29-09-2023

Tulband met abrikozen, citroen en kokos

Deze cake is ontzettend lekker en je kunt hem met elke suikervervanger maken die je wilt. Suiker blijft echter gewoon suiker, dus in die zin maakt het niet heel veel uit welke vorm je kiest, zelf kies ik meestal voor de meest onbewerkte, maar wel suiker in een natuurlijke vorm, dus geen zoetstoffen. Het weekend is hier echt een gezinsmoment en dus bakken we graat iets lekkers, en dat is dan inderdaad minder gezond, of helemaal niet gezond :-) Daarom zijn het ook uitzonderingen. 

Fijn weekend! 

Tulband met abrikozen, citroen en kokos

Ingredienten:

250 gram zachte roomboter, 200 gram suiker (of gebruik een zoetmiddel naar keuze), 5 eieren, ½ theelepel vanillepoeder, 250 gram (spelt)bloem, 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder, 100 gram verse of gedroogde abrikozen in stukjes, 30 gram geraspte kokos, sap en rasp van 1 biologische citroen

Bereiding:

Week de abrikozenstukjes voor in warm water. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de boter met de suiker romig en zacht. Voeg de eieren één voor één toe en meng met het geheel. Voeg het bloem, vanille en bakpoeder toe en mix tot een beslag. Voeg de geraspte kokos, citroenrasp en sap toe en giet de abrikozen af. Meng door het beslag.

Verdeel het beslag over een (tulband)vorm en bak de cake in de oven in 50 minuten bruin en gaar. Prik met een satéprikker om te checken of de binnenkant goed gaar is. Laat de tulband uit de oven helemaal afkoelen.

 

Tip: Geen tulbandvorm? De cake kan ook in een gewone (30 cm) cake-vorm worden gebakken.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Gea
    Gea vrijdag 29 sep 2023 om 13:04
    Is roomboter altijd te vervangen door ghee? (ivm lactose intolerantie)
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2023 om 13:45
      Zeker!
    • marijke
      marijke maandag 02 okt 2023 om 20:28
      even een vraagje hoor.. je schrijft, suiker blijft gewoon suiker, dus maakt niet veel uit welke je gebruikt.. kokosbloesemsuiker vind jij toch ook een stuk beter dan gewone suiker? Of is je mening daarin veranderd..??
      • Smakelijck maandag 02 okt 2023 om 20:32
        Die mening deel ik nog steeds :-) Maar suiker blijft allemaal suiker, alleen zit er wel verschil in, bijvoorbeeld in bewerking en Glycemische Indexwaarde. Kokosbloesem is veel minder bewerkt dan suiker en de GI is ook lager dan gewone witte tafelsuiker, maar je eet nog steeds wel iets zoets. Daarom moet je ook met natuurlijke suikervervangers heel erg matig zijn.
    • Marieke
      Marieke maandag 23 okt 2023 om 14:03
      Hoi, Welk zoetmiddel heb jij gebruikt? De cake ziet zo mooi licht. Ik baal met cake altijd van de bruine kokosbloesemsuiker. Groetjes
      • Smakelijck vrijdag 27 okt 2023 om 10:50
        Ik heb deze cake gewoon met witte suiker gemaakt. Dit geeft bij cake toch echt het beste resultaat, en voor af en toe in het weekend vind ik dat geen probleem.
    • Judith
      Judith donderdag 26 okt 2023 om 09:12
      Wat een heerlijke tulband! Zag er na het bakken net zo uit als op je foto;) goed gelukt! Het is ook best een voedzame tulband dus kleine stukjes! Maar heel erg lekker!
      • Smakelijck vrijdag 27 okt 2023 om 10:50
        Wat leuk om te lezen!
    • marijke
      marijke donderdag 26 okt 2023 om 19:20
      inderdaad ben ik ook benieuwd welk zoetmiddel je gebruik. die lichte kleur spreekt mij ook aan!
      • Smakelijck vrijdag 27 okt 2023 om 10:51
        Zie mijn reactie hierboven :-)
Laat een bericht achter!
255