Hazelnoot-appelcake!
Vandaag is het echt de eerste, herfstige dag. Heerlijk, als de blaadjes beginnen te vallen en het buiten stormt terwijl je zelf lekker warm binnen zit. Hopelijk heb je vandaag wat tijd over om deze herfst-hazelnoot-appelcake te bakken. Eet je nog niet zo lang zonder suiker of bak je de cake voor visite? Gebruik dan gerust 100 gram dadelpuree. Dan wordt de cake wat zoeter van smaak.
Hazelnoot-Appelcake
Ingredienten voor een ronde bakvorm van 20 centimeter:
200 gram roomboter, 75 gram dadelpuree*, 4 eieren, 125 gram speltbloem of -meel, 75 gram hazelnootmeel, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje zout, 2 appels, sap en rasp van een halve biologische citroen, 1 theelepel kaneelpoeder, handjevol pecannoten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix de roomboter samen met de dadelpuree licht, romig en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en wacht tot ze volledig zijn opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Voeg nu de speltbloem, hazelnootmeel, wijnsteenbakpoeder en het snufje zout toe en spatel goed door het beslag.
Vet een bakvorm van 20 centimeter goed in met boter en verdeel het beslag in de vorm.
Schil de appels en snijd in blokjes. Meng met het citroensap, de rasp, het kaneelpoeder en met de pecannoten. Breek de laatste evt. in stukjes. Verdeel het appelmengsel over de cake en druk licht aan. Schuif de cake in de oven en bak gaar in 40-45 minuten. Test met een prikker of de cake goed gaar is.
*Week hiervoor 75 gram medjouldadels zonder pit ongeveer 15 minuten voor in wat warm water. Doe de dadels, zonder weekwater in de keukenmachine en maal fijn tot een puree. Gebruik de puree voor het recept van de cake.
Budgettip:
Vind je bakken met notenmeel te prijzig? Vervang dan het aantal gram notenmeel gewoon door speltbloem of meel.
Fijne dag!
Liefs, Williene