18-06-2014

Gevuld speltbrood!

 
 
Brood bakken vergt veel tijd en geduld. Lange rijstijden, je bent afhankelijk van hoe warm/koud het is voor je rijsresultaat, vaak ben je er toch wel een halve dag mee bezig voordat het brood gebakken en wel is. Ik bak daarom niet zo vaak meer brood, maar dit soort snelle broodjes, daar ben ik gek op ;-) 
 
Een heerlijk gevuld brood wat binnen 45 minuten gemaakt is, zonder gist! Dus zonder rijstijd, geen ingewikkelde kneedtechnieken, dit is een van de eenvoudigste broden die ik ooit heb gebakken! 
 
Gevuld Speltbrood 
 
Ingrediënten:
500 gram speltmeel, 400 milliliter karnemelk, 0,5 theelepel (keltisch)zout, 1 eetlepel kaneelpoeder, 2 theelepels baksoda, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker, 100 gram ongezwavelde rozijnen, 100 gram (gemengde) noten.
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 200 graden.
 
Hak de noten grof. Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot een deeg. Meng niet te lang, als het een deeg is, is het goed. Vorm een mooie bol en leg de bol op een vel bakpapier. Schuif het brood in de oven, bijvoorbeeld op een brood- of pizzasteen, en bak gaar in 30-35 minuten. Het brood moet hol klinken als je erop tikt.
 
Ik heb het ook een keer in een gietijzeren pan gebakken, maar ik zag er niet echt de meerwaarde van in. Het brood was niet veel knapperiger ofzo, dus dat laat ik tegenwoordig maar achterwege. (Het ziet er wel leuk uit ;-))
 
 
 
Tips:
* Door de rozijnen, noten, kokosbloesemsuiker en de kaneel weg te laten heb je een 'gewoon' speltbrood!
*Voordelig noten kopen? Kijk eens op www.gezondenotenkopen.nl! 
* Speltmeel is uiteraard te vervangen door volkorenmeel of een ander meelsoort. 
 
Eet smakelijck! 
 
Liefs, Williene

 

Deel via social media

 
Print recept

123 Reacties

  • Jeanet
    Jeanet woensdag 18 jun 2014 om 09:48
    Bedankt voor het plaatsen! Ga ik zeker een keer proberen :)
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 10:41
      Succes, Jeanet!
  • miranda
    miranda woensdag 18 jun 2014 om 09:51
    kan het ook met volle melk ipv karnemelk?
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 10:39
      De karnemelk activeert het baksoda. Soda heeft namelijk iets zuurs nodig om te gaan rijzen. Van de karnemelk proef je niets meer terug! Succes!
  • Annemarie
    Annemarie woensdag 18 jun 2014 om 10:04
    Kan het ook in een broodblik oid? Ik heb geen brood/pizza steen...
  • Gertine
    Gertine woensdag 18 jun 2014 om 10:33
    Kan de bol ook gewoon op een bakplaat in de oven? Of gebeurd er dan iets geks?
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 10:40
      @Annemarie en @Gertine, het kan ook op een bakplaat hoor, maar door een steen wordt de bodem wat krokanter! Succes!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander woensdag 18 jun 2014 om 10:54
    Hoi Williene, Bedankt voor je antwoorden op de andere vragen die ik via contactformulier heb gesteld en dit brood.........wauw ! Volgens mij echt iets voor mij omdat ik het op de één of andere manier niet vinden kan met het rijzen. Ik ga het gauw proberen. Groetjes Gea
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 14:22
      Graag gedaan, Gea! Veel succes met bakken ;-)
  • Nicole
    Nicole woensdag 18 jun 2014 om 10:59
    Kan ik de baksoda vervangen door wijnsteenbakpoeder en moet ik dan dezelfde hoeveelheid gebruiken? Als ik me niet vergis kan ik dan ipv karnemelk water gebruiken? Lijkt me super lekker broodje!
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 14:22
      Je kunt het natuurlijk uitproberen, maar mijn ervaring is vaak dat het dan veel droger/stugger is. Wil je het laten weten als je de gok toch waagt en het lukt? Alvast bedankt!
  • Willie
    Willie woensdag 18 jun 2014 om 11:08
    Wat is baksoda en waar kun je dat kopen??
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 14:23
      Baksoda is zuiveringszout en een soort van bakpoeder. Je kunt het kopen bij de drogist, toko, natuurwinkel en bijv. bij pit-pit.com. Succes!
  • Lenny
    Lenny woensdag 18 jun 2014 om 11:16
    Leuk recept! Ga ik zeker proberen. Bedankt voor je reactie op mijn vraag!
  • Annemieke
    Annemieke woensdag 18 jun 2014 om 12:02
    Wauw, leuk zeg! Zo wordt brood bakken veel eenvoudiger. Snel eens proberen!
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 14:29
      Succes met het recept, Annemieke en Lenny!
  • ilse
    ilse woensdag 18 jun 2014 om 12:42
    Ziet er goed uit. Waar kun je al die ingrediënten kopen?
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 14:31
      Dankjewel, Ilse. Je kunt Speltmeel, kokosbloesemsuiker, baksoda in de natuurwinkel kopen. De rest van de ingredienten natuurlijk ook, maar deze vind je ook in de supermarkt. Er zijn ook steeds meer supermarkten die spelt, baksoda e.d. verkopen, maar dat is verschillend per supermarkt en regio. Succes!
  • Charlotte
    Charlotte woensdag 18 jun 2014 om 15:32
    Ik woon in Frankrijk waar ze geen karnemelk kennen/verkopen. Ook baksoda heb ik hier nog niet gevonden. Wat kan ik als alternatief gebruiken?
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 21:42
      Misschien, zoals hieronder geschreven wordt, met geitenyoghurt, evt. met wat water? I.p.v. baksoda zou je kunnen proberen om bakpoeder te gebruiken. Verkopen ze ook geen natirumbicarbonaat?
    • Carina
      Carina maandag 22 nov 2021 om 15:40
      In Frankrijk heet het lait fermenté, bijvoorbeeld lait Ribot met de gouden dop in de vers afdeling. Baksoda koop je bij de pharmacie en heet bicarbonate de sodium.
  • lydia
    lydia woensdag 18 jun 2014 om 19:35
    Leuk recept, ga het zeker proberen te maken. Heb al een keer eerder zo'n brood gemaakt maar dan een gewoon spelt brood. En i.p.v. karnemelk heb ik geitenyoghurt gebruikt.
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 21:42
      Dankjewel Lydia! Goede tip van de geitenyogurt! Bedankt!
  • Petra
