10-10-2019

No-bake Appel-roomtaart - Taart zonder pakjes en zakjes!

Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik een taart wilde namaken volgens een pakje. En dat vind ik het leukst om te doen, iets namaken en kijken of het resultaat er dan op lijkt en er naar smaakt. Dat laatste weet ik natuurlijk niet, want ik ga het product zelf niet eerst testen en proeven, ik maak het alleen na, zoals het volgens mij zou moeten smaken. Qua uiterlijk lijkt het er aardig op, nu maar hopen dat de smaak ook overeen komt. En zo niet, wij vonden hem héérlijk! En zo komt er dus weer een nieuwe categorie op de website: Taart zonder-pakjes-en-zakjes :-) 

No-bake Appel-roomtaart - Taart zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor een vorm van 20 centimeter:

Voor de bodem en kruimel laag: 120 gram roomboter, 250 gram (suikervrije) biskwie (bijv. 't Molenaartje speltbiscuits), 1 theelepel kaneel

Voor de roomvulling: 1 eidooier, 250 milliliter (plantaardige) melk, 4 eetlepels suikervervanger, snuf vanillepoeder, 1 eetlepel maïzena of ander bindmiddel, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine, 250 milliliter biologische slagroom

Voor de appelvulling: 3 kleine appels, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels (suikervrije) abrikozenjam, 100 milliliter water, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine

Bereiding:

Maal de biskwie met een keukenmachine tot kruimels of maal tot kruimels met een deegroller.

Smelt de roomboter en meng de gesmolten boter met de koekkruimels. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier. Verdeel ¾ van de kruimels over de bodem, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet even in de koeling.

Klop voor de roomvulling de eidooier met 2 eetlepels suikervervanger romig. Voeg de maïzena toe en klop goed door. Verwarm de melk met de vanillepoeder tot deze gaat koken. Giet de helft van de melk al kloppend bij het eimengsel. Giet dit weer terug in de pan en klop op laag vuur tot het gaat binden en het een mooie, gele room wordt. Strooi de gelatinepoeder in de room en roer al kloppend tot het is opgelost. Laat bij gebruik van gelatineblaadjes deze eerst weken in koud water. Haal de room van het vuur en laat al kloppend afkoelen.

Klop de slagroom lobbig met de overgebleven 2 eetlepels suikervervanger. Meng de afgekoelde gele room voorzichtig door de slagroom. Giet de room op de biskwiebodem en laat minimaal een uur opstijven in de koeling.

Schil en rasp de appels fijn. Meng met het citroensap. Verwarm het water met de abrikozenjam. Voeg het gelatine poeder toen en meng het er al kloppend door. Bij het gebruik van gelatineblaadjes, laat deze dan eerst weken in koud water. Meng, als de gelatine is opgelost, het vocht door de geraspte appels en meng dit goed door. Laat wat afkoelen. Verdeel het appelmengsel over de roomlaag, als deze goed is opgesteven.

