22-06-2018

Appelplaattaart met havermout!

Hij staat al maanden klaar om te plaatsen, maar vandaag dan éindelijk. Het originele recept is mij al van diverse kanten gemaild met ongelofelijke hoeveelheden suiker, en of ik daar geen gezondere variant van kon maken. En dat is gelukt. Het is wel een kleine plaattaart geworden, maar je kunt natuurlijk het recept verdubbelen of nog groter maken, naar eigen inzicht. Hij is in ieder geval érg lekker en snel te maken.

Ik wens je een fijn weekend toe! 

Havermoutplaattaart met appel 

Ingrediënten voor een bakvorm van 20x20 cm of een ronde bakvorm van 20 cm: 

80 gram havermout + 30 gram extra, 150 gram speltmeel*, 50 gram ongezoete appelstroop, 40 gram imkerhoning, 125 gram roomboter (of ghee voor zuivelvrij), 2 grote appels, handje rozijnen, 1 theelepel kaneel 

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Meng de 80 gram havermout met het speltmeel. Smelt de roomboter. Voeg de gesmolten boter samen met de appelstroop en honing toe aan het meel en de havermout. Meng tot een deeg. Doe ¾ van het deeg in een ingevette bakvorm en druk uit over de bodem. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Meng met de rozijnen en het kaneel. Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk goed aan. Doe de extra havermout bij het overgebleven deeg en kruimel het door je vingers tot je een kruimeldeeg hebt (niet kneden!). Verdeel dit over de appels en druk een klein beetje aan. Schuif in de oven en bak in 35-40 minuten bruin en gaar. Snijd de plaattaart in blokjes of stukjes.

*Glutenvrij? Gebruik dan glutenvrij havermeel. Let ook op dat je havermout glutenvrij is. 

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

28 Reacties

  • Jacobine
    Jacobine dinsdag 26 jun 2018 om 17:35
    Gemaakt met tarwemeel, erg lekker! Zelfs m'n man vond het moeilijk om er van af te blijven, terwijl hij dat minder vaak heeft met 'gezonde' dingen! Ook erg lekker als toetje met yoghurt, of als ontbijt met extra fruit!
    • Smakelijck woensdag 27 jun 2018 om 14:03
      Wat fijn om te lezen! Geniet ervan :-)
  • Ella
    Ella vrijdag 29 jun 2018 om 13:52
    Lijkt me heerlijk. Kun je voor een glutenvrije variant de 150 gr speltmeel vervangen door amandelmeel, 1 op 1?
    • Smakelijck vrijdag 29 jun 2018 om 14:03
      Ik zou het dan vervangen door een gedeelte boekweit en een gedeelte amandelmeel. Succes!
  • Eleonie
    Eleonie woensdag 03 okt 2018 om 11:26
    Geen appelstroop hier… zou appelmoes ook willen? of honing?
  • Eleonie
    Eleonie woensdag 03 okt 2018 om 11:27
    Geen appelstroop hier… zou appelmoes ook willen? of honing?
    • Smakelijck woensdag 03 okt 2018 om 12:17
      Een combi wellicht? Met alleen moes ben ik bang dat het niet echt een deeg wordt. Succes!
      • Eleonie
        Eleonie donderdag 04 okt 2018 om 18:35
        Oké, dus we zoeken naar iets kleverigs om het te laten samenhangen. Ei misschien? Ik ga proberen, en laat het weten.
        • Smakelijck donderdag 04 okt 2018 om 20:46
          Yep, dat is ook een goed idee. Combi van ei en honing zou ik dan doen. Honing is zoeter dan appelstroop, dus dan heb je er minder van nodig. Dus wellicht 20 gram extra honing en dan 1 eitje. Succes!
  • johanneke
    johanneke dinsdag 09 okt 2018 om 20:38
    Vandaag gemaakt. Hij is heerlijk! De volgende keer voeg ik wat grof gehakte walnoten toe. Dank je wel voor het recept!
    • Smakelijck woensdag 10 okt 2018 om 10:27
      Fijn! Walnoten erin zal ook erg lekker zijn :-)
  • Rianne
    Rianne vrijdag 21 dec 2018 om 10:44
    Pas geproefd op een zussendag, was heerlijk! Nu staat het hier in de oven. Kan je dit makkelijk invriezen?
    • Smakelijck vrijdag 21 dec 2018 om 10:56
      Leuk! Ik heb geen ervaring met invriezen, maar ik denk dat dat prima kan. Succes!
      • Ineke Post
        Ineke Post vrijdag 21 dec 2018 om 17:07
        Invriezen kan prima. Als ik bak dan vries ik altijd een gedeelte in voor het volgende weekeinde.
  • Petra
    Petra dinsdag 22 jan 2019 om 10:16
    Erg lekker, dit recept! :) Kan ik in plaats van roomboter/ghee ook kokosolie gebruiken? Zo ja, hoeveel moet ik dan gebruiken?
    • Smakelijck dinsdag 22 jan 2019 om 10:45
      Fijn dat het in de smaak valt! En ja hoor dat kan. Zie mijn blog 'Hoe vervang ik... https://www.smakelijck.nl/recepten/hoe-vervang-ik-/
  • Petra Heuvel
    Petra Heuvel zaterdag 16 mrt 2019 om 22:19
    Bij het recept wat ik al had van plaattaart moest de appel geschaafd worden. Dan wordt hij wat fijner, wat vind je daarvan? Groetjes, Petra
    • Smakelijck maandag 18 mrt 2019 om 09:23
      Dat kan inderdaad ook. De appel verdwijnt dan echter een beetje, en dat vind ik jammer. Maar het kan zeker.
    • Nicole van der Bijl
      Nicole van der Bijl vrijdag 09 okt 2020 om 11:05
      Hoi, zou je boekweitmeel kunnen gebruiken ipv speltmeel?
      • Smakelijck vrijdag 09 okt 2020 om 12:26
        Ja hoor, geen probleem.
    • Rianne
      Rianne zaterdag 10 okt 2020 om 08:13
      Hoeveel koolhydraten zou dit recept bevatten??
      • Smakelijck zaterdag 10 okt 2020 om 17:14
        Geen idee :-)
    • Marijke
      Marijke zaterdag 10 okt 2020 om 19:34
      Welke afmeting moet de bakvorm heb ik nodig voor deze hoeveelheid deeg?
      • Smakelijck zaterdag 10 okt 2020 om 20:11
        Staat in het recept :-) Boven de ingredientenlijst.
    • Annemiek
      Annemiek zondag 11 okt 2020 om 16:23
      Kan dit ook met rauwe stoofpeertje of moeten deze gegaard zijn?
      • Smakelijck maandag 12 okt 2020 om 09:48
        Die moet je wel van tevoren garen.
    • Paulien Op t hof
      Paulien Op t hof vrijdag 09 jul 2021 om 13:20
      Ik heb zojuist deze taart gemaakt en hij is erg lekker. De bovenkant valt alleen uit elkaar. Hoe zou dat kunnen komen? Hij heeft ruim 40 min in de oven gestaan.
      • Smakelijck maandag 12 jul 2021 om 06:47
        Fijn dat de smaak goed is. Je zou de bovenkant iets steviger kunnen aandrukken. Succes!
Laat een bericht achter!
255