    Petra woensdag 18 jun 2014 om 20:50
    Ik heb het brood gebakken als een 'normaal' speltbrood. En het is heeeerlijk! Stiekum hebben we al geproefd, terwijl het nog warm is. Ik ben benieuwd hoe het morgen smaakt, of de korst dan nog zo knapperig en de binnenkant zo zacht is De volgende keer doe ik er wel iets meer zout door, nu was het iets aan de flauwe kant. Mijn zoontje van 1 die niet wil slapen zit nu enthousiast naar het brood te wijzen, nadat ik hem ook een stukje heb laten proeven. ;)
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 21:44
      Goed om te horen, Petra! Vaak is zelfgebakken brood de volgende dag wat minder krokant. Dat vind ik altijd erg jammer ;-) Je kunt 'm vaak nog wel even oppiepen in de oven. Als je 'm niet vult moet je inderdaad wat zout toevoegen. Goed dat je 't zegt! Hopelijk is 'ie morgen nog lekker en kan je zoontje verder proeven... ;-)
  • Anita Dokter
    Anita Dokter woensdag 18 jun 2014 om 22:30
    Leuk, mn moeder en zusje hadden het recept al gemaakt vanuit de Gezindsgids, ze vinden het erg lekker. In de familie is het een vrouwenbrood, de mannen houden meer van luchtig brood... Groetjes Anita Dokter
    • Smakelijck donderdag 19 jun 2014 om 10:25
      Ha Anita, Wat grappig, vrouwenbrood ;-) Hier zijn vooral Teus en Joshua degene die het erg lekker vinden! Fijne dag!
  • Corien
    Corien donderdag 19 jun 2014 om 11:20
    Mmmm....wat ziet dat er lekker uit! Dit wil ik wel proberen....... :-) Kun je het speltmeel ook vervangen voor speltbloem? Dat is toch fijngemalen meel? Of is dit te fijn? En kun je het kokosbloesemsuiker ook vervangen voor palmsuiker? (zelfde hoeveelheid?) Sorry voor al mijn vragen.... Groetjes, Corien.
    • Smakelijck donderdag 19 jun 2014 om 17:09
      Dankjewel, Corien! Als je wilt kun je het inderdaad vervangen door speltbloem. Bloem is echter veel minder voedzaam dan meel. Het is gezeefde meel, dus de meeste vezels zijn eruit gehaald. Kokosbloesemsuiker is wel probleemloos te vervangen door palmsuiker. Succes!
  • petra van den Hooven
    petra van den Hooven donderdag 19 jun 2014 om 13:35
    Hoi Williene welke noten zijn het lekkerst in brood.. m.a.w. welke combi heb jij gebruikt? Groetjes Petra
    • Smakelijck donderdag 19 jun 2014 om 17:09
      Ik vind zelf hazelnoten het lekkerst, evt. met wat amandelen! Succes!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander donderdag 19 jun 2014 om 14:54
    Hoi Williene, Het brood heb ik vanmorgen gemaakt en het was echt een makkie !! Humor gewoon. Het is een erg lekker brood geworden. Dat het zo lekker zou zijn voor zo'n makkelijk recept dat vind ik wel hel bijzonder hoor ! Ik heb wel een vraagje nog, kan je het ook invriezen ?? En je schrijft hierboven over opnieuw even opwarmen voor de krokante korst, hoe lang en hoe warm doe je dat ? Nog een vraagje, ik neem aan dat je zelf kunt variëren met de vulling, bijv. gedroogde vruchtjes (denk aan cranberry's en abrikozen) of zaden en pitten (sesamzaad/ zonnebloempitten ect). Ik ga weer lekker smikkelen van een stukje brood. Groetjes Gea
    • Smakelijck donderdag 19 jun 2014 om 17:12
      Hoi Gea, Wat leuk dat het zo goed gelukt is! Ik denk wel dat je het kunt invriezen, maar daar heb ik geen ervaring mee. Even oppiepen kan in de oven op 170 graden ongeveer een minuut of 10. En je kunt zeker lekker variëren, ook gewoon speltbrood ervan maken met op de korst lekkere zonnebloempitten of pompoenpitten of wat zaden door het brood mengen. Andere vruchtjes, andere zaden, eigenlijk kun je er alle kanten mee op! Heel veel succes!
    • Andrea
      Andrea donderdag 19 jun 2014 om 22:07
      In verband met notenallergie heb ik pompoenpitten gebruikt als vervanger. Ook erg lekker!
  • ineke
    ineke donderdag 19 jun 2014 om 17:15
    zojuist dit brood gebakken... eerlijk is eerlijk ik ben niet zo goed met broden bakken en ik zag t somber in, maar hij is heerlijk en lekker knapperig... Dank Williene voor dit superrecept, deze gaat vaak bij ons op tafel komen :) keep up the good work ! groetjes Ineke
    • Smakelijck vrijdag 20 jun 2014 om 22:40
      Fijn dat het gelukt is, Ineke!
  • Danielle
    Danielle vrijdag 20 jun 2014 om 12:43
