03-11-2016

Spelt breekbroodjes!

Wij zijn geen hele grote broodeters (zelf eet ik eigenlijk vrijwel geen brood), maar zo af en toe een bijzonder brood bakken of een brood voor het weekend vind ik wel erg leuk om te doen. Maar het is lastig om gist te vinden waar geen rode E-nummers aan toegevoegd zijn. Toen Ecomarkt mij vroeg of ik een product uit hun assortiment wilde testen vond ik het daarom extra leuk toen ik bij hen wél E-vrije gist vond. Daar wilde ik wel een broodje mee bakken! Dat zijn deze leuke broodjes geworden, geinspireerd door Rutger Bakt

Speciaal voor alle Smakelijck lezers geeft Ecomarkt 7,5% korting op hun gehele assortiment! Als je op de link klikt lees je wat je hiervoor moet doen.

Fijne dag!

Spelt breekbroodjes!

Ingredienten:

125 gram speltmeel, 125 gram speltbloem, 4 gram droge gist (Bioreal Ecomarkt), 5 gram Keltisch zeezout, 1 theelepel biologische honing, 150 gram warm water, 10 gram gesmolten roomboter, maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten of andere zaden naar keuze.

Bereiding:

Meng het meel met de bloem. Voeg aan de ene kant het gist toe en aan de andere kant het zout. Voeg de honing, gesmolten boter en het warme water toe en kneed in ongeveer 10 minuten tot een goed en soepel deeg, met een mixer met deeghaken. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid op stand 2.

Laat het deeg afgedekt met een stuk folie, bakpapier of doek ongeveer 1 uur rijzen. 

Bekleed ondertussen een vierkant bakblik van 20 bij 20 centimeter met bakpapier. Verdeel het deeg in 9 gelijke delen. Maak hier mooie bolletjes van en leg deze in het bakblik. Laat ruimte tussen de bolletjes, ze gaan namelijk nog wat verder rijzen. 

Laat de bolletjes, opnieuw afgedekt, nog zo'n 45 minuten narijzen. Verwarm ondertussen de oven op ongeveer 180-200 graden.

Bestrijk de bolletjes heel voorzichtig met wat water en bestrooi met de zaden. Schuif ze in de oven en bak in zo'n 20-25 minuten bruin en gaar. Als je erop tikt en ze klinken hol, dan zijn ze goed.

Tip: Uiteraard is dit basis-brooddeeg ook heel geschikt voor een gewoon brood, een stokbrood, een vlechtbrood, of welke vorm je maar ook wilt maken!

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

7 Reacties

 • Marry Maas
  Marry Maas donderdag 03 nov 2016 om 15:03
  Zoals al eerder iemand reageerde:bij de Dekamarkt is er gist zonder E-nummers. Hartelijke groeten!
 • marion
  marion donderdag 03 nov 2016 om 21:06
  Hoi denk je dat als ik deze zaterdag bak ze zondag nog vers zijn? Ik vindt het namelijk moeilijk om een vers ontbijt te vinden voor zondagmorgen als je niet te lang in de keuken wilt staan Groetjes
  • Smakelijck vrijdag 04 nov 2016 om 09:14
   Zelf gebakken brood wordt vaak snel droog, maar deze waren twee dagen later nog erg lekker. Ik had ze wel in een afgesloten trommel bewaard. Succes!
 • Leanne
  Leanne vrijdag 04 nov 2016 om 12:42
  Hoi, Er is in Apeldoorn een nieuwe turkse supermarkt gevestigd !! Met heel veel produkten, o.a amandelmeel, maar ook zonnebloempitpasta !! Deze pasta krijgt hij iedere dag vers binnen, heb m net geproefd op een speltboterham...heerlijk !! Wat kun je nog meer met zonnebloempitpasta? Heb je daar ook recepten van?
  • Smakelijck maandag 07 nov 2016 om 10:09
   Leuk! Ik heb nog nooit zonnebloempitpasta geproefd, maar wellicht kun je er wat cacao doormengen voor een variant van chocopasta?
 • Marianne
  Marianne vrijdag 28 jul 2017 om 16:50
  Zou ik ook alleen volkorenspeltmeel kunnen gebruiken voor het breekbrood? Ik heb zoveel speltmeel in huis en dat wil ik eigenlijk eerst opmaken. Vriendelijke groet, Marianne
  • Smakelijck vrijdag 28 jul 2017 om 20:20
   Ja hoor, dat kan wel. De broodjes zullen dan wel wat minder luchtig worden. Wellicht heb je een scheutje extra water nodig voor een soepel deeg. Succes!
Laat een bericht achter!
315