01-06-2016

Suiker is suiker?!

‘Vers geperste sinaasappelsap is net zo ongezond als cola, het bevat beide evenveel suiker’

Een veel gehoorde en gelezen uitspraak, de laatste tijd. Een uitspraak die veel mensen bang en onzeker maakt. Wat kunnen we nu nog wel eten?

Qua suikers is deze stelling juist. Echter, sinaasappels bevatten suikers van nature, aan cola worden de suikers toegevoegd en deze suikers zijn geraffineerd. In vers geperste sinaasappels zit echter ook héél veel vitamine C, vitamine C is een zeer belangrijk antioxidant en het ruimt vrije radicalen op in ons lichaam. Bovendien zit er een stof in sinaasappels die cholesterolverlagend werkt. Ook zit er nog een kleine hoeveelheid vezels in versgeperste sinaasappelsap.

Nu de cola. Cola bevat ten eerste een aantal soorten suiker. Geen natuurlijke suikers, maar geraffineerde suiker. Deze suikers hebben een sterk verslavende werking en kunnen leiden tot overgewicht en diabetes. In cola zit ook fosforzuur. Fosforzuur werkt zeer verzurend en kan daarom je immuunsysteem verzwakken en het onttrekt ook calcium uit je lichaam. Bovendien tast fosforzuur je gebit aan. Cola doet dus helemaal niets voor je gezondheid, in tegendeel!

Vers geperste sinaasappelsap is dus méér dan alleen maar suiker. In tegenstelling tot cola dat, naast suiker, niets meer bevat wat goed is voor je lichaam.

Maar helaas hebben suikers, frisdranken en dus ook vruchtensappen, een behoorlijke impact op ons lichaam. Een teveel aan suikers wat binnenkomt en je lever niet kan verwerken wordt opgeslagen als vet. Je lichaam voelt zich moe en lusteloos na het drinken van frisdrank en suikers. Doordat sappen vrijwel geen vezels of voedingstoffen meer bevatten gaat dit proces van omzetting zeer snel.

Tegenwoordig vind je ook veel dranken en producten die kunstmatig gezoet zijn met zoetstoffen (maltitol, kunstmatige stevia, aspartaam, sacharine, cyclamaat, xylitol, sucralose, erythritol, maltodextrine). Blijf hier echt verre van. Deze suikers mogen verkocht worden als ‘suikervrij’ maar zijn dit op z’n allerminst. Ze laten je lichaam meer insuline aanmaken en ze verhogen je eetlust doordat het lichaam zoet binnenkrijgt maar de energie-impuls uitblijft. Hierdoor krijgt je lichaam meer trek en ga je meer eten. Light-producten zorgen dus juist voor meer overgewicht. Naar verschillende zoetstoffen is nog veel te weinig (of gesponsord) onderzoek gedaan, waardoor ze niet veilig zijn om te gebruiken.

Moet ik kiezen tussen versgeperste sinaasappelsap of cola? Dan kies ik uiteraard voor de verse sinaasappelsap. Moet ik kiezen tussen cola-light (gezoet met zoetstoffen) of cola dan kies ik voor cola met gewone suiker, niet dat ik het nog lust, maar even voor de duidelijkheid ;-)

Kan ik nog wel fruit eten?

Gelukkig is er helemaal niets mis met fruit. Het is echter wel een verschil hoe je deze eet. Namelijk het liefst in z’n natuurlijke vorm. De hele vrucht dus. Dus maak er geen sap van, maar eet een paar stuks fruit op een dag. Fruit bevat veel vezels, vitaminen en mineralen die het schadelijke effect van de fruitsuikers opheffen, doordat de suikers veel langzamer worden opgenomen in je lichaam.

Ook in bijvoorbeeld smoothies, die wel veel vezels bevatten, is het goed om de suikerpiek zoveel mogelijk stabiel te krijgen. Dit kun je doen door hier wat vet aan toe te voegen in de vorm van een scheutje lijnzaadolie, hennepzaadolie, kokosmelk, etc. Ook het toevoegen van chiazaden, hennepzaden en lijnzaden zorgen voor meer vezels en een vertraagde opname van de suikers. Ook het eten van een handje noten naast een smoothie zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. En wissel hierin ook af, zodat je van verschillende voedingstoffen profiteert.

