30-10-2013

Chocolade-noten balletjes!


Ik maak weleens de chocolade balletjes volgens dit recept. De smaak daarvan is best wel puur omdat je alleen (rauwe) cacaopoeder gebruikt. In dit recept gebruik je ook gewone chocolade waardoor de smaak toch milder is. Deze balletjes vinden de kinderen ook heerlijk, terwijl ze de andere toch iets te puur vinden. De balletjes zijn makkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Je kunt natuurlijk ook afwisselen met verschillende soorten noten.

Van het mengsel kun je balletjes draaien maar ook koekjes van vormen. Als je ze goed aandrukt heb je koekjes waarbij je dus geen oven nodig hebt! Lekker en snel!

Chocolade noten balletjes!

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks:
175 gram ontpitte dadels, 120 gram hazelnoten, 40 gram pure chocolade (min. 72 % cacao), 1 eetlepel (rauwe) cacaopoeder

Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal deze fijn tot meel. Hak de dadels en chocolade in stukjes en voeg deze toe aan het hazelnotenmeel samen met de cacaopoeder. Maal fijn tot je een plakkerige massa hebt die aan elkaar plakt.

Van deze massa kun je balletjes draaien of platte koekjes maken. De balletjes kun je even door de cacao rollen voor een 'truffel' idee.

Eet smakelijck en een fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

15 Reacties

 • Maria
  Maria vrijdag 13 dec 2013 om 20:46
  Bedankt, duidelijk!
 • Maria
  Maria woensdag 11 dec 2013 om 12:59
  Bij o.a. dit recept staat vermeld dat het suikervrij is. Maar dat is toch niet helemaal het geval? Ook al gebruik je extra pure chocolade, dan nog steeds is er suiker aan toegevoegd. Heb je enig idee hoe ik dit recept kan 'ombouwen' als ik cacao gebruik in plaats van pure chocolade?
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 dec 2013 om 19:43
   Dat ligt eraan welke chocolade je gebruikt. Er is namelijk ook suikervrije pure chocolade. Maar ook al zit er in extra pure chocolade een klein beetje suiker, dan nog zijn de gezondheidsvoordelen van pure chocolade zó groot dat dat hele kleine beetje suiker ook niet echt uitmaakt. Wil je dat echter niet, dan heb je goede alternatieven van bijv. Vivani of Lovechock. Je zou ook wat meer cacaopoeder kunnen gebruiken, en dan wat extra dadels om het te te laten plakken. Succes!
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 02 nov 2013 om 17:36
  Net uitgeprobeerd en inderdaad erg lekker!
  Groetjes,
  Carla
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 02 nov 2013 om 18:36
   Fijn dat het in de smaak valt, Carla!
 • Grace
  Grace woensdag 30 okt 2013 om 14:24
  Mjammie, lekker tussendoortje!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 okt 2013 om 09:24
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 30 okt 2013 om 14:02
  Bij de Aldi hebben ze nu ontpitte dadels in het assortiment. De ingrediëntenlijst noemt alléén ontpitte dadels, terwijl bij andere gedroogde zuidvruchten er wel andere ingrediënten als suiker bij stonden.. Zou dat écht betekenen dat dit in orde is? ;)
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 01 nov 2013 om 09:17
   Ik verwacht dat ze dan wel gesuikerd zijn. Dadels zijn wel zoet, maar echt mierzoet kan ik niet zeggen. Zelf koop ik dadels altijd in de natuurwinkel.

   Succes!
  • Anonymous
   Anonymous donderdag 31 okt 2013 om 14:41
   We hebben ze uitgeprobeerd. We vonden ze míerzoet.. Maar wellicht hoort dat gewoon bij alle dadels?
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 okt 2013 om 09:25
   Het kan zeker wel, het is erg lastig met gedroogd fruit. Je zou het kunnen na laten vragen als je het zeker wilt weten. Als er bij andere het er wel bij staat zou ik er van uit gaan dat deze suikervrij zijn.

   Succes!
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 okt 2013 om 11:58
  Dat is snel ;-)
  Ik draai tot het echt heel fijn is en ik het mengsel met m'n vingers aan elkaar kan drukken. Je moet wel stevig draaien om het aan elkaar te laten plakken. Ik voeg verder niets toe, je kunt evt. wat extra dadels toevoegen en opnieuw draaien tot het wel goed plakt!

  Succes!
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 30 okt 2013 om 10:26
  Lekker recept, ik heb het net gemaakt, maar het bleef niet zo goed plakken, ondanks dat ik het in zo'n zelfde keuken machine als jou heb gemaakt. Hoe lang draai jij het tot een plakkerig mengsel?
  Is het een optie wat honing of water toe te voegen om het beter te laten plakken?
  Het smaakte heerlijk en idd lekkerder voor de kinderen dan de pure versie.
 • Johanneke
  Johanneke maandag 22 jan 2018 om 19:41
  De link die je bovenaan het bericht noemt, werkt niet...
  • Smakelijck dinsdag 23 jan 2018 om 13:18
   Bedankt! Ik ga het even aanpassen.
Laat een bericht achter!
263