Meng de overige koekkruimels met de kaneel en verdeel deze over de taart. Druk heel voorzichtig een beetje aan. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, opstijven in de koeling.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • Marise
    Marise donderdag 10 okt 2019 om 11:39
    Ziet er heerlijk uit! Wat is een goede suikervervanger? Of welke gebruik jij?
    • Smakelijck donderdag 10 okt 2019 om 11:53
      Bijv. imkerhoning of rijstsiroop. Je gebruikt dit alleen in de roomvulling, dan houd ik het graag bij een lichte zoetstof, anders wordt je room zo donker van kleur. Anders kun je ook denken aan ahorn, kokosbloesem(siroop), dadels, yakon etc.
  • And
    And maandag 14 okt 2019 om 11:44
    Hoi Williene, ook hier even een vraagje over suikervervangers (maar niet over dit recept) Koffie zonder suiker vind ik echt niet lekker, gebruik daarom ook meestal stevia. (Wel de echte) Maar er zit toch een bittere smaak aan, weet jij misschien hier een alternatief voor.
    • Smakelijck maandag 14 okt 2019 om 12:26
      Is langzaam afbouwen ook een idee? Want het blijft suiker wat je gebruikt, en afgezien hoeveel koffie je drinkt, loopt dit al snel op. Ik zou het vervangen door kokosbloesem en iedere keer een kwart theelepeltje minder tot je het niet meer nodig hebt. Succes!
    • Antonique
      Antonique vrijdag 13 nov 2020 om 16:21
      Hallo And, Ik heb dat ook gehad. Ik ben cappuccino gaan drinken met veel melk, ik gebruik havermelk barista. En nu vind ik het gewoon vies met suiker. Misschien ook een idee voor jou:-)
    • Daisy Schouterden
      Daisy Schouterden zondag 15 nov 2020 om 12:13
      Beste, Zusto is de beste suikervervanger. Wel duur in aankoop. Ongeveer 10 euro per kilo. Mvg
      • Smakelijck maandag 16 nov 2020 om 08:49
        Daar ben ik het niet mee eens, het zijn kunstmatige zoetstoffen en zeer bewerkt. voor mij geen goed alternatief.
  • rita
    rita dinsdag 15 okt 2019 om 17:18
    Wat een heerlijke taart zeg! Ga hem nog eens proberen met een bodem van speculaaskruimels. Groet Rita
    • Smakelijck dinsdag 15 okt 2019 om 19:22
      Wat fijn! Dat zal ook heel erg lekker smaken :-)
  • Geerke
    Geerke woensdag 16 okt 2019 om 17:51
    Hoi Williëne, Even een vraag: kan ik de citroensap uit de weg laten uit de appelvulling? Is de Abrikozenjam voor de smaak? Alvast bedankt voor je antwoordt! Groetjes, Geerke
    • Smakelijck woensdag 16 okt 2019 om 20:40
      Dat kan, maar dan heb je wel kans dat je appel gaat verkleuren. Abrikozenjam is ook voor het natuurlijk zoeten van de appel. En ook deze houdt de kleur mooi.
  • Melinda
    Melinda woensdag 16 okt 2019 om 21:09
    Hoi, kun je ook agar agar gebruiken ipv gelatine?
    • Smakelijck donderdag 17 okt 2019 om 10:27
      Dat kan inderdaad.
      • Melinda
        Melinda zondag 20 okt 2019 om 16:19
        Ik heb in totaal 4 gr agar agar gebruikt. Als ik het omreken, was dit ruim voldoende. Toch is de taart wat slap. Ik heb het idee door het appelmengseL (misschien geen agar agar bij fruit?) De room was nl. eerst al mooi opgesteven in de koelkast, voordat ik de appels er op deed. Het doet niks af aan de smaak; hij is heerlijk, maar ik zou 'm de volgende keer toch wat meer opgesteven willen. Toch rundergelatine doen?
        • Smakelijck maandag 21 okt 2019 om 09:18
          Met rundergelatine waren beide lagen mooi stevig, maar niet te stevig, zodat het ook nog romig was. Ik heb nog nooit met agar agar gewerkt, dus dat verschil weet ik niet.
  • Alie
    Alie maandag 21 okt 2019 om 11:39
    Hoi Williene, Gebruik je voor de rundergelatine gewone eetlepels? Ik heb de maatlepels (dus 15 ml voor een eetlepel) gebruikt en vond er teveel gelatine in zitten. Het werd te stevig. De smaak was overigens prima! Groetjes Alie
    • Smakelijck maandag 21 okt 2019 om 17:00
      Ik gebruik inderdaad gewone eetlepels. Dus daar zal ongetwijfeld verschil inzitten, want bij mij was het precies goed, was ook bang dat het te stevig zou zijn, maar dat was niet het geval. Ik heb kleine eetlepels, dus ook dat scheelt.
    • Elseline
      Elseline vrijdag 20 mrt 2020 om 14:19
      Hmm dit recept klinkt heerlijk! Zijn er nog andere suikervrije biscuits bij de supermarkten te koop? 't Molenaartje speltbiscuits kan ik namelijk niet vinden.
    • Elseline
      Elseline vrijdag 20 mrt 2020 om 14:30
      Hmm dit recept klinkt heerlijk! Zijn er nog andere suikervrije biscuits bij de supermarkten te koop? 't Molenaartje speltbiscuits kan ik namelijk niet vinden.
      • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2020 om 16:57
        Ik pas ook niet meer, ben bang dat ze uit het assortiment zijn. Er zijn wel meer varianten, kijk eens bij merken als Leev of BioToday. Succes!
    • Roelie
      Roelie maandag 16 nov 2020 om 18:30
      Is het opwarmen van de melk met de rauwe eidooiers om de room te maken voldoende om de mogelijk aanwezige Salmonella bacterie in het ei te doden? Ik neem tenminste aan dat de room niet moet gaan koken?
      • Smakelijck dinsdag 17 nov 2020 om 11:04
        Zeker! Dit wordt zo opgewarmd, dat is echt geen enkel probleem.
    • Hanneke
      Hanneke vrijdag 19 feb 2021 om 13:50
      Hoi Williene, Leuk recept, alleen je zegt dat je de taart uit het pakje 'natuurlijk' niet eerst gaat proeven en testen. Dit lijkt mij echter wel een belangrijk stap als je de taart na gaat maken. Zou je dit in het vervolg wel willen doen, zodat we zeker weten dat het lijkt op de taart uit het pakje?
      • Smakelijck vrijdag 19 feb 2021 om 14:44
        Haha, nee dat ga ik niet doen. Ik wil de toevoegingen die in pakjes zitten absoluut niet eten, dus vandaar dat ik er voor kies om dat niet te doen. Ik beoordeel wel op smaak, dus als het hier niet door de keuring komt dan komen recepten sowieso niet op de website. Maar ook al zou het recept er totaal niet op lijken, dan nog is deze taart heerlijk.
    • AM
      AM donderdag 30 sep 2021 om 07:05
      Goedemorgen, deze taart ziet er heerlijk uit. Mijn vraag gaat over het vervangen/weglaten van de slagroom. Wij hebben hier in huis een dochter die glutenvrij moet en een dochter die melkvrij moet. Welk alternatief is er dan voor de slagroom. De gluten vervangen lukt me inmiddels wel, maar de slagroom blijft elke keer een vraagteken?
      • Smakelijck maandag 04 okt 2021 om 15:37
        Er is lactosevrije slagroom, of plantaardige slagroom in de natuurwinkel. Of die laatste E-vrij is weet ik echter niet.
        • AM
          AM woensdag 06 okt 2021 om 10:54
          Bedankt voor de reactie. Lactosevrije slagroom is voor ons geen optie. Het is de melk die ze niet kan verdragen. Plantaardige slagroom gebruik ik weleens, maar die word lang niet zo stijf als gewone slagroom. Blijft vaak lobbig of zakt snel in. Ben er niet zo'n fan van. Ook wbt smaak en ingredienten. Had gehoopt dat je nog een ander alternatief wist.
    • Smakelijck woensdag 06 okt 2021 om 11:17
      Je kunt kokosroom maken, maar ook dat wordt niet zo stijf. In deze taart maakt dat niet zoveel uit, met wat extra gelatine stijft dat wel op :-)
      • AM
        AM vrijdag 08 okt 2021 om 09:52
        Dat heb ik nog nooit gedaan! Ga eens uitzoeken hoe dat moet. Bedankt!
Laat een bericht achter!
255