Kerststol!
Tja, de tijd gaat zo snel, dat ik nog niet echt door had hoe snel het al weer Kerst is... Maar over 2 weken is het al weer zover!
Dus komende recepten staan daarom een beetje in het teken van Kerst.
Vandaag de Kerststol. Daar hoef je niet mee te wachten tot het kerst is, want daarvoor is hij ook heel erg lekker ;-) Ik geef je voldoende tips om je brood weer elke keer anders en/of gezond te maken! Zo kun je lekker varieren.
Ingredienten voor 2 kerststollen:
Bereiding:
Zeef de bloem in een kom en voeg lauwwarme melk toe samen met de gist en de 2 eetlepels (palm)suiker. Meng dit tot een deeg, het blijft misschien wat kruimelig, maar dit komt later goed met het toevoegen van de andere ingredienten. Voeg geen extra vocht toe in dit stadium, anders moet je straks weer meel gaan toevoegen ;-) Dek de kom af en laat een half uurtje rijzen op een warme plaats. Laat ondertussen de rozijnen een kwartier wellen in heet water en laat ze daarna uitlekken.
*Voeg voor een frisse smaak de schil van een biologische citroen of sinaasappel toe.
*Vervang de helft van de rozijnen door cranberry’s.
*Laat de rozijnen wellen met een paar eetlepels rum.
*Voeg voor een kruidige smaak een halve theelepel kaneelpoeder toe.
*Wil je een stol met amandelspijs? Rol deze dan tussen het brood bij het vormen van de stol. Amandelspijs maak je met dit recept.
Een vraag: heb al 2 keer je recept van deze kerststol gemaakt. Maar helaas is beide keer niet anders overgebleven dan een paar platte broodjes! Heb exacte gewichten aangehouden en ook de geadviseerde rijstijd in acht genomen! Je kunt de broden wel eten en het ook niet zo dat er geen smaak aan zit! Misschien dat jij enig idee hebt waar het mis is gegaan? :)
Groetjes Jannie
ps; Goede Kerstdagen toegewenst met je gezin & fam!
Bedankt voor je wensen, ik wens jou ook goede dagen toe!
Groetjes, Williene
Zou je ipv melk ook water of sojamelk kunnen gebruiken?
Groetjes Anne
Groetjes Anne
Succes!
Groetjes, Williene
Groetjes,
Annet
Groetjes, Williene
Volgende week gaan we het nog 1x proberen, alleen dan zonder extra melk toe te voegen. Ik denk dat het dan wel goed komt :)
Nog bedankt voor je antwoord over stokbrood
Groetjes, WIlliene
Daarna heb ik geen extra vocht meer toegevoegd. De broden zagen er verukkelijk uit, maar helaas, bij mij smaakten ze niet. Wat zou ik fout gedaan hebben? in ieder geval zat er te weinig zout in. Ik had gehakte amandelen gebruikt ipv de hazelnoten. Zou daar het probleem liggen? Het brood was erg compact. Jammer, want de buitenkant was prachtig en het huis rook heerlijk. Toch ga ik ze voor de kerst maar gewoon in de winkel kopen, dan maar een keertje e-nummers eten...
Jammer dat het niet gelukt is!
Na de eerste keer mengen hoort het deeg ook kruimelig te zijn omdat er nog niet voldoende vocht bij zit.
Daarna komt de boter/ei en rozijnen erbij waardoor het een mooi deeg wordt als het goed is. Ik weet niet met welk meel je het gemaakt hebt? Volkorenmeel wordt wat droger dan bijv. bloem (dit kun je oplossen door een scheutje melk/water toe te voegen bijv.). En als het brood te compact was is het misschien niet voldoende gerezen. Dan is brood vaak wat compact. Ook scheelt het natuurlijk dat ik geen broodverbeteraars gebruik, dan krijg je nooit een luchtig zacht brood zoals het rozijnenbrood van de bakker, helaas.
Bij de Ah heb je ook biologische stollen. Geen idee wat daar inzit, maar je zou eens kunnen kijken!
Groetjes, Williene
Gisteren de stollen gemaakt, 1 met en 1 zonder spijs. Het uiteindelijke resultaat is toch wel erg lekker. Ik heb 250 gr. speltbloem en 250 gr. volkorenmeel gebruikt. Bij de eerste rijs bleef het deeg al veel te droog, ik heb een fikse scheut extra melk toegevoegd om het nog een beetje kneedbaar te krijgen. Bij het toevoegen van de andere ingrediënten werd het deeg weer veel te vochtig terwijl ik de vulling eerst nog droog heb gemaakt. Ik moest toen weer bloem bijvoegen voor een wat normaler deeg. Het bleef nat, waardoor het niet meer te bewerken was tot een mooie stol. Ik loop er wel vaker tegenaan dat volkorenmeel veel meer vocht vraagt dan bloem. Is dat ook jouw ervaring ? Het blijft dan behoorlijk knoeien met plakhanden, plakkraan enz.
