07-11-2012

Gevulde speculaas!


Ik vond het eigenlijk nog wat vroeg, maar ik werd overspoeld met vragen over gevulde speculaas! En ja, wat is vroeg, het is herfst, het is koud, het is er gewoon tijd voor! Je kunt de speculaas zo 'gezond' maken als je zelf wilt. Wil je bloem (of zelfrijzend bakmeel*) gebruiken, dan kun je de volkorenmeel vervangen, je kunt ook de palmsuiker vervangen voor rietsuiker, net wat je zelf wilt. Ik wil een 'suikervrije' speculaas, dus vandaar mijn keuze voor palmsuiker. Wil je liever geen melk gebruiken of heb je een lactose intolerantie, vervang dan de melk door soya of door bijv. amandelmelk.

*Met het gebruik van zelfrijzend bakmeel kun je de bakpoeder weglaten.

Gevulde speculaas

Ingredienten voor ongeveer 20 stukjes:
Ong. 400 gram amandelspijs, 250 gr. volkoren- of speltmeel, 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 150 gr. roomboter, 125 gram kokosbloesem of palmsuiker, 2 eetl. speculaaskruiden, 60 ml (amandel)melk, snuf zout, losgeklopt ei, handje amandelen.

Maak amandelspijs volgens dit recept. Doe het volkorenmeel met de bakpoeder, boter, palmsuiker, kruiden en zout in een kom. Mix met een mixer met deeghaken door elkaar en voeg de melk toe. Begin met 50 ml melk, als het deeg nog te droog is voeg je het laatste scheutje toe. Kneed tot een soepel deeg en leg het deeg even in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Minimaal een half uur, maar het kan ook een dag van te voren.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg uit en drapeer het in een vorm. Klop de amandelspijs luchtig en als het te droog is, voeg dan nog een ei toe. Smeer de spijs uit over het speculaas deeg en strijk glad met een mes. Rol de andere helft van het deeg uit en leg dit over het spijs en maak de randen dicht. Verdeel wat amandelnoten over de gevulde speculaas en bestrijk het geheel met het ei. Bak de gevulde speculaas in de oven af in ongeveer 30-50 minuten. Afhankelijk van de vorm en dikte van je speculaas. 
 

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

34 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 21 nov 2013 om 21:58
    Hoi,
    Wat een super leuke blog heb je! Ik volg je met interesse :)
    Heb je een alternatief voor wijnsteenzuurbakpoeder? En wat zijn de hoeveelheden daarvan?
    Groetjes, Agda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 nov 2013 om 11:25
      Dankjewel Agda! Je kunt ook gewone bakpoeder gebruiken, maar hierin zitten veelal wel e-nummers. Dan kun je dezelfde hoeveelheid gebruiken. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 15 nov 2013 om 14:04
    Hoi,

    Heb de speculaas gebakken maar hij was vrij hard en droog.
    Had de oven op 175 graden en dan 45 minuten.
    Heb een heteluchtoven dus meestal bak ik iets korter dan aangegeven.
    De smaak is verder wel goed.
    Heb je misschien een tip om hem wat zachter te krijgen?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 15 nov 2013 om 15:23
      Heb je 'm hoog in de oven gehad? Sowieso is hij de volgende dat waarschijnlijk een stuk zachter! Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 04 okt 2013 om 09:19
    Hoi williene,

    Waar haal jij deze bakvorm?

    Gr linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 okt 2013 om 18:08
      Het bakblik is ongeveer 20 x 30 cm. Maar ik verwacht dat het in veel kook/bak winkels te koop is.

      Spijs kun je prima invriezen, doe ik ook wel eens! Daarna wel even luchtig kloppen!

      Succes!
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 05 okt 2013 om 08:30
      Oke, dat is iets te ver weg voor mij :p
      Kun je mij dan vertellen hoe groot het bakblik is?
      En de amandelspijs kun je invriezen toch, gaat dat goed met rauw ei?

      Gr linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 04 okt 2013 om 11:37
      Ha,

      Ik heb deze ooit eens bij een bakwinkel gekocht. Volgens mij de Bakzolder in Elburg.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 04 dec 2012 om 14:15
    Hallo,

    Ik heb deze gevulde speculaas gemaakt. Heerlijk! Maar wat voor 'bakpoeder' gebruik je hiervoor? Ik heb van die zakjes van Dr.Oetker gebruikt, maar daar zitten dan wel E450 en E500 in.
    Ik heb ook wel baking soda in huis en ook wel wijnsteenbakpoeder. Kan ik dat ook voor dit recept gebruiken? Zo ja, dan gewoon ook 2 theelepels?

    Groeten,
    Esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 dec 2012 om 19:03
      Ha Esther,

      Leuk dat je 'm gemaakt hebt en nog leuker dat je 'm zo lekker vindt ;-)
      Ik gebruik hiervoor wijnsteenzuurbakpoeder en inderdaad, 2 tl! Het is voor mij zo'n automatisme dat ik vergeet dat op te schrijven in m'n recepten, maar in het vervolg moet ik daar beter op letten, zal het even wijzigen!

      Groetjes, Williene
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman vrijdag 16 nov 2012 om 14:55
    Hee Williene,

    Kan ik de palmsuiker ook vervangen voor rijststroop? Hoeveel gram rijststroop zou je aanraden?

