31-07-2015

Stokbrood!

Afgelopen week kreeg ik van een vriendin van mij een leuke tip! Zij had van het Gevulde speltbrood een lekker stokbrood gemaakt. Supergoed idee, gelijk uitgeprobeerd en wat was dat lekker! Leuk om te delen dus! Het is ook nog eens lekker makkelijk en zo klaar. Ideaal voor een luie zondag of vakantiedag!

Stokbrood! 

Ingrediënten:

250 gram speltmeel, 220 milliliter karnemelk, 3 theelepels italiaanse kruiden, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1/4 theelepeltje Keltisch zout, 1 theelepel baksoda.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng alle ingrediënten tot een deeg. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Vorm het deeg tot een stokbrood. Als het deeg te plakkerig is doe dan wat olie aan je handen of bestrooi met wat extra meel, maar voeg geen meel toe aan je deeg, dan wordt je brood namelijk erg droog. Snijd de bovenkant eventueel iets in. Leg het stokbrood op de bakplaat en schuif in de oven. Bak in 30 minuten bruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. 

Erg lekker met een soep en zelfgemaakte kruidenboter

Tip: Geen karnemelk in huis? Gebruik dan een paar eetlepels yoghurt met wat water! 

Fijne dag,

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

32 Reacties

  • Josella
    Josella maandag 03 aug 2015 om 21:09
    Hoi Williene, Als je dus yoghurt met wat water gebruikt hoef je niet aan die 220ml te komen begrijp ik?
    • Smakelijck dinsdag 04 aug 2015 om 13:36
      Jawel, je maakt van wat yoghurt en water dan 220 milliliter. Dat vocht is nodig om het brood te maken. Succes!
  • Life thrue grace
    Life thrue grace vrijdag 07 aug 2015 om 08:46
    Altijd leuk om nieuwe blogjes op Internet tegen te komen ik volg meestal blogjes dat te maken hebben met thuis, haken, koken en fotografie Bedankt voor het delen en nog een fijne dag !
    • Smakelijck vrijdag 07 aug 2015 om 15:11
      Welkom! Jij ook een fijne dag!
  • Bea
    Bea zondag 09 aug 2015 om 14:23
    Goede middag Williënne! Ik weet niet of je op zondag berichten beantwoord ,ik lees vanzelf wel je reactie. Ik heb dit stokbrood vanmorgen gebakken. Het brood bij jou op de foto lijkt met losser van structuur dan mijn brood,weet jij waar dat aan zou kunnen liggen? Ik heb het deeg met de handen gekneed,Heb geen keukenmachine. Ik heb volgens mij de ingrediënten aangehouden zoals ze beschreven staan. Ik hoor graag je tips hihi hihi
    • Smakelijck maandag 10 aug 2015 om 13:21
      Hoi, Ik kneed het ook met m'n handen, dus daar kan het niet aan liggen. Wellicht dat de oven iets minder warm was? Dat het wat minder omhoog kwam? Was het wel goed gaar?
  • Bea
    Bea maandag 10 aug 2015 om 15:53
    Ja wel het was wel gaar..... Als.je het over een theelepel baksoda hebt,bedoel je dan een afgestreken lepel?
    • Smakelijck maandag 10 aug 2015 om 18:50
      Nee, dan schrijf ik dat erbij. Bij mij is een theelepel gewoon echt een flinke theelepel. Wellicht dat dat helpt?
  • Bea
    Bea maandag 10 aug 2015 om 20:31
    Jaaaaa dat zal t dan vast zijn want ik strijk keurig mn thee lepel af...hahaha binnenkort nieuwe poging!!Dank je wel voor alle reacties!!
  • Esther
    Esther vrijdag 04 sep 2015 om 11:02
    ik heb het stokbrood gemaakt met sojayoghurt ( vanwege alergie ) aangelengd met water en het was Super!
  • marieke
    marieke woensdag 23 sep 2015 om 23:12
    Hoi Williene, Kan ik baksoda vervangen Door bakpoeder? Groetjes
    • Smakelijck donderdag 24 sep 2015 om 09:17
      Het kan wel, maar dan zou ik wat meer gebruiken. Succes!
  • Marloes van Korlaar
    Marloes van Korlaar maandag 12 okt 2015 om 21:57
    Hoi Williene, We hebben vanavond heerlijk zitten smullen van dit stokbrood recept.
    • Smakelijck dinsdag 13 okt 2015 om 19:03
      Wat leuk!
  • Nanda
    Nanda vrijdag 22 jan 2016 om 16:40
    Hoi williene, weet niet wat ik verkeerd doe maar mijn stokbroden lukken niet zoals die van je foto en doe exact je recept zelfs met bio karnemelk maar is een grote kleffebal wat doe ik verkeerd heb hetelucht oven hoor graag wat ik moet doen groet
    • Smakelijck zaterdag 23 jan 2016 om 12:45
