Zuid-Afrikaanse Bobotie #zonder pakjes en zakjes!
Sommigen konden er maar moeilijk op wachten, maar hier is hij dan: de Zuid-Afrikaanse Bobotie. Ik had het nog nooit gegeten, en het trok me eerlijk gezegd ook niet zo aan. Maar wat was het lekker! Zeker een blijvertje in ons gezin. Ik ben benieuwd of het bij jullie in de smaak valt. Laat het me gerust weten in een reactie, op Facebook, of hier op de website.
Benieuwd naar andere recepten zonder pakjes en zakjes? Check de index!
Zuid-Afrikaanse Bobotie - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes
Ingredienten voor 3-4 personen:
300 gram rundergehakt, 400 gram sperziebonen, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 appel, 125 milliliter creme fraiche, 100 milliliter melk, 1 groot ei, eventueel cashewnoten
Kruidenmix: 2 theelepels kerriepoeder (of Vadouvan), 1 theelepel kurkuma, flinke snuf korianderpoeder, zout en peper
Voor de rijst: 1,5 kop zilvervliesrijst, handje rozijnen, 1/2 theelepel kurkuma
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de ui en de teen knoflook fijn. Maak de bonen schoon en kook deze beetgaar in ruim water. Giet af en laat goed uitlekken. Snijd de appel in blokjes. Meng de creme fraiche met de melk en het ei en klop goed door elkaar. Zet aan de kant.
Verwarm in een ruime pan wat boter of olie. Fruit de ui en de knoflook en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt rul mee. Voeg de kruidenmix toe aan het gehakt en meng het goed door. Voeg de bonen en de blokjes appel toe en verwarm het al omscheppend een paar minuten mee. Haal de pan van het vuur. Schep het ei-creme fraiche-mengsel door het gehaktmengsel en schep het over in een ovenschaal. Bestrooi eventueel de ovenschotel met wat cashewnootjes. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten.
Kook ondertussen de rijst gaar samen met de rozijntjes. Voeg de laatste paar minuten de kurkuma toe.
Serveer de Bobotie samen met de rijst.
Tips:
*Vervang de sperziebonen door bloemkoolroosjes of broccoli.
*Serveer naast de Bobotie een groente naar keuze, bijvoorbeeld bloemkool of extra boontjes.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene