Atjar Tjampoer #zonder pakjes en zakjes
Zelf Atjar Tjampoer maken is echt heel erg makkelijk. En heel erg lekker. Want een rijsttafel is natuurlijk niet compleet zonder Atjar, wat Indonesisch is voor zoetzure groenten. Je kunt dit maken met verschillende soorten groente naar keuze. Net wat je lekker vindt. Je kunt ook experimenteren met de specerijen die je toevoegt. De Atjar Tjampoer is ongeopend heel lang houdbaar. Na het openen bewaar je de Atjar in de koelkast.
Atjar Tjampoer
Ingredienten voor 1 pot:
300-400 gram fijngesneden groenten, denk hierbij aan witte kool, wortel, paprika, ui, prei, 200 milliliter water, 150 milliliter azijn, 1 theelepel gemberpoeder, ½ theelepel kurkuma, Keltisch zout, optioneel 1 eetlepel palmsuiker of imkerhoning
Bereiding:
Doe het water, azijn, zout, gember en kurkuma in een steelpan. Voeg ook de suiker toe als je deze gebruikt. Breng aan de kook en voeg dan de fijngesneden groenten toe. Laat 2-3 minuten doorkoken. Schep de groenten in een brandschone pot en giet er kookvocht bij tot de rand. Sluit de pot af en laat een paar dagen staan bij kamertemperatuur. Zet de Atjar na opening in de koelkast.
Atjar kun je eten bij nasi, bami of andere gerechten.
Tip: Je kunt ook bijv. knoflook of mosterdzaad toevoegen aan je atjar. Zo kun je experimenteren met smaken en combinaties naar keuze.
Liefs, Williene