Chocoladecupcakes!
Deze cupcakes zijn glutenvrij en suikervrij! Een lekkere traktatie voor een feestje of gewoon lekker in het weekend! Aan de botercreme kun je natuurlijk elke smaak toevoegen die je maar wilt. Frambozen, bessen, abrikozen, vanille etc.
Gluten en suikervrije chocoladecupcakes!
Ingrediënten voor de cakejes voor 10-12 stuks:
85 gram roomboter, 85 gram chocolade (72% cacao), 3 eieren gesplitst in dooier en eiwit, 75 gram palmsuiker, 85 gram amandelmeel*
Smelt de roomboter en de chocolade au bain marie. Laat dit iets afkoelen.
Mix de 3 eidooiers samen met de palmsuiker tot een romig geheel. Voeg het amandelmeel toe en giet er langzaam het chocolademengsel bij. Mix tot het goed gemengd is. Zet even apart.
Klop de eiwitten ongeveer in 5 minuten tot mooie schuimige pieken. Voeg het chocoladebeslag toe en meng dit goed door elkaar.
Doe cupcake papiertjes in een muffinpan en vul deze met het chocoladebeslag (3/4 vol). Zet in een voorverwarmde oven op 170 graden voor zo'n 18-20 minuten tot een sate-prikker er droog uitkomt.
*Amandelmeel is te koop in de natuurwinkel. Je kunt ook zelf blanke amandelen hel fijn malen in de keukenmachine.
Aardbeiencreme:
140 gram roomboter, 30 gram honing, 1 el aardbeienjam (zelfgemaakt of suikervrij), 2 el mascarpone
Meng de roomboter samen met de honing mooi romig (ong. 8 minuten). Voeg de jam toe en mix tot het gemengd is. Voeg de mascarpone toe en spatel (! dus niet met mixer) dit er kort door. Meng niet te lang, anders gaat het schiften. De roomboter kan evt. vervangen worden door slagroom.
Spuit de creme in toeven op de afgekoelde cupcakes en versier eventueel met een aardbei.
Vergeten, is 75gr palm niet een beetje veel naast de chocolade?
Bij de appelmuffins suikervrij gaat alleen wat honing?
Ze waren trouwens erg lekker!
Alvast bedankt.
Groetjes thamar
Succes ermee!
Fijne dag!
Staat onder je recept, dat je de roomboter van de crème kunt vervangen door slagroom?
Was niet mijn eigen idee:) vandaar dat ik je vroeg naar de verhouding als je het vervangt:)
Groetjes thamar
Succes!
Ook deze gaan we maken voor Jayden zijn verjaardag.
Het recept lijkt zo weinig voor 12 vormpjes.
Kan de palm vervangen worden door kokosbloesemsuiker, ja toch?
En dat mixen, doe je dat met een keukenmachine of kan het ook met een staafmixer?
Had een keukenmachine, maar die deed het niet goed, heb nog geen andere...
En wat is een muffinpan? Bedoel je een bakblikvorm met 12 vormpjes erin?
Sorry voor de stomme vraag:)
Kan de roomboter van de crème vervangen worden door 140ml slagroom of speltroom of sojaroom?
Of een andere verhouding?
Dankje!
Groetjes thamar
Dit is echt voldoende voor deze cupcakes. Misschien één meer of minder ;-) Maar je klopt het ei luchtig dus dan heb je veel beslag. Daarom denk ik niet dat je dat resultaat bereikt met een staafmixer. En palmsuiker kun je altijd vervangen door kokosbloesem inderdaad.
Een muffinpan is een bakblik voor cupcakes ;-)
De roomboter zou je kunnen proberen. Ik heb geen idee ;-)
Succes weer!
Groetjes, Williene
Het is toch niet suikervrij door de chocolade 72%, daar zit toch suiker in?
Heerlijk hoor inspiratie opdoen op smakelijck, kan uren lezen bij je, dankje!
