30-08-2017

Komkommer op zoet-zuur!

De zomer loopt op het einde en de moestuinen hebben volop vrucht gegeven afgelopen maanden. Weet je niet meer wat je met al je komkommers en/of courgettes aan moet? Maak de laatste in, zodat je er tot in de late herfst nog van kunt genieten. Je kunt ze op zuur zetten óf op zoetzuur, lees hiervoor de tips onderaan het recept. Succes! 

Komkommer op zoet-zuur!

Ingredienten voor 2 potten met een inhoud van 250 milliliter:

1 komkommer, 2 theelepels mosterdzaad, 1 theelepel peperkorrels, evt. halve theelepel korianderzaad, snuf Keltisch zout, verse takjes dille, 150 milliliter azijn (of een combi van verschillende azijnsoorten zoals appelazijn, witte wijnazijn of natuurazijn), 150 milliliter water, evt. 3 eetlepels imker of biologische honing

Bereiding:

Maak de potten brandschoon. Verdeel het mosterdzaad, peperkorrels, korianderzaad, het zout en de verse dille over de 2 potten. Maak de komkommer goed schoon (laat de schil zitten). Schaaf of snijd in dunne plakjes of repen. Duw deze plakjes in de potten en druk stevig aan. Verwarm de azijn met het water op het vuur tot het goed kookt. Voeg de honing toe en roer door. Schenk het azijn over de komkommers tot de rand toe zodat alles onder staat. Draai de schone deksels stevig op de potten (pas op: heet!) en zet de potten 10 minuten op de kop. Laat de potten afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Tips:

*Uiteraard kun je dit ook met bijvoorbeeld courgette doen. Verwijder bij courgette wel de zaadlijsten en laat de courgette een nachtje in het zout staan om het vocht uit de courgettes te trekken. Spoel ze daarna goed af en dep ze droog voordat je ze in de potten doet.

*Inmaakkruiden zijn kant- en klaar te koop, maar je kunt zelf ook wat kruiden samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan: gedroogde chilivlokken, korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, piment, peperkorrels, mosterdzaad

*Voor zoet-zuur voeg je een klein beetje honing toe aan het azijn-mengsel. Natuurlijk kun je het ook alleen in het zuur zetten, dan laat je de honing weg. 

Na het inmaken is het direct te gebruiken, maar na enkele weken is de smaak goed ingetrokken. In de koeling zijn de potten zeker een paar maanden tot een half jaar houdbaar.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

7 Reacties

 • Judith
  Judith woensdag 20 jul 2022 om 11:44
  Hoi Williene, Kan je bovenstaand recept ook gebruiken voor het inmaken van augurken?
  • Smakelijck woensdag 20 jul 2022 om 13:54
   Zeker! Doe ik ook.
   • Judith
    Judith vrijdag 22 jul 2022 om 14:32
    Hoi! Nog één vraag wat betreft inmaken augurken. Moeten augurken 1 nacht in een oplossing van zout met water staan? (Staat in veel andere recepten, gaf m’n schoonmoeder aan).
   • Judith
    Judith vrijdag 22 jul 2022 om 14:32
    Hoi! Nog één vraag wat betreft inmaken augurken. Moeten augurken 1 nacht in een oplossing van zout met water staan? (Staat in veel andere recepten, gaf m’n schoonmoeder aan).
    • Smakelijck maandag 25 jul 2022 om 08:59
     Ik doe het niet, en dat gaat prima :-)
  • Henny
   Henny dinsdag 01 nov 2022 om 21:58
   Kun je dit recpt ook gebruiken om allerlei andere groenten ook mee in te maken? Zoals koolsoorten, bietjes etc.?
   • Smakelijck donderdag 03 nov 2022 om 14:21
    Jazeker!
Laat een bericht achter!
253