Cupcakes!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
Dit is echt het geheim van de chef :-) Zoals sommigen misschien weten bak ik taarten en cupcakes op bestelling. Nou, met dit recept kun je het dus gewoon zelf... Het is niet moeilijk en veel lekkerder dan de kant en klaarmixen van supermarkt e.d. Je kunt met cupcakes zoveel kanten op, ik geef hier onder enkele tips, maar ik kan daar wel een apart kookboek over schrijven. Er zijn zoveel lekkere variaties! Laat je creativiteit de vrije loop!
Je kunt de cupcakes versieren met fondant of marsepein, let wel dat deze niet E-nummervrij zijn. Op sommige webwinkels kun je wel natuurlijk gekleurde fondant of marsepein kopen.
Cupcakes:
Ingredienten voor 10-12 stuks:
125 gr. zelfrijzend bakmeel (natuurwinkel of bloem met bakpoeder), 125 gr. roomboter, 125 gr. witte basterdsuiker, 2 eieren, 1 zakje (of 1,5 eetlepel zelfgemaakte) vanillesuiker, 2 a 3 el melk
Mix alle ingredienten (uitgezonderd de melk) met een mixer tot een glad geheel. Voeg nu de melk toe en mix het beslag een paar minuten goed door. Gebruik voor cupcakes altijd een muffinpan. Doe hierin de cupcakepapiertjes (zie foto) en schep er 1 flinke eetlepel beslag in. Schuif de cupcakes in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 18 a 20 min. Test met een prikker of ze gaar zijn.
Tips:
*Afgekoeld kun je de cupcakes vullen. Doe hiervoor een lekkere vulling (bijv. zwitserse room) in een poffertjesspuit. Spuit nu vulling in de cupcakes op de gewenste plaatsen. Dit kan 1x maar ook 3 of 5 keer bijvoorbeeld.
*Je kunt de cupcakes ook besmeren of bespuiten met botercreme. Botercreme maak je van gelijke delen roomboter en poedersuiker. Dus 250 gr. roomboter met 250 gram poedersuiker. Dit mix je ong. 10 minuten tot een mooie romige massa. Dit kun je op smaak brengen met een paar eetlepels aardbeien of frambozenjam.
*Je kunt ook frambozen of bosbessen toevoegen aan de cupcakes. Je kunt deze bevroren door het beslag roeren of ze in het beslag duwen/strooien als deze al in de vormpjes zitten. Op deze manier kun je ook stukjes pure chocolade toevoegen.
*Als je bovenstaande hebt gedaan kun je de cupcakes ook serveren als dessert met bijv. een frambozen of bosbessensaus. Verwarm dan het fruit in een pannetje, breng op smaak met (gelei)suiker en serveer dit bij de cupcakes.
Ik heb nu ook speltbloem gebruikt en kokosbloesemsuiker, smaken prima volgens de kinderen! Volgende keer probeer ik het met amandelmeel. Bedankt voor je reactie! Gr Marieke
Welke ingrediënten gebruik je nu voor de cupcakes? Kun je zelfrijzend bakmeel en basterdsuiker één op één vervangen door een gezondere variant? Bijvoorbeeld speltmeel? En zou je ook amandelmeel kunnen gebruiken voor cupcakes?
Groetjes Marieke
Succes!
Groetjes, Williene
Mijn dank is weer groot :)
Groetjes Amanda
Ik doe zoveel inspiratie op om lekker e nummer vrij te eten.
Dank je wel
Groetjes Esther
Groetjes Williene
Groetjes Jeanine
Goed weekend!
Groetjes, Williene
Wat waren je cupcakes lekker!
Heb een vraag, kan je ze ook invriezen?
Hartelijke groeten,
An
Wat leuk om te horen! Ja, je kunt ze heel goed invriezen, met vulling en al. Dus dat kan ideaal zijn :-)
Groetjes, Williene
Maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken van bloem met bakpoeder. Ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder.
Verhouding is per 100 gr. bloem 1 tl bakpoeder. Succes ermee!
Groetjes, Williene
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Recept werkt goed in iedergeval! Bedankt weer.
Groetjes Anita