Monchou-taart!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
Monchoutaart is bij veel mensen favoriet. Het is ook makkelijk te maken en een groot voordeel, hij hoeft niet in de oven. E-nummervrij een monchou-taart maken valt niet helemaal mee. Het kan wel, maar...
Als je geen klopfix gebruikt stijft de taart moeilijk op. Hij moet dan minimaal een nacht in de koelkast blijven om goed op te stijven. En dan nog wordt hij niet echt stijf. Maar je hebt 'm dan wel zonder rode e-nummers. Als je toch stevigheid wilt kun je klopfix toevoegen. Hierin zit 1 E-nummer E341, volgens CG oranje, volgens MN rood.
Monchou-taart
Ingredienten:
Bodem: 1 pak biscuitjes (bijv. chocolate-chip-cookies) van 200 gram, verkruimeld in de keukenmachine of met de deegroller fijngeplet, 125 gram roomboter of 3-4 el abrikozenjam.
Bodem (24 cm doorsnee) van de bakvorm bekleden met bakpapier.
Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Roer het mengsel goed door elkaar en verdeel over de springvorm. Druk goed aan. Als je geen roomboter hiervoor wilt gebruiken kun je het ook doen met abrikozenjam. Je bodem blijft hiermee wel wat pikkerig, maar het is wel lekker! De bodem 10 minuten laten opstijven in de koelkast.
Vulling: 2 pakjes (stevige) monchou, 250 ml slagroom, 1 zakje of 1 eetlepel vanillesuiker, 75 gram witte basterdsuiker
Slagroom stijfkloppen met de vanillesuiker (en evt. 2 zakjes klopfix voor de stevigheid).
Monchou fijnprakken met de witte basterdsuiker en flink opkloppen zodat je geen klontjes krijgt. Mengen met de geklopte slagroom en dit mengsel over de bodem verdelen en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
Meestal wordt de monchoutaart bestreken met kersenvlaaivulling. Deze vulling is verkrijgbaar van HAK, hier zitten zover we kunnen zien geen E-nummers in, alleen staat er onder ingredienten 'aroma'. Wat er onder aroma verstaan wordt is maar de vraag. Je kunt echter ook zelf kersenvulling maken van een pot kersen (even kijken of deze echt e-nummervrij is, AH excellent bijv. wel en bij de natuurwinkel is ze ook te koop). Deze pot verwarm je met een eetlepel suiker. Maak ondertussen een eetlepel maizena aan met wat koud water en roer dit lepeltje voor lepeltje door de kokende kersen. Zodra het begint te binden vuur uitdraaien en af laten koelen. Als de vulling is afgekoeld over de monchoutaart strijken.
Je kunt de monchoutaart ook versieren met vers fruit zoals aardbeien. Helaas zijn deze alleen 's zomers verkrijgbaar (als je ze alleen van eigen bodem wilt eten :-) )
Tips:
*E-nummervrije koekjes/biscuitjes koop ik bij de natuurwinkel. Maar de supermarkt heeft misschien ook wel een aantal E-vrije varianten. Chocolate-chipcookies geeft de monchoutaart wel een heel andere smaak door de kleine stukjes chocola. Lekker!
De mon-chou taart lijkt me heerlijk en ga ik maken voor de verjaardag van mijn dochter a.s. maandag.
De HAK taartvulling die je noemt bevat gemodificeerd maiszetmeel. Dit eet jij niet en wij ook niet. Bedoel je misschien de glazen potten met compote in verschillende soorten? Deze is voorzover ik kan zien E-nummer vrij (onduidelijk blijft de aroma). Wij gaat dit in ieder geval proberen.
Laat je het resultaat nog horen.
groetjes Inge
Groetjes, Williene
Williene, zou je,je kwarktaartrecept ook nog eens willen delen, ik gebruik ook meestal een pak hiervoor, maar wil daar ook graag vanaf!
