Havermout (ontbijt)taart
(Bijna) Weekend! Meer tijd voor je ontbijt, meer tijd voor ontspanning, dus daarom een heerlijk ontbijttaartje. Natuurlijk is het ook gewoon zo een héérlijk taartje om te serveren en de bodem van dit taartje kun je ook héél goed gebruiken als bodem voor een monchoutaart, een kwarktaart of een andere bodem waar je bijv. normaal biscuitjes of koekjes voor nodig hebt. Zie verder de tips om met dit recept lekker te varieren en aan te passen naar je eigen smaak. Fijn weekend allemaal!
Havermout (ontbijt)taart
Ingredienten voor een ronde vorm van 20 cm:
Voor de bodem: 175 gram dadels, 100 gram fijne (glutenvrije) havermout, 50 gram amandelmeel, 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Vulling: 250 milliliter (biologische) slagroom, 250 gram Griekse yoghurt, 2 eetlepels imker honing, 3 eetlepels suikervrije jam (zelfgemaakt of Fior di Frutta), vers fruit naar keuze
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Ontpit de dadels en week ze 15 minuten voor in warm water. Doe de dadels in de keukenmachine met de helft van de havermout en 2 eetlepels van het weekvocht. Maal dit helemaal fijn. Meng met de overige ingrediënten voor de bodem en meng tot een deegbal. Duw het deeg in een bakvorm en maak een opstaande rand van ongeveer 2 centimeter. Bak de bodem in de oven zo’n 20 minuten tot de bodem gaar is. Laat helemaal afkoelen.
Klop voor de vulling de room stijf met de honing. Meng met de yoghurt en de jam. Verdeel de vulling over de bodem en garneer met vers fruit.
Let op: Bij gebruik van yoghurt of kwark moet je de taart wel dezelfde dag opeten. Anders wordt de bodem vochtig. Bij gebruik van banketbakkersroom of mascarponeroom hoeft dit niet.
Tips:
*In plaats van kaneel kun je ook een eetlepel cacaopoeder toevoegen aan het deeg.
*Je kunt er ook leuke éénpersoonstaartjes van maken door het deeg in éénpersoonsbakvormpjes te bakken.
*Je kunt ook een andere vulling kiezen, bijvoorbeeld mascarponeroom, (zuivelvrije) banketbakkersroom of gewoon kwark met vers fruit.
Geniet ervan!
Liefs, Williene