Welke suiker kan ik dan wel gebruiken?

Suikers werken zeer verslavend. Ze verstoren je bloedsuikerspiegel, zijn sterk geraffineerd en zijn geen voeding voor ons lichaam. Door suiker te gebruiken blijf je helaas verslaafd aan zoete smaken en de drang naar zoet blijf je voeden. Bovendien wordt overmatig suikergebruik in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2, kanker en andere welvaartziekten.

Er zijn echter wel verschillende gradaties in suiker. Zelf gebruik ik maar 2 soorten ‘natuurlijke’ suiker. Dit zijn honing van de imker of van biologische afkomst. Deze honing wordt niet gemengd met geraffineerde suikers, wat bij veel goedkope honing wel gebeurd. Over honing heb ik al eerder geschreven. Dit kun je hier teruglezen. Honing gebruik ik voornamelijk koud, om te profiteren van de voedingsstoffen en enzymen in de honing. Ik gebruik honing ook weleens in een baksel, iets lekkers met honing eet ik echter alleen in het weekend of op een feestdag. Daarnaast gebruik ik kokosbloesemsuiker. Ook deze gebruik ik om iets mee te bakken in het weekend, afgewisseld met honing. Ik gebruik véél minder suiker dan in gewone recepten wordt gebruikt. Een normale cake bijvoorbeeld bevat gerust 250 gram geraffineerde suiker, ik gebruik dan hooguit zo’n 100-125 gram. Verdeeld over 12 plakjes, blijft er dan ongeveer 10 gram suiker over per plakje.

Kokosbloesemsuiker is een niet geraffineerde suiker en houdt de bloedsuikerspiegel stabieler dan gewone witte, geraffineerde suiker. Bovendien bevat kokosbloesem antioxidanten en voedingsstoffen. Niet om ongeremd te gebruiken, maar om in het weekend iets lekkers mee te bakken, vind ik deze suiker prima! Ook hierin moet je je eigen weg zien te vinden en, heel belangrijk, je lichaam leren kennen. Zelf verdraag ik deze vorm van suiker prima. Sommigen merken echter dat ze ook van kokosbloesem klachten zoals moeheid en lusteloosheid ervaren. Dit is erg verschillend per persoon, maar houdt hier rekening mee bij het gebruik.

Elke andere vorm van suiker mijd ik, in welke vorm dan ook. Frisdranken en sappen worden hier sowieso niet gedronken, door de kinderen met hoge uitzondering (op een feestje, in het weekend o.i.d.). We drinken water, eventueel aangevuld met stukjes fruit of een takje munt en (kruiden)thee.

Verder moet je natuurlijk voor ogen houden dat het ook de combinatie is wat maakt hoe de suiker wordt opgenomen. Hoe dit bij frisdrank en sappen zit, dat heb je hierboven kunnen lezen. Maar over het algemeen gebruik je natuurlijke suikers in combinatie met bijvoorbeeld meel, noten, vetten etc. Al deze ingrediënten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Die zorgen er voor dat de suiker geleidelijker worden opgenomen in je lichaam en het niet voor een extreme suikerpiek zorgt.

Bovenstaande informatie, over het gebruik van natuurlijke suikers, pas ik toe in ons gezin, bij een verder gezonde en zo puur mogelijke leefstijl. Mijns inziens kan dan een klein beetje kokosbloesem of honing in het weekend en bij deze leefstijl geen kwaad. Bovendien zijn we, voor zover we weten, gezond. Mocht er zich een ziekte openbaren dan zou ik ook deze natuurlijke suikers, met uitzondering van een klein beetje pure, koude honing, per direct schrappen om de ziekte niet te voeden. 

Hopelijk heb ik je met deze informatie weer een beetje geholpen. Wil je meer lezen over suiker en suikervrij leven, check dan de receptenindex. Onder het kopje Suikervrij leven vind je veel informatie die je kunt teruglezen. Wil je weten welk tussendoortje je wél kunt eten, zonder geraffineerde suikers? Check dan deze blog.