    Vanmorgen het brood gebakken. Ik had niet voldoende speltmeel in huis en heb daarom een restje boekweitmeel en wat bloem toegevoegd. Gaat prima. Het brood is heerlijk! Super recept!
    • Smakelijck vrijdag 20 jun 2014 om 22:42
      Goed om te horen, dat dat ook lukt! Bedankt voor je reactie!
  • Jo
    Jo vrijdag 20 jun 2014 om 20:05
    Hoi Williene, Klopt het dat het een plakkerig deeg blijft?
    • Smakelijck vrijdag 20 jun 2014 om 22:42
      Ja, dat klopt! Het deeg blijft plakkerig. Ik heb er wel eens extra meel aan toegevoegd om het minder plakkerig te maken maar toen vond ik het veel te droog. Dus het geeft niet, het is alleen lastig ;-) Met wat olie aan je handen plakt het niet zo. Succes!
  • Berien
    Berien zaterdag 21 jun 2014 om 23:50
    Super lekker, en heel gemakkelijk!
    • Smakelijck maandag 23 jun 2014 om 16:18
      Dankjewel!
  • Nathalie
    Nathalie zondag 22 jun 2014 om 11:09
    Haha, Hier ook een plakkerig deeg en beetje een help gevoel in m'n buik! Maar toch zo gelaten en in de oven. Lees ik nu dat het plakkerig is hier net zo boven. Pfieuw! Nu half uur wat anders doen non dan pas spieken. Doeg!
  • Nathalie
    Nathalie zondag 22 jun 2014 om 12:08
    Helaas mislukt! Plak van binnen!
    • Smakelijck maandag 23 jun 2014 om 16:17
      Wat jammer Nathalie. Ovens kunnen erg verschillen van temperatuur. Waarschijnlijk had jouw brood nog wat langer nodig! Wel zonde van 't brood!
  • Marijke
    Marijke maandag 23 jun 2014 om 14:07
    Geweldige site :-) Al een tijdje ben bezig om zelf brood te bakken. Eerst met een broodbakmachine, maar aangezien speltmeel niet te lang gekneed mag worden is dit geen optie meer. Nu komen mijn broden werkelijk nooit helemaal goed uit de oven! Ze zijn altijd nog 'degerig' van binnen. Of ik het maak met droge gist, verse gist, baking soda etc. Het maakt niet uit. Eerst dacht ik dat het aan mijn meel lag maar ook die heb ik in verschillende soorten gehad. Doordat ik al deze dingen heb uitgesloten ben ik bang dat het ligt aan mijn oven. Ik heb een elektrische oven, alleen de onderste (opvang) plaat mist. Zou dat het kunnen zijn? Vind het zo onderhand nogal zonde vinden van mijn geld... koop alles biologisch namelijk
    • Smakelijck maandag 23 jun 2014 om 16:19
      Dankjewel voor je reactie! Wat zonde van al je broden ;-( Ik zou inderdaad denken dat het aan je oven ligt als echt alles mislukt. Heb je er met taart of cake ook last van? Wel heel vervelend zeg? Je zou eens kunnen uitproberen om ergens anders te bakken? Kijken of je dan hetzelfde probleem hebt?
  • Nel
    Nel maandag 23 jun 2014 om 15:30
    Ik ben wel benieuwd hoe dat bakken in zo'n gietijzeren pan gaat.....
    • Smakelijck maandag 23 jun 2014 om 16:20
      Ik had het brood met bakpapier en al in de gietijzeren pan gedaan. Deksel erop en volgens mij ongeveer 45 minuten laten bakken. Ik merk zelf niet heel veel verschil, dus ik doe het niet meer. Succes!
      • carolien
        carolien maandag 30 jun 2014 om 10:49
        Fijn dat je zegt dat het ook in de Dutch oven kan! Wij houden heel erg van kamperen maar dan echt into the wild, dus in zweden bijvoorbeeld ver weg van de wereld. En dan neem ik een Dutch oven mee en is t heel lekker als ik daar een vers broodje kan bakken, en nog zonder rijzen ook dus super simpel! Ga dus zeker je recept proberen! Bedankt!
        • Smakelijck maandag 30 jun 2014 om 11:22
          Succes Carolien! En een hele fijne vakantie ;-)
  • Petra van den Hooven
    Petra van den Hooven woensdag 25 jun 2014 om 12:34
    Mijn brood was ook nog plakkerig van binnen, heb 'm gewoon teruggezet in de oven en na 10 minuten was de binnenkant ook goed! Heerlijk brood trouwens! Heb je nog zo'n recept met net wat andere smaak, bijvoorbeeld zonder kaneel of met een andere toevoeging? Voor de afwisseling ;-) Je recepten staan hier zeker 3x in de week op tafel! Groetjes uit Zwolle Petra
    • Smakelijck woensdag 25 jun 2014 om 14:09