Bedankt voor je reactie! Zo doe ik het ook altijd, maar als je de stevigheid gewend bent van het pak dan is dit wel iets lobbiger. Na een dag is hij al een stuk steviger.
Groetjes, Williene
misschien is het een optie om de slagroom niet te stijf te kloppen en de monchou even op te kloppen met de suiker en dan mengen met de slagroom en op de laagste stand nog mee te kloppen ( dat doe ik altijd en de taart is altijd prima)
Dat is fijn! Ik vond 'm een dag later ook best stijf.
Ik zal mijn kwarktaart-recept zeker een keer delen. Voor deze week staan alle blogs al automatisch ingesteld :-) Maar ik zal eens kijken of ik 'm volgende week kan plaatsen!
Groetjes, Williene
Dan door monchoumengsel en als laatste slagroom erdoor.
Werkt heel goed
groetjes Janneke
Groetjes, Williene
Zo heb je toch heerlijke fruityoghurt.'
't Is maar een idee hoor, misschien heeft iemand hier wat aan.
Gr, Klazina
Bedankt voor je tip en je reactie! Ik doe hetzelfde altijd met jam. Hierover heb ik ook een blog geschreven, een jaar geleden: http://smakelijck.blogspot.com/2011/02/zelfgemaakte-vruchtenyoghurt.html
Lekker is dat he? En zo makkelijk!
Groetjes, Williene
wist niet dat hak vlaaivulling had,ga zeker nog weer es maken, jammie..
gr Stina
Ik zou het dan doen met aanhangend water ipv een half kopje, in mijn kwarkttaart pers ik 1 sinaasappel uit en dan verwarm ik het daarin. Ik zal eens experimenteren. Ben benieuwd.
Groetjes, Williene
Wat leuk! En je hoeft je niet te verontschuldigen hoor, iedereen heeft weleens zin in iets lekkers :-) Heerlijk toch! Fijn dat het heeft gesmaakt!
Groetjes, Williene
Ik schreef gisteren dat ik de taart gelijk gemaakt had, nou ik kan zeggen hij viel hier bij iedereeen in de smaak en hij is alweer op jammer genoeg (normaal maak ik zoiets doordeweeks niet hoor, maar ik wilde hem graag uitproberen)
echt fijn zonder e nummers! Ga zo door met je heerlijke recepten
Lekker,die monchoutaart. Je kunt de bodem ook maken van chrunch biskwie,te koop bij de Aldi.(e-nummervrij)
Groetjes, Mieke
Ook bedankt voor je reactie! Verwarrend is het soms he? Het boekje van Corinne is inmiddels natuurlijk wel wat verouderd. Haar oranje nummers heeft ze oranje gekenmerkt omdat er nog te weinig over bekend was/is. Door nieuw onderzoek van MN zou je kunnen zeggen dat deze dus wel tot de rode categorie behoren (of juist niet). Als het bij de een rood is en bij de ander groen vind ik het wel heel lastig, oranje zit natuurlijk al in de gevarenzone maar groen is echt oke. Als de ander het dan als rood bestempeld... Tja, wat moet je daar dan mee?
Bedankt voor je tip! Ik heb een keer in de supermarkt gekeken naar E-nummervrije koekjes, maar er viel zoveel (zo niet alles) af dat ik tegenwoordig het schap voorbij loop en zelf wat bak of wat meeneem in de natuurwinkel. Altijd handig als mensen tips geven welke wel e-vrij in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
Groetjes, Williene
Maar sinds ik begin dit jaar begon met het koken, bakken en braden zonder pakjes en zonder 'rode, e-nummers was ik al bang dat deze taart ook niet meer gemaakt zou worden. Maar gelukkig zie ik je recept, heel fijn. Ik ben erg blij met je recepten, kijk dagelijks even en heb al verscheidene gemaakt. Heel erg bedankt. groetjes van Lisa
Bedankt voor je reactie! Veel succes met het uitproberen! Monchou-taart blijft toch altijd wel erg lekker :-)
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene