Roomboter-amandelstaaf (+amandelspijs)!
Je bent er dol op of je gruwelt ervan. Amandelspijs. In een roomboterstaaf of in een lekker krentenbrood ben ik er dol op!
Roomboter-amandelstaaf! 1234
Eerst het recept voor amandelspijs. Dit keer verwerk ik het in een roomboterstaaf, maar je kunt dit recept net zo goed gebruiken voor een rozijnenbrood een speculaasstaaf of een appeltaart.
Ingredienten voor amandelspijs (ruim voldoende voor 2 staven):
250 gram amandelen, 200 gram biologische honing, geraspte schil van een biologische citroen, 1 a 2 eieren.
Bereiding:
Maal de amandelen met de honing en de citroenschil helemaal fijn in de keukenmachine. Voeg een ei toe en draai tot een kneedbare massa. Duw het mengsel af en toe naar beneden zodat alles goed meedraait. Zet het spijs in de koelkast en laat het 1 a 2 dagen afgedekt staan zodat de smaken goed intrekken. Afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken kun je er voor gebruik nog een ei doorheen mixen om het spijs smeuig te maken. Voor deze amandelstaven doe ik dat wel.
Om hiervan een roomboterstaaf te maken heb je bladerdeeg nodig. Het liefst vers bladerdeeg, want dat is een grote rol en dus makkelijker te verwerken tot een staaf. Tante Fanny heeft E-vrij bladerdeeg. Bij een natuurwinkel kun je speltbladerdeeg vinden.
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Snijd van het bladerdeeg een lap van zo'n 20 bij 30 cm. Verdeel hierover wat amandelspijs en vouw dicht. Werk net als bij bijv. de gehaktstaaf of saucijzenbroodjes. Leg de staaf met de naad naar onderen en bestrijk met geklutst ei. Druk evt. wat hele amandelnootjes in de staaf en bestrijk nogmaals met ei. Schuif in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
Gooi de restjes bladerdeeg niet weg! Hiervan kun je leuke zoutjes maken! Ik zal dit donderdag laten zien.
Liefs, Williene
Gr. Petra
Succes!
Succes!
We hebben dus voor de tweede keer die amndelstaven gemaakt, maar we vonden ze niet lekker met de agavesiroop, dus wij houden het toch bij de suiker.
Ik moet alleen dringend een koffiemolen hebben, want ik wil dan de rietsuiker malen, dus we gaan zoeken.
Het is wel o.k hoor die amandelstaaf, maar ik vind de rietsuiker veel lekkerder smaken.
Ben wel gewend aan de palmsuiker in andere gerechten, maar denk dat het er dan niet lekker gaat uitzien?
Och het is maar even die amandelstaven, dus we verwennen onszelf toch maar weer met gewone rietsuiker:-)
En ja dat is goedkoop een kilo voor 10,00, is dat ekoplaza eiegen merk?
Groetjes Gerdien
Ik ben bang dat het van palmsuiker een beetje bruin gaat worden. En dat ziet er dan niet zo lekker uit.
En het is inderdaad maar even, dus dat scheelt weer!
Nee, het is een voordeelverpakking van hun eigenwinkel, de Halm. Ze hebben een winkel in Amstelveen en in Putten. http://www.dehalmnatuurvoeding.nl/
Groetjes, Williene
Ben echt benieuwd, had het amandelmeel gekocht bij de ekoplaza, niet goedkoop, 13,50 voor een kilo, maar deze tijd is nu eenmaal de tijd voor de amandelstaven, dus we gaan ervoor.
Groetjes Gerdien
Filip
Dat is wel veel ja. Ik betaal 10 euro voor 'n kilo, maar dat is voordeelverpakking van hun eigen merk, dus alleen hier verkijgbaar. En als ik het naar je toestuur zijn de verzendkosten weer zo hoog ;-)
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Groetjes Gerdien
even een vraagje: Kun je agavesiroop gewoon in de supermarkt kopen? Waarschijnlijk staat het vast al ergens op jouw site, maar ik kan het niet zo snel vinden..
Dankjewel! Klopt, dat doe ik ook altijd. Bedankt voor je linkje! Alleen bij deze amandelstaaf kun je wel gelijke hoeveelheden gebruiken. Mag wel iets zoeter zijn dan normaal gebak. Anders overheerst de amandelsmaak nogal, tenzij je dat lekker vindt natuurlijk.
Wat heb je een leuk blog Williene; ik neem regelmatig een kijkje en/of maak iets lekkers waarvoor dank!
Toevallig vond ik vanmorgen de site van Cindy omdat ook ik suiker in een recept wilde vervangen door agavesiroop. Ze geeft hier handige richtlijnen voor en als je die zou volgen, gebruik je 25% minder agavesiroop dan de suiker die in een recept staat vermeld.
http://cindykooktenbakt.wordpress.com/hoeveel-vervangen/
Nee, ik heb het nog niet in de supermarkt gezien, volgens mij wel bij de Plus op de 'gezondheids' afdeling maar die hebben ze niet overal geloof ik. Ik haal 'm in de natuurwinkel. Je zou ook ahornsiroop kunnen gebruiken.
Groetjes, Williene
Ik had nog pakjes amandelmeel liggen namelijk!
Verder erg leuk ;-)
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Ik volg al een tijdje je blog vanwege het mijden van E-nummers. Heb ook al vele recepten van je geprobeerd (en steeds geslaagd!). Sinds kort ben ik er achter gekomen dat ik een allergisch ben voor suiker, gluten en koemelk. Ik ben dus enorm blij dat je ook recepten plaatst waar die ingredienten niet of heel weinig in zitten! Bedankt!
Groetjes, Maaike
Bedankt voor je reactie! Leuk dat je zo enthousiast bent! En graag gedaan natuurlijk! Ik vind het leuk om te zorgen dat 'iedereen' hier een recept kan vinden, ook vegetariers, mensen met allergieen, suikervrijen, etc.
Groetjes, Williene