      Ha Petra, Bedankt voor je reactie! Jouw oven heeft dan waarschijnlijk net even extra tijd nodig, net als bij sommige anderen. Mijn oven is erg krachtig heb ik wel gemerkt, veel krachtiger dan mijn vorige oven. Qua oventijden is het echt even ontdekken wat werkt. Met dit brood kun je lekker varieren hoor, je kunt de kaneel weglaten, je kunt andere gedroogde vruchten toevoegen, een lepeltje honing, andere noten, maar ook gewoon helemaal zonder vulling en bijv. met zaden en pitten als lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten ed. Als je bovenstaande verhoudingen verder maar aanhoudt zit je wel goed! Veel succes!
  • Julia
    Julia maandag 21 jul 2014 om 19:50
    Hoi Williene, Wat een heerlijk brood! Echt een toppertje! Ga ik zeker vaker maken. Wel een stuk zwaarder dan gistbrood. Is hij bij jou ook een beetje klef van binnen? Dit hoort toch zo? Groetjes, Julia
    • Smakelijck maandag 21 jul 2014 om 21:11
      Leuk om te horen, Julia! Als hij nog wat klef is, dan kun je 'm een volgende keer 5 minuutjes langer in de oven laten. Doordat het zoveel vulling heeft is het inderdaad een zwaar brood! Dat klopt! Fijne avond nog!
  • Debby
    Debby maandag 25 aug 2014 om 22:05
    Hoi williene, kan ik de bakpoeder vervangen voor vit. C poeder? Dat gebruik ik wel met gewoon brood. Groetjes Debby
    • Smakelijck dinsdag 26 aug 2014 om 17:06
      Hoi Debby, ik heb geen ervaring met vit. C poeder. Maar ik neem aan dat je bij gewoon brood gist gebruikt. Als je niets van bakpoeder of gist toevoegt dan gaat het, ben ik bang, niet rijzen. Fijne avond!
  • Jeanet
    Jeanet zaterdag 06 sep 2014 om 11:06
    Kan ik het brood ook in de broodbakmachine doen? En kan er ook bijv. citroensap of melkkefir in met baking soda i.p.v karnemelk? Alvast bedankt!
    • Smakelijck zaterdag 06 sep 2014 om 19:04
      Hoi Jeanet, Speltmeel in een BBM is niet zo'n goed idee omdat je dit niet zo lang moet kneden. Bovendien is dit zo'n makkelijk recept dat de oven nog veel makkelijker is ;-) Of je de karnemelk kunt vervangen door kefir weet ik niet, dat zou je kunnen proberen. Succes!
  • jans
    jans maandag 29 sep 2014 om 07:13
    i.p.v karnemelk kan je denk ik ook melk met een scheutje azijn gebruiken. dat maakt de melk zuur en een beetje lobberig . laat het 5 min staan. wat denk je werkt dit ook?
    • Smakelijck maandag 29 sep 2014 om 09:32
      Geen idee ;-) Maar als je dit vaker hebt gedaan dan zou het moeten lukken! Succes!
  • elsadejong
    elsadejong woensdag 08 okt 2014 om 22:49
    ik bak dit brood al geruime tijd op vrijdag of zaterdag en dan is het feest! Mijn dochter gaat helemaal juichen als ik haar van school ophaal en vertel dat ik rozijnenbrood heb gebakken! Nu bak ik sinds een maand ook eentje voor een kennis tegen vergoeding van de ingredieten ik bak ze na elkaar ik heb wel een grote oven en vraag me af zou je ook twee tegelijk kunnen doen. baktijd aanpassen of niet? als je kleine bolletjes maak heb je soort van krentenbollen maar hoe lang denk je dan dat ze in de oven moeten? groet Elsa
    • Smakelijck donderdag 09 okt 2014 om 16:37
      Ha! Wat leuk zeg, dat ze zo in de smaak vallen! Als je 2 tegelijk in de oven doet dan maakt dit qua oventijd en baktijd niets uit. Kleinere bolletjes wel. Even goed in de gaten houden vanaf een minuut of 15. Als ze hol klinken als je erop tikt zouden ze gaar moeten zijn. Succes!
  • Tessa dewijs
    Tessa dewijs zondag 04 jan 2015 om 18:34
    Ik wil dit zeker gaan proberen! Ik mag alleen niks van de koe. Nu las ik dat je geitenyoghurt kan vervangen voor karnemelk. Maar waarom geen geitenmelk?
    • Anita
      Anita zondag 04 jan 2015 om 20:18
      Het zuur in karnemelk en yoghurt activeert het baksoda... Ik heb het brood net gemaakt, maar je proeft het écht niet terug. Je kunt het met een gerust hart doen!
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:19
      Je hebt inderdaad het zuur nodig, zoals Anita zegt. Je kunt ook geitenyoghurt aanlengen met wat water, dat zal ook prima gaan. Succes!
      • Tessa de wijs
        Tessa de wijs maandag 05 jan 2015 om 13:18
        Mag ik nog een dingetje vragen? Ik mag geen suiker en gister. Dus ook geen kokosbloesemsuiker? Kan ik dit weglaten uit het recept? Baksoda mag ik wel? Heeft de AH dat ook? Bedankt!
        • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 17:25
          Suiker kun je inderdaad weglaten. Baksoda kun je kopen in natuurwinkel of bij de drogist/toko. Wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Succes!
  • Anita
    Anita zondag 04 jan 2015 om 20:16
    Oei, dat is een lekker brood!!! Morgen mag ik de lunchtrommeltjes voor school weer vullen, dus ik wilde even iets lekkers maken. Dat is gelukt! Het is een heerlijk brood. En je had het al gezegd, maar ik vind het gewoon wonderlijk dat je de karnemelk écht niet terug proeft... Absoluut een topper!!!
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:19
      Wat leuk om te lezen, Anita! Fijn om te horen dat het zo goed in de smaak is gevallen!
  • Bea
    Bea donderdag 08 jan 2015 om 16:19
    Ik heb t brood net gemaakt, moet nu in de oven. Ik twijfel.....onderin of in het midden van de oven?? Alvast bedankt!!
    • Smakelijck donderdag 08 jan 2015 om 19:03
      Inmiddels zul je 'm wel gebakken hebben maar midden in is meestal goed.
  • ivonne
    ivonne zaterdag 17 jan 2015 om 20:55
    Vol goede moed begon ik met bakken van dit lekkere brood. Maar na 5 kwartier keiharde korst en nog steeds niet gaar. De kippen smullen er inmiddels van....Kan het zijn dat heteluchtoven te heet is, dat ik beter onder en boven warmte kan gebruiken?
    • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 09:21
      Ai, wat jammer! Te heet is het niet snel voor brood, maar boven- en onderwarmte is inderdaad wel beter om het brood gaar te laten worden. Je had 'm niet per ongeluk op de grillstand? Want dat doet weinig aan de gaarheid maar zorgt alleen voor een harde korst of bruin laagje! Hopelijk lukt het de volgende keer beter!
  • Gera
    Gera maandag 02 feb 2015 om 20:50
    Kan het brood ook gebakken in een broodbakvorm? Of lukt dat niet? Zo'n bol in de oven lukte meestal wel erg goed, maar ik vind het dan zo'n laag brood. Voor de noten en rozijnen gebruik ik studentenhaver, daar zitten zo fijn verschillende nootjes in.
    • Smakelijck maandag 02 feb 2015 om 22:04
      Ja hoor, dat kan! Succes!
  • Ank Dantuma
    Ank Dantuma maandag 09 feb 2015 om 17:58
    Marijke, bij ons lukken de speltbroden wel. Wij zijn trouwens net als jij ook begonnen met de broodbakmachine, maar speltmeel mag je inderdaad niet eens kneden. Wij mixen het met de deeghaken hooguit 1 minuut en dan lijkt het deeg op oliebollenbeslag. ;) Deze tip kregen we bij Het Spelthuijs (onze buren), waar we ook het meel kopen dat uit Duitsland komt. Misschien is het handig om eerst eens een oventhermometer te gebruiken om te controleren of je oventemperatuur klopt?
  • Tessa
    Tessa zondag 15 feb 2015 om 08:54
    Kan ik alle ingrediënten door de helft doen voor een klein brood? En de karnemelk vervangen door geitenmelk? En de bloesemsuiker door wat honing? Bedankt!
    • Smakelijck maandag 16 feb 2015 om 14:18
      Ja hoor, dat kan prima. IPV geitenmelk zou ik liever geitenyoghurt gebruiken met wat water, omdat de baksoda zuur nodig heeft om z'n werk te doen. Let op dat je met een klein broodje ook een kortere oventijd nodig hebt! Succes!
  • Wendy
    Wendy dinsdag 10 mrt 2015 om 13:56
    Heerlijk zeg! En hoe gemakkelijk! Dit gaan we vaker makem!
    • Smakelijck dinsdag 10 mrt 2015 om 16:42
      Leuk, Wendy!
  • Wieke
    Wieke dinsdag 17 mrt 2015 om 19:47
    Wat een makkie om dit brood te maken! Heerlijk! Ga ik zeker vaker maken. Ik heb de poffertjespan gebruikt i.p.v een brood of pizzasteen. En is ook knapperig, probeer ook eens zonder poffertjespan en wil dan het verschil eens zien.
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 08:15
      Wat een goed idee! Leuk dat het gesmaakt heeft. Fijne dag!
  • Viola
    Viola zondag 29 mrt 2015 om 15:43
    Hoi Williene, Wat een heerlijk brood. Ik ben dol op al jouw vele recepten die ik inmiddels gemaakt heb! Zo gemakkelijk, voedzaam en overheerlijk! Dankjewel! Ik heb van dit recept 1/4 deel gebruikt voor 2 kleine 'naturel' broodjes voor bij een soepje en vanmorgen voor 't ontbijt 1/4 deel van het recept voor 2 overheerlijke gevulde kleine broodjes. Ze gaan bij mij zo'n 20 minuten de oven in. Een aantal lezers geven aan dat het brood niet goed gaar wordt binnen de aangegeven tijd. Zelf gebruik ik een vleesthermometer (die steek ik na zo'n 10 a 15 minuten in het bolletje/brood). Als de theemometer 90 graden aangeeft zijn de broodjes gaar. Erg makkelijk wat mij betreft! Hartelijke groet, Viola
    • Smakelijck maandag 30 mrt 2015 om 09:58
      Bedankt voor je reactie, Viola! Leuk om te lezen. En wat een goed idee, van die kleine bolletjes én van de thermometer! Supertip, nooit aan gedacht ;-) Bedankt voor het delen, hoor!
  • Elise
    Elise zaterdag 07 nov 2015 om 12:01
    Hoi Williene, Mijn speltbrood maak ik altijd in de broodbakmachine maar ben nooit echt tevreden. Het is altijd erg droog, kan dit komen omdat ik weinig zout gebruik omdat ik zoutarm moet eten of komt dit omdat deze dan te lang gekneed wordt? Ik ga dit recept zeker proberen maar bevat baksoda veel zout? Ik ben ontzettend blij met je boeken en je site. Superhandig als je, zoals ik, zoutarm moet eten. Bedankt!! Groetjes, Elise
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:35
      Baksoda is bicarbonaat en wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Het is een rijsmiddel, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe je dat moet zien als een zout. Fijn dat je blij bent met de recepten en succes met dit brood ;-)
  • Ineke
    Ineke vrijdag 11 dec 2015 om 16:12
    Vandaag voor het eerst dit brood gemaakt. Prima gelukt en erg lekker. Dank je wel voor alle recepten. Ik maak er veel gebruik van. Groet Ineke Post
    • Smakelijck zaterdag 12 dec 2015 om 14:15
      Fijn, Ineke!
  • Marijke Westdijk
    Marijke Westdijk dinsdag 15 dec 2015 om 20:27
    Kun je dit brood ook maken met spijs erin?
    • Smakelijck dinsdag 15 dec 2015 om 20:48
      Vast wel!
  • Gerdine
    Gerdine zaterdag 19 dec 2015 om 16:55
    Als je niet tegen lactose kunt, waar zou je de karnemelk Door kunnen vervangen?
    • Smakelijck zaterdag 19 dec 2015 om 19:41
      Een plantaardige melk met wat citroensap?
  • Judith
    Judith zaterdag 26 dec 2015 om 08:56
    Ik heb het brood gemaakt. Maar bij mij ernstig mislukt. De bovenkant ziet er goed uit, maar de rest is dus nog nat. Ik heb gedaan wat er staat. Daarna nog eens 10 minuten in de oven... Hetzelfde Daarna nog eens een half uur met aluminiumfolie (tegen het verbranden)... Nog steeds hetzelfde. De bovenkant is een halve cm gaar, de rest is niet gaar. Wat doe ik verkeerd?
    • Smakelijck zaterdag 26 dec 2015 om 12:42
      Ach, wat jammer! Het brood is dus niet goed gaar in jouw oven en heeft meer oventijd nodig en wellicht een lagere temperatuur zodat hij langzamer gaart. Wel de juiste ovenstand? Niet per ongeluk op grillstand o.i.d.? Het brood moet echt aan alle kanten hol klinken als je erop tikt, dan pas kun je hem uit de oven halen.
      • Judith
        Judith zondag 03 jan 2016 om 14:12
        Ik heb hem nogmaals geprobeerd. Deze keer iets beter gaar, mr wel wat droog en er zat een gat in het brood. Ik vermoed door het korte kneden. Mr wat is niet te lang in uw tekst?
        • Smakelijck maandag 04 jan 2016 om 10:12
          Ik kneed totdat alles goed door elkaar is gemengd en niet langer. Succes!
  • Anja
    Anja dinsdag 01 mrt 2016 om 14:38
    Kan ik dit brood ook met meergranenmeel maken? En dan dezelfde verhoudingen aanhouden? Groetjes Anja
    • Smakelijck dinsdag 01 mrt 2016 om 18:43
      Ja hoor! Succes!
  • Monique
    Monique maandag 07 mrt 2016 om 10:36
    Hoi Williene , Ik heb een histamine-intolerantie. Ik mag geen zuivel en geen eiwit. Zou ik de karnemelk kunnen vervangen door water en de suiker door honing? En In baksels kan ik dan alleen het eidooier gebruiken of moet ik dan 2 eidooiers gebruiken? Graag hoor ik van je!
    • Smakelijck maandag 07 mrt 2016 om 11:26
      Dit brood heeft een zuur nodig om de baksoda te activeren. Je zou het karnemelk kunnen vervangen door amandelmelk, met een beetje citroensap. Kokosbloesem kan vervangen worden door honing. Als je het eiwit weglaat zou je inderdaad 2 dooiers kunnen toevoegen, als maakt eiwit het wel luchtig. Of het dus altijd goed uitpakt durf ik niet te zeggen.
  • Annemieke
    Annemieke zaterdag 14 mei 2016 om 16:19
    Hoi, ik heb het broodje een aantal keer gebakken. De smaak is heerlijk alleen het brood is binnenin niet helemaal gaar te krijgen en blijft klef. Wat kan ik het beste doen? Minder karnemelk, lagere oven temperatuur of...?
