Appelplaattaart met havermout!
Hij staat al maanden klaar om te plaatsen, maar vandaag dan éindelijk. Het originele recept is mij al van diverse kanten gemaild met ongelofelijke hoeveelheden suiker, en of ik daar geen gezondere variant van kon maken. En dat is gelukt. Het is wel een kleine plaattaart geworden, maar je kunt natuurlijk het recept verdubbelen of nog groter maken, naar eigen inzicht. Hij is in ieder geval érg lekker en snel te maken.
Ik wens je een fijn weekend toe!
Havermoutplaattaart met appel
Ingrediënten voor een bakvorm van 20x20 cm of een ronde bakvorm van 20 cm:
80 gram havermout + 30 gram extra, 150 gram speltmeel*, 50 gram ongezoete appelstroop, 40 gram imkerhoning, 125 gram roomboter (of ghee voor zuivelvrij), 2 grote appels, handje rozijnen, 1 theelepel kaneel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de 80 gram havermout met het speltmeel. Smelt de roomboter. Voeg de gesmolten boter samen met de appelstroop en honing toe aan het meel en de havermout. Meng tot een deeg. Doe ¾ van het deeg in een ingevette bakvorm en druk uit over de bodem. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Meng met de rozijnen en het kaneel. Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk goed aan. Doe de extra havermout bij het overgebleven deeg en kruimel het door je vingers tot je een kruimeldeeg hebt (niet kneden!). Verdeel dit over de appels en druk een klein beetje aan. Schuif in de oven en bak in 35-40 minuten bruin en gaar. Snijd de plaattaart in blokjes of stukjes.
*Glutenvrij? Gebruik dan glutenvrij havermeel. Let ook op dat je havermout glutenvrij is.
Geniet ervan!
Liefs, Williene