16-12-2024

Tulband met noten en cranberry

Tulband met noten en cranberry – Een recept in samenwerking met Bas Boer Noten

Ingredienten:

250 gram zachte roomboter, 200 gram suiker (of gebruik een zoetmiddel naar keuze*), 5 eieren, ½ theelepel vanillepoeder, 250 gram (spelt)bloem, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 100 gram gedroogde cranberry’s, 75 gram grof gehakte hazelnoten, 2 eetlepels gembersiroop, 3-5 bolletjes gember fijngehakt

Glazuur: 50 gram witte chocolade (bijvoorbeeld Vivani), 25 milliliter slagroom, paar druppels frambozensap of rode bietensap

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een tulbandvorm in met boter.

Mix de boter met de suiker romig en zacht. Voeg de eieren één voor één toe en meng met het geheel. Voeg het bloem, vanille en bakpoeder toe en mix tot een beslag. Voeg de noten, gember, gembersiroop en cranberry’s toe en meng door het beslag.

Verdeel het beslag over een (tulband)vorm en bak de cake in de oven in 45-50 minuten bruin en gaar. Prik met een satéprikker om te checken of de binnenkant goed gaar is. Laat de tulband uit de oven helemaal afkoelen.

Smelt de chocolade met de room au bain-marie en kleur deze met het sap. Giet het chocoladeglazuur over de cake en decoreer bijvoorbeeld met granaatappelpitjes en rozemarijn.

*bijvoorbeeld half kokosbloesem, half imkerhoning

Tip: Geen tulbandvorm? De cake kan ook in een gewone (30 cm) cake-vorm worden gebakken.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Anne
    Anne maandag 16 dec 2024 om 12:21
    Graag wilde ik een tulband bakken en nu kom ik net dit mooie recept tegen! Ga ik doen met kokosbloesemsuiker wel. Ik heb nog niet zo lang een nieuwe heteluchtoven. Maar u bakt toch op onder-en bovenwarmte? Met vriendelijke groet, Anne
    • Smakelijck maandag 16 dec 2024 om 12:24
      Leuk om te lezen, dank voor je reactie. Ik bak inderdaad op boven en onderwarmte. Succes met het recept!
    • Marijke
      Marijke maandag 16 dec 2024 om 12:28
      Deze is zo mooi licht binnenin. Met alleen kokosbloesemsuiker lukt dat niet. Heb jij daarom nu half honing half kokosbloesemsuiker gedaan?
      • Smakelijck maandag 16 dec 2024 om 12:34
        Ik heb gewone suiker gebruikt, zoals ik wel vaker heb geschreven vind ik af en toe afwijken geen probleem in het weekend en op feestdagen. Zeker bij een cake is het resultaat het beste met gewone suiker.
    • Marijke
      Marijke maandag 16 dec 2024 om 19:14
      duideliik!
    • Beppie
      Beppie donderdag 19 dec 2024 om 09:28
      Dag Williene, Kan ik de tulband ook met verse cranberries maken? Groetjes Beppie
      • Smakelijck donderdag 19 dec 2024 om 11:20
        Verse cranberries zijn heel erg zuur en hard. Je zult ze dan eerst moeten koken om zachter te maken. En dan nog de zure smaak... Ik zou het risico niet nemen.
        • Beppie
          Beppie zaterdag 21 dec 2024 om 12:32
          Oke, Ik ga dan toch maar voor de gedroogde variant. Bedankt voor je reactie. De heerlijke recepten uit je kookboeken gebruik ik regelmatig! Groetjes Beppie
Laat een bericht achter!
255