Maandag 26 nov 2012

Chococosballetjes!


Deze overheerlijke kokosballetjes zijn erg makkelijk te maken. Je krijgt er alleen vieze handen van ;-) Deze balletjes zijn heerlijk als tussendoortje en ook nog eens heel gezond. Ik gebruik hierin Raw cacaopoeder. Raw cacaopoeder zit boordevol antioxidanten, mineralen en vezels. Het is onbewerkt en dus zonder suikers of melkproducten. Pure cacao dus. Deze cacao heeft maar 1 nadeel en dat is de prijs en ze is alleen in natuurvoedingszaken verkrijgbaar. Vind je dit echt te prijzig (100 gram is rond de 4-5 euro), dan kun je het ook proberen met gewone cacaopoeder.

10 gedroogde dadels, handje cranberry’s, handje rozijnen, 1 eetlepel lijnzaad, handje gemengde ongezouten noten (amandelen, hazelnoten, pecannoten), ong. 100 gr. kokosrasp, 2 el kokosolie, 2 el raw-cacao-poeder
Doe de dadels, cranberries, rozijntjes, lijnzaad en noten in een keukenmachine en maal het totdat het plakkerig is maar nog wel wat kruimelig. Smelt de 2 eetlepels kokosolie in een pannetje. Neem het van het vuur en voeg hier 2 eetlepels Raw cacao poeder aan toe. Giet dit mengseltje door het plakkerige notenmengsel en meng het goed door elkaar. Zet 5 minuten in de koelkast om wat af te koelen, maar niet te lang! Maak kleine balletjes van het mengsel, rol ze door de kokosrasp en laat ze nog even opstijven in de koelkast. Bewaar de balletjes in de koelkast.
 


      Er is veel vraag naar gezonde tussendoortjes, lekkers om de...
lees verder
Oeps, ze waren zo lekker dat ik geen foto meer kon maken ;-) Maar ik ga ze zeker nog eens bakken,...
lees verder
Chocolademousse vind ik zelf een bijzonder lekker toetje, maar veel mensen krijgen de...
lees verder
Ik kreeg pas de vraag van een lezer of ik ook een recept had met bloemkool. En ja, die heb...
lees verder
Op dit moment is lasagne hier wel één van de lievelingsrecepten die we regelmatig eten. Vooral...
lees verder
Om suikers te vermijden moet je eerst weten waar je allemaal op moet letten. En dat valt niet...
lees verder

11 opmerkingen
  • sjouke
    sjouke donderdag 31 okt 2013 om 10:34
    Erg lekker! Ik heb dit recept vandaag gemaakt en eentje geproefd, erg lekker! Ik had geen cranberries in huis, dus die vervangen door incabessen. De rest staat nu in de koelkast te wachten voor mijn genotsmomentje elke avond met een kopje decafkoffie...
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 okt 2013 om 13:10
      Wat leuk zeg! Goed om te horen dat ze in de smaak vallen! Geniet ervan.
  • Lemonstale
    Lemonstale maandag 13 mei 2013 om 22:30
    Oh wat een heerlijk recept! Ik maakte ze dit weekend en ben fan :D

    http://lemonstale-blog.blogspot.nl/

    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 14 mei 2013 om 10:19
      Wat leuk om te horen!!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 27 nov 2012 om 15:14
    De chococosballetjes zijn in ieder geval heel erg lekker!
    Tja, ik mag altijd alles proeven :-)
    Ik prijs mezelf zeer gelukkig met zo'n vrouw!

    Je man!
  • sarina
    sarina dinsdag 27 nov 2012 om 11:32
    hoi willine,
    ik heb een vraagje. wij gebruikten een poosje palmsuiker, maar manlief vind t eigenlijk niet lekker, dus maar weer overgestapt op gewone suiker, maar merk direcht dat je allerlei bijverschijnselen krijgt. Weet je een ander alternatief? geen stevia, want dat hebben we al geprobeerd en dat smaakt echt vreselijk! Is kokossuiker minder overheersend van smaak?
    groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 27 nov 2012 om 12:14
      Hoi Sarina,

      Palmsuiker is samen met kokosbloesemsuiker de enige suiker die redelijk onbewerkt is en nog veel mineralen en vitaminen bevat. Verder zijn er nog veel stropen, zoals agave, ahorn en mout- en rijststropen, maar deze zijn vele malen meer bewerkt en bevatten vaak veel fructose, dus alleen geschikt voor heel matig gebruik.

      Je zou dus kokosbloesemsuiker kunnen proberen, maar dit is echt heel erg prijzig. En ook al zijn deze suikers beter voor je dan witte suiker, blijf het in beperkte mate gebruiken! Kokosbloesem is wel wat milder van smaak, maar wel een beetje vergelijkbaar met palmsuiker.

      Verder is het ook echt een kwestie van wennen. Op den duur ga je echt er aan wennen en wil je niet anders meer, en we zijn zo gewend aan zoete smaken dat dat echt afkicken is.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Margrieta
    Margrieta woensdag 10 sep 2014 om 12:13
    Kan je ook kokosmelk ipv kokosolie gebruiken ?
    • Smakelijck donderdag 11 sep 2014 om 08:44
      Je zou het kunnen proberen, maar ik verwacht dat het dan erg plakkerig blijft. Kokosolie stijft ook op, dat doet kokosmelk niet. Maar wie weet lukt het wel ;-) Succes en een fijne dag!
  • Rianne
    Rianne woensdag 30 sep 2015 om 13:08
    Hoi Williene, Hoe lang kun je deze balletjes bewaren? Of kun je ze eventueel invriezen? Gr. Rianne
    • Smakelijck woensdag 30 sep 2015 om 16:56
      Invriezen kan, maar ze zijn ook zeker een week houdbaar in de koelkast. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190