    Groetjes Jenny
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 nov 2012 om 20:55
      Ha,

      Ik werkt nooit met rijststroop, ga dat toch eens doen. Is rijststroop veel zoeter dan andere suikers? Dan zou ik 75- 100 gram nemen. Is de zoetheid hetzelfde dan zou ik het gewoon 125 gram laten.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • ange
    ange woensdag 07 nov 2012 om 22:05
    Ha Williene,

    Nog een receot voor gezond spijs

    groetjes Ange

    http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/10/zelfgemaakt-amandelspijs-suikervrij.html
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 nov 2012 om 22:10
      Oh, nee ik gebruik ook minder siroop ;-) Sorry. 250 gram amandelen met 200 gram agave en citroenschil + ei :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 nov 2012 om 22:08
      Ha Ange,

      Bedankt! Dat is ongeveer hetzelfde recept als wat ik gebruik. Ik gebruik alleen dezelfde hoeveelheid amandelen/agavesiroop!

      Groetjes, Williene
  • Andrea
    Andrea woensdag 07 nov 2012 om 12:18
    Heerlijk!
    Het spijs staat al in de koelkast, dus dat word smullen!
    groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 nov 2012 om 15:33
      Leuk Andrea! Succes met het recept!
      Groetjes, Williene
  • Annemarie
    Annemarie dinsdag 09 dec 2014 om 10:45
    Hallo, Even een vraagje .. heb de gevulde speculaas inmiddels twee keer gemaakt nu heb ik de hete lucht stand gebruikt de eerste keer was de gevulde speculaas net een baksteen! de tweede keer de temperatuur lager gezet en de baktijd verkort maar de gevulde speculaas was nog erg droog, heb je evt. nog tips wat ik kan veranderen of is het nog een kwestie van de baktijd nog meer te verkorten en de temperatuur te verlagen? Het deeg en amandelspijs zagen er overigens goed uit voor het bakken. Groeten, Annemarie
    • Smakelijck dinsdag 09 dec 2014 om 11:41
      Dat ligt echt aan de baktijd. Dat verschilt enorm qua oven. Eigenlijk moet je bij elk recept, elke keer dat je iets bakt om de 5 minuten even kijken. Als je denkt dat het gaar is, na eventueel even geprikt te hebben in cake/taart, dan is het goed en weet je de baktijd van je eigen oven. Gevulde speculaas is gaar wanneer hij er mooi bruin gebakken uitziet. In sommige ovens is dit al na een 25 minuten, andere hebben er 40-50 minuten voor nodig. Hopelijk lukt het zo de volgende keer beter, maar het is verstandig om dit bij elk baksel te doen, zodat er niets fout gaat. Succes!
  • Annemiek
    Annemiek dinsdag 06 okt 2015 om 15:01
    Zou je deze ook kunnen maken met speltbloem? Ik bedoel eigenijk: zonder tarwe?
    • Smakelijck dinsdag 06 okt 2015 om 19:38
      Jazeker, Ik maak 'm altijd met speltmeel! Succes!
  • marijke
    marijke dinsdag 13 okt 2015 om 15:16
    Kan ik baking soda gebruiken ipv wijnsteenbakpoeder? En kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?
    • Smakelijck dinsdag 13 okt 2015 om 18:59
      Dat kan wel, maar dan moet je ook iets zuurs toevoegen zoals een kneepje citroensap. Anders krijg je een vieze smaak.
      • Marijke
        Marijke woensdag 28 okt 2015 om 15:51
        Oké, welke amandelen moet ik hiervoor gebruiken? Met of zonder vliesje?
        • Smakelijck woensdag 28 okt 2015 om 19:35
          Voor het amandelspijs gebruik ik blanke amandelen.
  • Nathalie
    Nathalie maandag 02 nov 2015 om 20:43
    Ik heb de gevulde speculaas gemaakt met volkoren speltmeel, gewone suiker en amandelspijs gemaakt met amandelmeel en agavesiroop. Ik vond het best aardig smaken, maar wel heel anders dan een pakje uit de winkel. Mijn man vond het niet zo lekker, volgens hem smaakte het kokosachtig/textuur. Zou dat komen door de volkoren speltmeel of door de amandelspijs?
    • Smakelijck maandag 02 nov 2015 om 20:55
      Dat zou inderdaad kunnen. Sowieso is de smaak van een gevulde speculaas uit de winkel moeilijk te evenaren, vanwege de enorme hoeveelheden suiker én toevoegingen. Zelf vind ik deze wel erg lekker, en het dichts bij de smaak van de winkel komen. Maar smaken verschillen uiteraard ;-)
  • Ria
    Ria donderdag 03 nov 2016 om 11:54
    Ik ben niet zo gek van honing.hoe is de verhouding dan t.o.v. Kokosbloesemsuiker?
  • Geerke
    Geerke zaterdag 07 apr 2018 om 11:49
    als je het in een springvorm van 20 cm bakt, hoelang moet het dan in de oven?
    • Smakelijck zaterdag 07 apr 2018 om 18:22
      Ongeveer 20-30 minuten.
    • Diana
      Diana vrijdag 20 nov 2020 om 11:11
      Goedemorgen, waarmee kan ik het ei vervangen? En met welk meel het beste 1:1 glutenvrij maken? Ik mag geen gluten, lactose en ei namelijk. Dank je wel voor advies
      • Smakelijck vrijdag 20 nov 2020 om 11:22
        Op beide vragen vind je hier een antwoord: https://www.smakelijck.nl/recepten/informatieve-blogs/hoe-vervang-ik-/ Veel succes!
    • lia den Boer
      lia den Boer zaterdag 20 nov 2021 om 17:41
      Goedenavond ik hrb hetdeegolgens beschrijving gemaakt maar het blijft zo plakkerig klopt dat? groetjes lia
      • Smakelijck maandag 22 nov 2021 om 12:26
        Je kunt dan wat extra meel toevoegen. Niet teveel, want dan wordt het weer erg droog.
Laat een bericht achter!
255