IMG_3931
Maandag 19 feb 2018

Marokkaanse couscous #zonder pakjes en zakjes!

En weer een recept uit de #zonder pakjes en zakjes reeks. Dit zijn recepten van de zogenaamde pakjes die kant en klaar in de supermarkt te koop zijn, en dan nagebootst met zelf samengestelde kruidenmengsels en verse ingredienten. Dit om te laten zien hoe gemakkelijk het is om zonder pakjes te koken en omdat er veel ingredienten toegevoegd zijn die schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Nu vind ik zelf dat er bij deze maaltijden maar weinig groenten toegevoegd zijn. Uiteraard kun je dit zelf volledig aanpassen. Door bijv. de groenten te verdubbelen. Houd er dan rekening mee dat je ook de saus ingredienten verdubbeld, anders heb je weinig saus. Maar je kunt er ook een lekker bijgerecht bij serveren (deze zou heel goed bij dit gerecht passen) of een rijkgevulde salade. Zelf ligt daar mijn voorkeur, zodat je lekker veel variatie hebt en veel verschillende kleuren op tafel.

Marokkaanse Couscous - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 4 personen:

Voor de couscous: 200 gram couscous (zelf heb ik couscous gebruikt van kamut), 60 gram gedroogde, ongezwavelde abrikozen, 2 eetlepels olie of roomboter, 200 milliliter kokend water

Voor de saus: 2-3 eetlepels tomatenpuree, 1 theelepel paprikapoeder, 0,5 theelepel kurkuma, flinke snuf gemberpoeder, snuf komijnpoeder, zout en peper, 175 milliliter water

Voor de marinade:2 theelepels Ras-el-Hanout, olie, zout

Verder nog toevoegen: 250 gram kipfilet, 2 flinke winterwortels, 2 uien, 1 courgette, eventueel verse peterselie en amandelen of amandelschaafsel

Bereiding:

Snijd de kip in reepjes en marineer deze in de Ras-el-Hanout kruiden met wat olie en maak op smaak met zout. Zet minimaal een kwartier weg. Schil de wortels, halveer deze en snijd in plakjes. Kook de wortels ongeveer 5 minuten voor. Laat uitlekken. Snipper de ui en snijd de courgette in plakken.

Bak de gemarineerde kipfilet in een ruime pan om en om bruin. Voeg de ui, de gekookte wortel en de courgette toe en bak deze even 5 minuten mee. Voeg alle ingredienten voor de saus toe, inclusief het water. Meng dit goed door en laat nog 10 minuutjes stoven. 

Snijd de abrikozen in hele fijne stukjes en meng deze met de couscous in een ruime schaal. Giet het kokende water over de couscous, dek de schaal af en laat 5 minuten staan. Schep de olie of boter door de couscous en serveer de warme couscous samen met de saus. 

Serveer de verse peterselie en het amandelschaafsel bij de saus. 

Tip: Je kunt de abrikozen voor de couscous ook vervangen door rozijnen!

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Vandaag een heel simpel en gemakkelijk koekjesrecept. Zonder geraffineerde suikers, terwijl ze...
lees verder
Veel kinderen, maar ook volwassenen zijn niet echt spruitjesfans. Daarom vind ik het wel een...
lees verder
Met de feestdagen komt er bij velen het gourmetstel weer uit de kast! Het is makkelijk en de...
lees verder
Sommigen van jullie zullen allicht wel een keer gehoord hebben van Julia Kang. Julia heeft...
lees verder
Na de meivakantie en moederdag gaan we weer verder met de 'zonder pakjes en zakjes' maaltijden....
lees verder
Zoete aardappels zijn echte superfoods. Ze bevatten veel betacaroteen, kalium, vezels en...
lees verder

2 opmerkingen
  • Anita de Waal
    Anita de Waal zaterdag 24 feb 2018 om 22:16
    Waar zou je de courgette mee kunnen vervangen? Ik ben er allergisch voor. groetjes Anita
    • Smakelijck maandag 26 feb 2018 om 12:05
      Een andere groente, bijvorbeeld bonen, paprika, o.i.d,
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190