Wil je meer weten over de gevaren van suiker en vruchtensappen, kijk dan de documentaire Fed Up (te bekijken tot 9 juni). Zeer de moeite waard.

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Jisca
    Jisca woensdag 01 jun 2016 om 09:51
    Bedankt weer voor dit verhelderende stuk. Was ook erg onder de indruk van die docu.
  • T
    T woensdag 01 jun 2016 om 11:19
    Hoi Williene, een duidelijk stuk, dankjewel, Wel een vraagje, gebruik je nu ook geen palmsuiker meer? Of is dit hetzelfde als kokosbloesemsuiker?
    • Smakelijck woensdag 01 jun 2016 om 11:25
      Kokosbloesem en palmsuiker zijn niet dezelfde suiker, maar komen qua voordelen wel gelijk uit. Qua smaak zit er wat verschil in, en veel palmsuikers worden gewonnen door palmbossen te kappen. Arenga en Mattison palmsuiker doen dit niet, dus het is goed om deze variant te kiezen. Zelf kies ik voor kokosbloesem vanwege de smaak. Ik vind deze lekkerder dan palmsuiker. Maar in de plaats van kokosbloesem kun je dus gerust palmsuiker gebruiken.
  • Jol
    Jol woensdag 08 jun 2016 om 10:16
    Williene, fijn dat je inderdaad even de andere kant van het suikerverhaal hebt neergezet. En ook goed dat je hebt aangegeven hoe je smoothies 'gezond' kunt houden. Ik merk dat ik er ook vaak voor kies om de smoothie te prakken, in plaats van in de blender, of maar heel kort, zodat ik ook echt nog wel af en toe moet kauwen. In je blog schrijf je dat je veel water drinkt met de kinderen met bv. fruit erin. Ik ben daar recent ook mee gestart, maar ik merk dat mijn kinderen dat niet lekker vinden... Dan hebben ze nog liever gewoon water! Maar helemaal aan het water? Nee, dat lukt me nog niet. Trouwens, ik geef ze ook nog wel elke dag 1 a 2 glazen melk. Ik hoor ook veel slechte verhalen over melk, maar ben nog niet overtuigd van de nadelen voor kinderen. Ik probeer ze wel aan de karnemelk te krijgen, maar dat is nog lastig. Met diksap erin lukt al wel, maar dan heb ik het gevoel dat ik teveel suiker (smaak) aanbiedt. Hoewel ik karnemelk vroeger ook altijd zo dronk. Hoe komt het toch dat kinderen over het algemeen een vergrootte behoefte hebben aan zoetigheid en 'slecht' voedsel?? Ik dacht toch dat ik ze aardig veel smaken aanbiedt...
    • Smakelijck vrijdag 10 jun 2016 om 22:46
      Hier vinden ze fruit in water een leuke afwisseling, maar iedereen is anders natuurlijk .Ipv gewone melk zou je ook over kunnen stappen op rauwe melk. Dit heeft veel meer gezondheidsvoordelen dan gepasteuriseerde melk. In karnemelk kun je beginnen met diksap en steeds iets minder toevoegen. Dan wennen ze vanzelf aan de wat puurdere smaken. En helaas is de mens vooral ingesteld op zoete smaken, in babymelk bijvoorbeeld zitten al toegevoegde suikers en BV is ook al zoetig van zichzelf. Is genetisch denk ik ;-) Succes in ieder geval! Bedenk dat elk stapje telt ;-)
  • Hanske
    Hanske maandag 13 jun 2016 om 19:12
    Hoi Williene, Ik kijk heel regelmatig in je blog, en vind het allemaal reuze interessant! Nu heb ik een vraag, maar weet niet goed waar ik hm moet stellen: Ik ben onlangs bevallen via sectio en heb toen 9,5 liter bloedverloren, ben nu nog uitermate zwak (wat ook wel logisch is) nu kreeg ik het advies van een vriendin om koniginne gelei of royal jelly te gebruiken, Weet jij wat dit is en of dat echt een goed idee is?? gr hanske
    • Smakelijck dinsdag 14 jun 2016 om 12:38
      Dat klinkt heftig, Hanske! