Tulband met noten en cranberry
Tulband met noten en cranberry – Een recept in samenwerking met Bas Boer Noten
Ingredienten:
250 gram zachte roomboter, 200 gram suiker (of gebruik een zoetmiddel naar keuze*), 5 eieren, ½ theelepel vanillepoeder, 250 gram (spelt)bloem, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 100 gram gedroogde cranberry’s, 75 gram grof gehakte hazelnoten, 2 eetlepels gembersiroop, 3-5 bolletjes gember fijngehakt
Glazuur: 50 gram witte chocolade (bijvoorbeeld Vivani), 25 milliliter slagroom, paar druppels frambozensap of rode bietensap
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een tulbandvorm in met boter.
Mix de boter met de suiker romig en zacht. Voeg de eieren één voor één toe en meng met het geheel. Voeg het bloem, vanille en bakpoeder toe en mix tot een beslag. Voeg de noten, gember, gembersiroop en cranberry’s toe en meng door het beslag.
Verdeel het beslag over een (tulband)vorm en bak de cake in de oven in 45-50 minuten bruin en gaar. Prik met een satéprikker om te checken of de binnenkant goed gaar is. Laat de tulband uit de oven helemaal afkoelen.
Smelt de chocolade met de room au bain-marie en kleur deze met het sap. Giet het chocoladeglazuur over de cake en decoreer bijvoorbeeld met granaatappelpitjes en rozemarijn.
*bijvoorbeeld half kokosbloesem, half imkerhoning
Tip: Geen tulbandvorm? De cake kan ook in een gewone (30 cm) cake-vorm worden gebakken.
Geniet ervan!
Liefs, Williene