Of ben ik nu abuis:)
Bedankt voor je reactie.
Groetjes thamar
Klopt, tenzij je suikervrije chocolade gebruikt. En die zijn er tegenwoordig van steeds meer merken, maar wel duur ;-)
Dus je kunt kiezen of je dat kleine beetje suiker uit de pure chocola voor lief neemt, of dure suikervrije gebruikt!
Groetjes!
Dat durf ik zo niet te zeggen en ik kan het ook niet zo snel vinden. Ik zou het op zich wel aandurven, maar dan alleen bijv. in het weekend en zeer matig. Op zich is hij nog zo jong dat ik het liefst helemaal geen extra suikers zou geven, dus ook geen palmsuiker. Maar voor zo af en toe verwacht ik niet dat het kwaad kan, maar dan zou ik toch een (natuurkundig) arts raadplegen.
Succes!
Groetjes, Williene
Weet je ook of palmsuiker schimmels voed? Onze zoon(1.5) heeft nl schimmels in darmen, mag daarom tijdelijk geen gluten en suikers.
Voor hem blijft er idd heel weinig over!rozijntjes en veel fruit!
hoor graag van je!
groetjes Liesbeth
Bedankt voor je reactie. De GI is niet iets wat wetenschappelijk bewezen wordt, dat is gewoon de waarde die aan een ingrediënt wordt gekoppeld. Dit wordt bepaald aan de hand van metingen van de bloedspiegel na het eten van het product. Dus dat palmsuiker een lage GI dat is een feit.
Palmsuiker bevat ook veel vitaminen en mineralen, itt gewone suiker. Het bevat onder andere: kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6.
Er zullen zeker mensen zijn die nog steeds negatieve verschijnselen ervan krijgen. Het blijven suikers. Als je dat risico niet wilt lopen moet je geheel suikervrij gaan eten.
Daarom kies ik er heel bewust voor om doordeweeks geheel suikervrij te eten, ook zonder palmsuikers en honing dus, en in het weekend wat meer toe te staan, zoals een zelfgebakken taart of koek met palmsuiker of honing. Op die manier merk ik geen enkel verschil met mijn dagelijks eetpatroon. En zo blijven de kosten ook beperkt.
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!
Groetjes, Williene
Ook ik heb wat vragen over palmsuiker. Is het wetenschappelijk bewezen dat de GI lager is dan van geraffineerde suiker? Ik ben nl. bang dat het net zo'n verhaal is als bij rietsuiker. Koop je jarenlang (dure) rietsuiker, blijkt dat dit net zo slecht is als gewone suiker. Denk je dat je goed bezig bent...... Het schijnt dat de bron die zegt dat de GI lager is, afkomstig is uit het land waar de palmsuiker vandaan komt. Hoe objectief is dit dan? Mensen die gevoelig zijn voor suiker krijgen dezelfde verschijnselen na het eten van palmsuiker, als bij het eten van 'gewone suiker'. Eén en ander hierover heb ik gelezen op suikerwijzer.nl. Kan jij hier wat meer over vertellen, of er betrouwbare bronnen zijn bv.?
Groet Hanna
Bedankt voor je reactie.
Palmsuiker is geen geraffineerde suiker zoals witte suiker, rietsuiker e.d. Palmsuiker heeft een laag glycemische index, waardoor je bloedsuiker stabiel blijft. Ook bevat palmsuiker vitaminen en mineralen i.t.t. de eerder genoemde suikers. Een hele goede natuurlijke vervanger dus. Vandaar dat je in gezonde recepten je recept suikervrij mag noemen als je deze suikers gebruikt. Dus als je het zoals je reactie gaat stellen kun je niets meer eten, want dan bevat alles suiker. Groenten, aardappels, etc. Waarvan veel de GI hoger is dan deze palmsuiker. Suikervrij voedsel bestaat niet. Vrijwel alles bevat natuurlijke suikers.
Hartelijke groet, Williene