Een andere vraag is of je het ei weg zou kunnen laten, in de familie komt ei-allergie voor en veel baksels moet je daarom laten staan. Er zijn mensen die het ei vervangen door koffiemelk, zelf vind ik dat niet super.
Heb jij nog een ideetje misschien ?
Heerlijk hoor je recepten iedere keer weer, je ontwikkelt de kok in jezelf, is dubbel puur genieten dus !
Groeten van Margriet
In dit recept is het deeg bij de eerste rijs nog heel kruimelig. Ik ga het er even bij zetten, want dat was ook mijn fout toen ik het de eerste keer maakte. Omdat je daarna nog meer vocht e.d. gaat toevoegen komt dat later wel goed. En inderdaad, het kan ook liggen aan het meel, want volkorenmeel heeft meer vocht nodig.
Ik lees wel eens dat als je geen eieren hebt je het kunt vervangen door 1 geprakte banaan (1 ei = 1 banaan). Ik weet niet of dit ook in deze stol kan, maar je zou het allicht kunnen proberen.
Fijn dat je er zo van geniet! Daar doen we het voor.
Goed weekend,
Groetjes, Williene
Ik heb nog amandelmeel in huis. Kan ik dat ook voor de kerststol gebruiken? Of eventueel samen met spelt of gewone bloem?
Groetjes,
Mieke
Wel voor de amandelspijs, maar ik weet niet of je de meel hiermee kunt vervangen. Ik weet niet of dat een succes wordt.
Groetjes, Williene
dat gaan we proberen, al lust ik het zelf niet, manlief en kids zijn er dol op.
even een andere vraag, wat is het verschil in rietsuiker en palmsuiker, ik gebruik altijd rietsuiker, zag de palmsuiker pas in de supermarkt liggen, maar die is wel heel prijzig als je veel bakt. zitten er ook minder calorieen in?
dat zou mooi zijn, blijven we mooi slank.
en dan nog even over de rijst, k heb gisteren de boontjes met paprika gegeten, heerlijk was dat, ik deed er zilvervlies rijst bij, maar jij had het over basmatirijst, is dat net zo gezond of nog gezonder, of gewoon lekkerder?
wat is het verschil?
weet er iemand een beschuit zonder e en glucose-fructose en een smeerkaas?
Die heb ik nog steeds niet kunnen vinden.
bedankt alvast,
groetjes Marjan
Ik heb het even voor je nagevraagd, beschuit is praktisch niet te krijgen zonder glucosestroop. Bij Ekoland zijn er Speltbiscottes Le Moulin du Pivert.
En dan de smeerkaas die is er van Garlan met kruiden en deze is te koop bij Aldi, soortgelijke vind je bij Lidl en Spar.
Succes ermee!
Ik had trouwens nog een recept om zelf smeerkaas te maken, zal eens kijken... Maar nooit geprobeerd, dus weet niet of het lekker is.
Groetjes, Williene
Ik heb al ns op die site gekeken, zie dan alle winkels staan, maar krijg als ik er op klik, ze niet geopend, zodat ik de producten niet kan zien, helaas.
lijkt me juist zo handig om per winkel te weten wat je er kan kopen, niet dat ik alle winkels afga, maar bepaalde dingen haal je er dan wel.
Ik ga nog wel ff verder zoeken.
groetjes maar weer.
Groetjes, Williene
Rietsuiker is een net zo geraffineerde suiker als gewone suiker. Veel mensen denken dat rietsuiker gezonder is, maar dat is niet zo. Hij is wel wat minder bewerkt dan gewone witte suiker, maar je bloedsuiker spiegel stijgt net zo hard met rietsuiker dan met gewone suiker. Ook is deze zo bewerkt dat er vrijwel geen vitaminen en mineralen meer inzitten.
Palmsuiker is een van de weinige suikers (samen met kokosbloesem) die een lage glycemische index heeft en dus onze bloedsuikerspiegel niet zo laat schommelen. Ook is deze suiker minder bewerkt waardoor hij beter is voor ons lichaam.
Ik zeg er altijd wel bij, het zijn suikers, dus blijf het beperkt gebruiken. En helaas is palmsuiker niet zo goed voor het milieu, dus dat is ook de reden waarom je het beter beperkt kan gebruiken.
De beste rijst is zilvervliesrijst vanwege de volle korrel. Witte rijst is geen goede keuze en wil je toch een keer 'witte' rijst eten vanwege het gerecht of de smaak dan is basmati rijst een goede keuze.
http://www.moween.eu/evrij/ Heb je hier al eens gekeken voor beschuit en smeerkaas? Ik heb het niet gecheckt voor je, maar het staat er allicht tussen!
Succes ermee!
Groetjes, Williene