13-02-2012

Pita-broodjes!

Ook pita-broodjes zijn niet moeilijk om zelf te maken. Ze zijn ook veel lekkerder en luchtiger dan de broodjes uit de supermarkt. En ze vullen beter! Alleen maar voordelen dus :-) En nu aan de slag! Je kunt ze vullen met allerlei lekkers. Ik kies meestal voor biologisch shoarmavlees, en allerlei fijngesneden groenten zoals prei, ui, paprika, courgette en wortel (je kunt ook een zak kant en klaar gesneden groente nemen). Het vlees bak ik samen met de groenten (min. 200 gr. p.p.) en daarmee vul ik de broodjes. Heerlijk met de knoflook-komkommersaus!

Pita-broodjes


Ingredienten voor 6 stuks:
400 gram speltmeel, 1 eetlepel droge gist, 1 theelepel Keltisch zout, 1 eetlepel olijfolie, 200 milliliter lauw water.

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Meng alle ingredienten tot je een soepel deeg hebt. Dit kan ook in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken. Is het deeg te korrelig voeg dan nog wat water toe, is het te nat voeg dan nog wat meel toe. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek ongeveer een half uur rijzen op een warme plaats tot het deeg zich heeft verdubbeld. Vorm er nu 6 balletjes van. Duw de balletjes plat met je hand en rol er een paar keer over heen met een deegroller tot je de grootte hebt van een rond pita-broodje. Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten mooi bruin en gaar in de oven. Serveer direct.


Knoflook-komkommersaus: 3 eetlepels mayonaise (bijv. Ton's), 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 teen knoflook (geperst), stukje komkommer, Keltisch zout en peper.

Rasp de komkommer fijn en laat dit goed uitlekken, meng met alle andere ingredienten tot een saus en serveer bij de broodjes.


Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

24 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 10 sep 2013 om 15:05
    Zouden hier hetzelfde aantal koolhydraten in zitten als in een 'gewoon' pita broodje?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 09:58
      Ik heb werkelijk geen idee. Maar ik denk dat het weinig verschil zal maken. Als je speltmeel gebruikt zijn ze wel veel gezonder dan een gewoon broodje ;-) Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 20 jun 2013 om 15:30
    Zou je de pitabroodjes ook in kunnen vriezen?
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 jun 2013 om 20:37
      Ja, dat kan!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 apr 2012 om 16:30
    Een eetlepel gist = 7 gram gist. 7 gram droge gist is te vervangen door 20 gram verse gist.
  • jolanda
    jolanda zaterdag 07 apr 2012 om 23:27
    Hoi

    Hoeveel verse gist moet je hiervoor gebruiken?

    Groetjes
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 23 mrt 2012 om 10:58
    Zo leuk en makkelijk die pitabroodjes maken. Vandaag voor het wok-feesje van mijn zoontje mini pitabroodjes gemaakt. Met de knoflooksaus, heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 mrt 2012 om 19:44
      Wat leuk om te horen! Dankjewel!
  • Willemijn
    Willemijn vrijdag 24 okt 2014 om 08:54
    Hoi! Heb je nog advies voor een ander meel wat ik kan gebruiken. Speltmeel past helaas niet altijd in mijn weekbudget. Maar voor de rest is 'anders' eten helemaal niet duurder (wat veel mensen als reden hebben om het niet te doen) Heb gewoon nog hetzelfde weekbudget als ervoor en kom er prima mee uit. Behalve dan met uitschieters als speltmeel :-)
    • Smakelijck vrijdag 24 okt 2014 om 11:31
      Speltmeel is duur hé, vind ik ook hoor ;-) Wel goed om te lezen dat het verder lukt met hetzelfde budget. Dat vind ik heel knap! Je kunt dit ook maken met volkorenmeel of spelt of tarwebloem. Succes!
  • Grietje
    Grietje vrijdag 24 okt 2014 om 13:17
    Abdij Speltmeel of speltbloem is bij AH een stuk voordeliger dan bij Ekoplaza zag ik pas. .. Het kost dat 2.95 voor een kilo en bij Ekoplaza volgens mij iets van bijna 5 euro.
    • Smakelijck zaterdag 25 okt 2014 om 18:41
      Bedankt voor je tip, Grietje! Dat scheelt inderdaad nogal!
  • Willemijn
    Willemijn zaterdag 01 nov 2014 om 08:30
    Ah, yes!!! Er is gewoon een molen bij ons in de buurt (woon hier nog maar half jaartje). En die verkoopt speltbloem voor 1 kg 2,85 en speltmeel volkoren 1 kg 2,50. Dat is dan best te doen :-) Daar word ik blij van!
    • Smakelijck zaterdag 01 nov 2014 om 17:12
      Super! Dat zijn leuke ontdekkingen ;-)
  • sanne
    sanne zondag 16 nov 2014 om 12:26
    Heb je speelt meel of bloem genomen want de broodjes zien er zo licht uit dat het meer op speltbloem lijkt?
    • Smakelijck maandag 17 nov 2014 om 09:39
      Die op de foto zijn met bloem gemaakt, dat klopt. Maar met meel werkt ook goed en veel gezonder voor je :-)
  • Mariekea
    Mariekea woensdag 09 nov 2016 om 18:25
    Is spelmeel gezonder dan Speltbloem? Grtjs
    • Smakelijck donderdag 10 nov 2016 om 09:08
      Jazeker, speltmeel bevat alle voedinsstoffen, doordat het niet gezeefd is. Bloem is eigenlijk een leeg product.
  • Jenny Schaafsma
    Jenny Schaafsma dinsdag 26 feb 2019 om 19:04
    Vandaag geprobeerd: eenvoudig maar super lekker recept!
    • Smakelijck woensdag 27 feb 2019 om 10:20
      Fijn, Jenny!
    • Tanya
      Tanya maandag 26 jul 2021 om 15:32
      Goedendag, een vraag, kan ik dat ook met glutenvrij havermeel maken? Met vriendelijke groeten, Tanya
      • Smakelijck maandag 02 aug 2021 om 20:26
        Dat is altijd een beetje een experiment :-) Waarschijnlijk kan het prima, misschien iets meer vocht toevoegen. Succes!
    • Marije
      Marije zaterdag 02 sep 2023 om 15:40
      Wij hebben een nieuwe leefstijl en gebruiken per maaltijd maar 1 eiwit. Dit omdat je dan alle voedingsstoffen gebruikt en ze niet verloren gaan. Heel interessant om te leren en te zien wat het doet met je lijf als je zo gaat eten. Wel jammer dat ik nu je heerlijke recepten niet meer kan koken, maar overal een alternatief voor moet bedenken. Maar bedankt voor de inspiratie van de afgelopen jaren.
      • Smakelijck maandag 04 sep 2023 om 09:20
        Graag gedaan :-)
Laat een bericht achter!
253