IMG_4079
Woensdag 14 mrt 2018

Zuid-Afrikaanse Bobotie #zonder pakjes en zakjes!

Sommigen konden er maar moeilijk op wachten, maar hier is hij dan: de Zuid-Afrikaanse Bobotie. Ik had het nog nooit gegeten, en het trok me eerlijk gezegd ook niet zo aan. Maar wat was het lekker! Zeker een blijvertje in ons gezin. Ik ben benieuwd of het bij jullie in de smaak valt. Laat het me gerust weten in een reactie, op Facebook, of hier op de website. 

Benieuwd naar andere recepten zonder pakjes en zakjes? Check de index!

Zuid-Afrikaanse Bobotie - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 3-4 personen:

300 gram rundergehakt, 400 gram sperziebonen, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 appel, 125 milliliter creme fraiche, 100 milliliter melk, 1 groot ei, eventueel cashewnoten

Kruidenmix: 2 theelepels kerriepoeder (of Vadouvan), 1 theelepel kurkuma, flinke snuf korianderpoeder, zout en peper

Voor de rijst: 1,5 kop zilvervliesrijst, handje rozijnen, 1/2 theelepel kurkuma

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de ui en de teen knoflook fijn. Maak de bonen schoon en kook deze beetgaar in ruim water. Giet af en laat goed uitlekken. Snijd de appel in blokjes. Meng de creme fraiche met de melk en het ei en klop goed door elkaar. Zet aan de kant.

Verwarm in een ruime pan wat boter of olie. Fruit de ui en de knoflook en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt rul mee. Voeg de kruidenmix toe aan het gehakt en meng het goed door. Voeg de bonen en de blokjes appel toe en verwarm het al omscheppend een paar minuten mee. Haal de pan van het vuur. Schep het ei-creme fraiche-mengsel door het gehaktmengsel en schep het over in een ovenschaal. Bestrooi eventueel de ovenschotel met wat cashewnootjes. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. 

Kook ondertussen de rijst gaar samen met de rozijntjes. Voeg de laatste paar minuten de kurkuma toe. 

Serveer de Bobotie samen met de rijst. 

Tips: 

*Vervang de sperziebonen door bloemkoolroosjes of broccoli.

*Serveer naast de Bobotie een groente naar keuze, bijvoorbeeld bloemkool of extra boontjes.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

‘Vers geperste sinaasappelsap is net zo ongezond als cola, het bevat beide evenveel suiker’...
lees verder
In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat...
lees verder
        Ik wens iedereen hele fijne en goede Kerstdagen toe!...
lees verder
Mmm! Ze zijn er weer. Asperges. Echt mijn lievelingsgroente. Helaas duurt het maar een maand of 2...
lees verder
        Deze overheerlijke biscotti's zijn suikervrij en...
lees verder
Afgelopen zaterdag zaten we gezellig te lunchen in Haarlem. Op de kaart stond deze...
lees verder

6 opmerkingen
  • Anita de Waal
    Anita de Waal woensdag 21 mrt 2018 om 21:15
    Waarmee zou ik crème fraiche kunnen vervangen ik mag geen melk producten? Koksyoghurt of is dit te overheersend denk je?
    • Smakelijck donderdag 22 mrt 2018 om 10:07
      Ik zou inderdaad iets neutralers kiezen, bijvoorbeeld haverroom. Dit is heel neutraal en toch heel vol en lekker van smaak. Hier kun je dan ook de melk mee vervangen. Succes!
  • Willemien
    Willemien donderdag 05 apr 2018 om 15:21
    Hoi Williene, de bobotie viel erg in de smaak hier. Er is al een herhalingsverzoek ingediend :). Nu vond ik de saus wat korrelig. Hoort dat zo, of komt dat omdat ik de verhoudingen melk / ei / crème fraiche niet zo precies aangehouden heb? Ik heb het recept ongeveer keer 1.5 gedaan. Groetjes Willemien
    • Smakelijck vrijdag 06 apr 2018 om 09:21
      Fijn! Ik herken het korrelige niet, maar wellicht komt het ook doordat er vet vrij kwam uit het gehakt bijv, dat het ging mengen? Heb je het ei wel goed geklutst met het mengsel? Daarvan kan ik me ook voorstellen dat het wat korrelig wordt.
  • Jac
    Jac maandag 30 apr 2018 om 20:23
    Met kokosmelk is het ook erg lekker! Combineert goed met de kerrie... Het recept al een aantal keer gemaakt!
    • Smakelijck dinsdag 01 mei 2018 om 12:13
      Wat fijn om te lezen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190