13:18
    Hoi Williene, Nee die had ik nog niet ontdekt ga ik ook een keer maken! Bedankt voor je tip! Zijn deze peren aardig zoet of toch iets van van kokosbloesem Of vanille stokje erbij doen? Ik ga ze opzetten zo je recepten bevallen ons goed zowel uit boek en je blog! Groetjes Cindy Verboom.
    • Smakelijck woensdag 28 okt 2015 om 10:03
     Ik doe het zelf niet. Vanille is wel lekker. Maar suiker is niet nodig. Ze zijn al lekker zoet van zichzelf en door het stoven. Leuk dat de recepten goed bevallen! Succes met je peertjes!
Laat een bericht achter!
253