      Het is inderdaad een kleffig deeg, dus dat klopt wel. Ik doe olie aan m'n handen, dan plakt het niet zo, en dan probeer ik ze zo goed mogelijk te vormen. Evt. met behulp van wat extra meel aan de buitenkant van het brood. Hopelijk lukt het nu wel!
  • Nanda
    Nanda zaterdag 30 jan 2016 om 09:23
    Hoi Williene,was ik weer me stokbroden lukken nu super had gewoon het juiste meel niet. Hebben gistereavond je favoriete champignonnesoep gegeten met het heerlijke gevulde stokbrood en je roomkaas alla boursin.maar heb inplaats van italiaanse kruiden een handje vol ongezouten en ongebranden noten in de blender gedaan en dat door het deeg gekneed echt een aanrader.groetjes
    • Smakelijck zaterdag 30 jan 2016 om 13:06
      Oh, wat fijn dat het nu goed gaat! Gelukkig maar. Leuk om te lezen en bedankt voor je tip! Fijne dag!
  • Annelies
    Annelies woensdag 03 feb 2016 om 19:44
    Hoi williene, heb Je ook een recept liggen wat gewoon een naturel stokbrood is van spelt gemaakt? Heb je geen gist nodig voor het stokbrood te maken? Na het beantwoorden ga ik er snel 1 maken, mag namelijk geen tarwe meer eten dus is dit een goede vervanger voor een stokbroodje met iets lekkers! Groetjes Annelies
    • Annelies
      Annelies woensdag 03 feb 2016 om 19:49
      Sorry nog en kleine vraag, heb wijnsteen bakpoeder kan ik daar de baksoda mee vervangen? Thanks!
      • Smakelijck donderdag 04 feb 2016 om 13:06
        Nee, deze heb ik niet. Gist heb je nodig als je het wilt laten rijzen buiten de oven. Door de baksoda rijst het brood in de oven. Je hoeft hierdoor niet te kneden, te wachten etc. Als je wijnsteenbakpoeder gebruikt zou ik 2 theelepels gebruiken. Wil je een recept met gist dan zou ik eens kijken op de site van Levine bakt brood. Succes!
  • Petra
    Petra zondag 26 feb 2017 om 09:42
    Goedemorgen Williene, Is het mogelijk dit stokbrood glutenvrij te bakken? Bijv met amandelmeel, of gaat dat niet goed denk je? Bedankt alvast. groetjes Petra
    • Smakelijck maandag 27 feb 2017 om 11:02
      Nee, alleen amandelmeel gaat niet werken, denk ik. Je zou het kunnen proberen met een mix van glutenvrije melen bijv havermeel, boekweit etc.
    • Thea Hendriks
      Thea Hendriks woensdag 26 mei 2021 om 11:06
      Goede morgen, Kan ik de karnemelk ook vervangen voor iets anders? amandelmelk, havermelk? dank je wel alvast.
      • Smakelijck woensdag 26 mei 2021 om 14:06
        Dat kan, maar dan wel met de toevoeging van iets zuurs, bijvoorbeeld citroensap. Succes!
    • Petra
      Petra woensdag 13 dec 2023 om 13:27
      Wat een plakkerige boel was dit. Zo plakkerig heb ik nog nooit meegemaakt. Ik had het in de broodbakmachine gedaan om 15 min. te kneden. Het deeg zat overal. Dit recept gooi ik dus weg.
      • Smakelijck donderdag 14 dec 2023 om 09:43
        Wat jammer. Als het deeg te plakkerig is kun je heel gemakkelijk wat extra bloem of meel toevoegen, dan is het al opgelost :-) Beetje olie aan je handen, dan plakt het ook niet aan je handen.
    • Alette
      Alette donderdag 22 aug 2024 om 12:09
      Ha Williene, nog nooit brood gebakken. Lijkt me zo'n gedoe met kneden, rijzen enz. enz. Daarbij ook nog eens de kans dat het niet lukt. Daar word ik zoooo chagrijnig van. Dus waagde ik me er niet aan, maar nu ik voor iemand kook die het NTTT-dieet volgt wilde ik dit brood graag een x voor haar bakken en...... HET IS SUPER goed gelukt! Duizendmaal dank!!
    • Alette
      Alette donderdag 22 aug 2024 om 12:13
      Ik heb uit alle reacties de goede tips toegepast: idd héél kort kneden. Dat voorkomt dat het super plakkerig wordt. Beetje olie aan mijn handen gedaan toen ik het deeg moest vormen. Mijn oven is vaak te warm. Had hem daarom op 195 graden gezet. Nu was de korst lekker knapperig, mooi bruin en de binnenkant goed gaar. Echt zo geweldig dat dit gelukt is. Ontzettend bedankt voor je recepten!
      • Smakelijck donderdag 22 aug 2024 om 12:50
        Wat ontzettend leuk om te lezen! Fijn dat het zo goed is gelukt!
    • Alette
      Alette maandag 26 aug 2024 om 20:20
      Ha Williene, vroeg me af of het mogelijk is om dit stokbrood in te vriezen en daarna afbakken of bijv. voorbakken en dan op een later moment afbakken.
      • Smakelijck woensdag 28 aug 2024 om 10:41
        Dan zou ik het inderdaad voorbakken en later afbakken. Succes!
Laat een bericht achter!
315