Chili con Carne!
Mijn nieuwe favoriete ingrediënt in de keuken: Avocado. Avocado's zijn erg gezond, bevatten belangrijke gezonde vetten en ze zijn ontzettend lekker, al is het misschien even wennen aan de wat vettige structuur.
Je kunt avocado eten op brood met wat zout en een pluk alfalfa, je kunt het toevoegen in salades en smoothies. Een absolute topper is Guacemole. Je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen, maar dat heeft niets maar dan ook niets te maken met avocado. Het percentage aan avocado wat daar in zit is iets van 0,6 procent :-)
Guacemole
Prak het vruchtvlees van 2 avocado's fijn met een vork. Doe hierbij een heel fijn gesneden tomaat en breng het op smaak met zout en peper en een paar druppels tabasco (let op: dit is zeer pittig). Dit is de basis. Hier kun je eventueel aan toevoegen: een lepel creme fraiche om het romig te maken, of een kneepje limoensap, of fijngesneden verse rode peper als je van pittig houdt. Maar in principe is de basis al erg lekker!
Deze guacemole kun je als dip gebruiken met tortillachips. Verrukkelijk! Maar ook als broodbeleg of op een cracker is guacemole lekker en voedzaam.
Om verder te gaan op de Mexicaanse tour, het volgende recept:
Chili con Carne
Ingrediënten:
250 gram biologisch rundergehakt,1 ui, 1 teen knoflook,1 winterwortel, 1 rode paprika, 1 potje mais (natuurwinkel), 1 pot kidneybonen of bruine bonen (natuurwinkel), chilipoeder, zout en peper, beetje bouillon (Rapunzel), tomatenpuree
Bereiding:
Snipper de ui en knoflook en fruit dit in roomboter of ghee. Voeg hierbij de winterwortel en de paprika die je heel fijn in blokjes hebt gesneden. Bak dit even lekker aan en voeg dan een klein beetje bouillon toe. Laat dit even stoven.
Voeg dan het gehakt toe in brokjes en bak dit mee. Breng het op smaak met zout en peper en een klein beetje chilipoeder (let op: pittig!) Blijf proeven, want je maakt het al snel te scherp. Voeg hierbij een paar flinke lepels tomatenpuree. Je kunt evt. een blik tomatenblokjes toevoegen als je dat lekker vindt, ik doe het niet.
Voeg het potje mais en de bruine bonen toe en verwarm goed door. Je kunt het nog op smaak brengen met wat sambal of een paar druppels tabasco voor de pittigheid, ik vind hem met chilipoeder al pittig genoeg.
Als je het lekker vindt kun je nog wat verse ananasblokjes toevoegen.
Lekker met rijst, maar nog lekkerder:
Verwarm in de oven of koekenpan een paar tortillawraps of maak deze zelf. Leg een wrap op je bord en doe hier een flinke schep chili con carne in. Doe er wat vers geraspte kaas over strooien en vouw de wrap dicht. Eet dit met een flinke hoeveelheid Guacemole en een lekkere lepel creme fraiche. Geloof me, als je dit heb gegeten wil je het minstens 1x per week op tafel terug zien. Eet smakelijk :-)
Liefs, Williene
En voor de chicken tonight kerrie: in mosterd zit ook suiker, welke kies jij? Ben ik wel benieuwd naar ;-)
Mosterd haal ik ook in de natuurwinkel. Kuhne is ook e-vrij, en de natuurwinkel heeft bijv. het merk de Rit. Succes!
Waar haal jij de tabasco? Welke heb je? Vond je guacemole tijdens de workshop zo heerlijk, maar kan de tabasco nog niet vinden..:-(
Groetjes Francien
Succes!
Je hebt de pittigheid in de hand met de chilipoeder. Dit is echt heel scherp, dus beter iets te weinig dan teveel ;-)
Vanavond dit recept geprobeerd. Pittig, maar verrukkelijk! Wat een smakelijke en kleurrijke ingrediënten!
Wat leuk! Fijn dat het gesmaakt heeft!
Groetjes, Williene
Succes!
Corine