    • Smakelijck zaterdag 14 mei 2016 om 23:25
      Wat jammer! Ik zou de oventemperatuur wat verhogen en het pas uit de oven halen als het hol klinkt. Of bakken in de oven in een gietijzeren pan met deksel, dat helpt wellicht ook.
    • Andrea
      Andrea dinsdag 05 mei 2020 om 10:56
      Net het broodje gebakken. Hij is echt heerlijk
      • Smakelijck dinsdag 05 mei 2020 om 11:48
        Fijn!
    • Regien van Dijk
      Regien van Dijk zondag 26 jul 2020 om 15:45
      Lijkt mij heerlijk. Maar kan ik ook in plaats van speltmeel ook havermeel of boekweimeel gebruiken?
      • Smakelijck maandag 27 jul 2020 om 11:40
        Het kan wel, maar je brood wordt dan wel veel compacter omdat het geen gluten bevat.
    • Tineke Willekes
      Tineke Willekes zaterdag 12 dec 2020 om 17:41
      Ik heb dit brood vandaag gemaakt en oatly cuisine aangelengd met water ipv karnemelk vanwege koemelk allergie. Het brood is heerlijk maar brokkelt snel af. Waar kan dat aan liggen?
      • Smakelijck maandag 14 dec 2020 om 11:12
        Karnemelk is zuur, doordat je het vervangen hebt mis je het zuur waar de baksoda door activeert. Je had dus ook wat citroensap of azijn toe moeten voegen. Een tip voor de volgende keer :-)
        • Willekes
          Willekes donderdag 17 dec 2020 om 17:54
          Thanks!
    • Marieke
      Marieke woensdag 13 okt 2021 om 12:35
      Helaas, een keiharde korst zoals een eerdere lezer schreef en heel vast stevig vanbinnen. Ik gebruik boven en onderwarmte. Wat zou ik anders moeten doen?
      • Smakelijck woensdag 13 okt 2021 om 12:47
        Waarschijnlijk niet goed genoeg gerezen. Heb je baksoda gebruikt? En een zuur ingredient? NIets aangepast aan het recept?
        • Marieke
          Marieke woensdag 13 okt 2021 om 13:35
          Ik heb gewone bakpoeder gebruikt. Verder niks veranderd.
    • Marieke
      Marieke woensdag 13 okt 2021 om 13:36
      Ik heb trouwens wel volkoren speltmeel bedenk ik me nu. Zou dat ook kunnen meespelen?
      • Smakelijck woensdag 13 okt 2021 om 14:31
        Dat kan, dat het daardoor wat compacter maakt. En van bakpoeder heb je veel meer nodig. In het recept gebruik ik baksoda, dat rijst veel sterker. Ik denk dat dat de oorzaak is.
        • Marieke
          Marieke woensdag 13 okt 2021 om 15:11
          Bedankt!! Ik probeer het binnenkort opnieuw!
        • Marieke
          Marieke donderdag 14 okt 2021 om 15:08
          Vandaag maar meteen opnieuw gedaan want anders laat ik het zitten. Ik wordt altijd erg shagarijnig als een baksel niet lukt. Haha! Deze keer met speltmeel en natriumbicarbonaat. Het resultaat is stukken beter en zeker lekker maar ik heb het gevoel dat het beter kan! Het brood voelt nog zwaar en vast aan. De vlg keer gooi ik er wat roomboter bij. Dat kan wel toch? Groetjes
    • Smakelijck donderdag 14 okt 2021 om 17:00
      Ja hoor, dat kan zeker! Even een kanttekening bij sodabread, dit is nooit zo luchtig als brood op basis van gist. Sodabread is echt een stevig en compact brood. Het is ook dezelfde dag het lekkerst.
      • Marieke
        Marieke donderdag 14 okt 2021 om 18:25
        Oke! Dank voor je reactie! We gaan het andere brood ook proberen! We blijven oefenen!
    • Amber
      Amber donderdag 01 sep 2022 om 16:20
      Heerlijk brood!!! Heb deze gemaakt met 125 gr cranberries/ rozijnen en geen noten. Gebakken in een hete luchtoven op 200 graden 45 minuten. Ik heb het deeg niet op de bakplaat gebakken, maar in een ronde broodvorm. We vonden het allemaal geweldig! Knapperige korst met de zoete cranberries & rozijnen. Beetje roomboter erop & smullen maar! Dit ga ik morgen weer bakken. Dan toch met walnoten /pecan.
      • Smakelijck maandag 05 sep 2022 om 09:47
        Super om te lezen! Veel bakplezier!
    • Marieke
      Marieke woensdag 14 feb 2024 om 15:24
      Hoi! Ik ben nogal onervaren in het bakken van brood. Maar zou ik het meel kunnen vervangen door maïsmeel? Mijn man is gek op maisbrood. Groetjes
      • Smakelijck donderdag 15 feb 2024 om 09:25
        Je kunt het proberen, maar ik weet niet hoe het uitpakt. Je kunt dan beter een gewoon brood bakken met maismeel en gist.
Laat een bericht achter!
257