25-02-2019

Chicken Tonight: Ajam Bali! #zonder pakjes en zakjes!

Jaren geleden (2012!) zette ik 2 Chicken Tonight gerechten op de website namelijk de Hawai en de Kerrie-variant. Deze twee aten wij regelmatig toen we nog niet op de ingredienten lette, dus die wilde ik destijds graag namaken. Nu ben ik ook bezig om wat andere potten na te maken, en vandaag deel ik het recept van de Ajam Bali! 

Des te meer gerechten ik namaak zonder pakjes en zakjes, of in dit geval zonder pot, vraag ik me steeds weer af wat die potten of zakjes voor meerwaarde hebben. Oké, de fabrikant heeft ervoor gezorgd dat het goed op smaak is (al valt daarover te twisten), maar meer is het ook echt niet. Je moet altijd nog je vlees/vis, groenten e.d. zelf toevoegen, dus waar betaal je eigenlijk voor? Voor zout (heel veel zout), wat kruiden en heel veel extra toevoegingen die je er juist niet in wilt hebben. Slimme zet, dat wel, want hier wordt enorme winst op gemaakt, dat snap je. Mijn tip: Investeer in een kast vol kruiden, een aantal goede smaakmakers zoals soja, sambal, bouillon en je kunt maken wat je wilt. Veel puurder, beter van smaak en je weet wat je eet. En ik help je wel aan de recepten :-) 

Voor degene die deze week vakantie hebben: Geniet ervan! Gaan wij ook doen... 

Chicken Tonight Ajam Bali - Zonder pakjes en zakjes 

Ingredienten voor 2-3 personen:

300 gram kipfilet, 1 rode en 1 gele paprika, 2 sjalotten, 1 teen knoflook, 2 tomaten, 3 flinke eetlepels tomatenpuree, 3 eetlepels ketjap Manis (Yakso) of sojasaus, 1 eetlepel appelazijn, 1/2 of 1 theelepel sambal naar smaak (Yakso), 200-250 milliliter kippenbouillon (Naturcompagnie zonder suiker en gist)

Voor de marinade: 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepels olie, Keltisch zout en peper

Bereiding:

Snijd de kipfilet en in blokjes en zet de kip in de marinade voor minimaal 15-30 minuten. 

Snipper de sjalotten en de knoflook en snijd de paprika's en de tomaten in blokjes. Fruit de sjalotten en de knoflook aan in wat boter of olie en voeg de kipfilet toe. Roerbak dit even kort mee en voeg dan de paprika's toe. Bak dit een paar minuten aan en voeg dan de tomatenpuree, de ketjap, azijn, sambal en de verse tomaten toe. Giet de bouillon over het geheel en meng tot je een saus hebt. Laat dit zo'n 10 minuten pruttelen tot het gaar en goed op smaak is. 

Serveer de Chicken Tonight met zilvervliesrijst. 

Tip voor meer groenten: 

Meng door de saus nog blokjes gare wortel, gare sperziebonen of serveer er rauwkost of een andere groente naast. 

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

 • Marjan
  Marjan woensdag 17 jul 2019 om 21:00
  Ze hebben hier heerlijk gegeten van deze maaltijd. Man en kids vonden het alleen wel een beetje zuur... Maar erg lekker...
  • Smakelijck donderdag 18 jul 2019 om 11:36
   Fijn! Het zuur komt van de tomaten, door dit even mee te laten bakken verdwijnt de zure smaak. In de potten zit veel suiker, dus je zou ook nog een lepel palmsuiker kunnen toevoegen.
   • Karin
    Karin dinsdag 17 nov 2020 om 07:42
    Dan zou ik het recept gelijk aan passen , en er in zetten dat je de tomatenpuree enkele minuten moet mee bakken , om te ontzuren zoals je in onderstaande reactie aangeeft !!! Met vriendelijke groet. Karin .
  • Yvonne
   Yvonne vrijdag 20 nov 2020 om 00:18
   Wat fijn dat ik yakso producten zie. Ik gebruik de biologische producten altijd maar vind ze nooit in recepten terug.
   • Smakelijck vrijdag 20 nov 2020 om 10:18
    :-) In mijn recepten zul je ze regelmatig tegenkomen!
  • Marjanne
   Marjanne woensdag 15 nov 2023 om 18:01
   Met 200ml bouillon bleef de saus wel erg waterig
  • Marjanne
   Marjanne woensdag 15 nov 2023 om 18:01
   Met 200ml bouillon bleef de saus wel erg waterig
   • Smakelijck donderdag 16 nov 2023 om 11:37
    Dat is een kwestie van iets meer laten inkoken tot de saus lekker gebonden is.
Laat een bericht achter!
279