Street Food: Indonesische Saté Ayam #zonder pakjes en zakjes!
Vorige week poste ik het eerste Street Food gerecht op de website, die viel zo in de smaak dat ik benieuwd was naar de andere versies. Daarom vandaag het tweede gerecht van de in totaal 3 gerechten van het bekende pakjes en zakjes merk. Voor de satésaus heb ik wel mijn eigen, populaire recept gebruikt, die blijft erg lekker, ook bij dit gerecht.
Verder heb ik de sojasaus van Tomasu* gebruikt, dit is een Nederlandse sojasaus, met uitsluitend natuurlijke ingredienten (zoals Keltisch zeezout), traditioneel gefermenteerd en gerijpt, zodat je een echt puur en natuurlijk product hebt, in tegenstelling tot veel sojasauzen uit de supermarkt. In dit gerecht gebruikte ik voor de nasi hun nieuwe Sweet soja saus, deze bevat wel een beetje suiker, maar dit valt in het niet bij de grote hoeveelheid suiker die in het originele pakje wordt gebruikt. Je kunt dit gewoon vervangen door Tamari (suikervrij) of door Ketjap Manis (Yakso - niet suikervrij) wil je ook iets van de zoete smaak in het gerecht terugproeven.
Street Food: Indonesische Saté Ayam met Nasi Goreng - Zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten voor 3-4 personen:
250 gram kipfilet, 1 sjalot of ui, 2 stuks prei, 2 stuks winterwortel, 2 stengels lente-ui, 2 eieren, 2 mokken zilvervliesrijst, 4 satéstokjes
Voor de marinade: 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1 teen gesnipperde knoflook, 2 eetlepels sojasaus of tamari, 1 theelepel uipoeder, snufje cayennepeper, zout naar smaak, 2 eetlepels olie
Voor de kruidenmix: 3 eetlepels sojasaus (of gebruik Sweet Soja saus van Tomasu), 1 teen verse knoflook, snufje cayennepeper
Voor de satésaus: 3 eetlepels 100% pindakaas, 250-300 milliliter kokosmelk (Terrassana), 1 theelepel sambal (Yakso), 1 teen knoflook, aantal eetlepels sojasaus of tamari naar smaak, evt. kokosbloesem
Bereiding:
Snipper de ui en de lente-ui. Snijd de prei in halve ringen en de winterpeen in kleine blokjes. Snijd de kipfilet in repen of blokjes. Meng de marinademix met 2 eetlepels olie in een kom en voeg de kipreepjes hieraan toe. Laat ze minimaal 10 minuten marineren. Laat de satéstokjes weken in koud water.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
Rijg ondertussen de kipreepjes of blokjes op de satéstokjes. Klop de eieren los in een kom. Verhit 1 eetlepel olie of boter in een koekenpan en bak hierin een omelet van het ei. Haal vervolgens uit de pan, snijd de omelet in reepjes en houd deze even apart.
Verhit in een ruime pan wat olie of boter. Bak hierin de ui, prei en wortel ongeveer 5 minuten, zet het vuur laag en voeg de gekookte rijst en de kruidenmix toe. Roerbak het geheel nog een paar minuten. Voeg dan de omeletreepjes toe en schep ze door de nasi. Houd de nasi warm totdat de kipstokjes klaar zijn.
Verhit een grillpan op hoog vuur. Zet het vuur iets lager en leg de kipstokjes in de pan. Grill de kipstokjes ca. 3 minuten per kant, totdat ze gaar zijn.
Doe de kokosmelk voor de satésaus in een pannetje en voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng het geheel op laag vuur aan de kook en laat een paar minuten inkoken tot een mooie saus. Voeg een beetje water toe als de saus te dik wordt of wat pindakaas als de saus te dun is.
Serveer de kipstokjes met de Nasi en de satésaus.
*Als het gerecht glutenvrij moet zijn, gebruik dan glutenvrije sojasaus of tamari. Tomasu is niet glutenvrij. Terrasana heeft wel glutenvrije sojasaus en tamari.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene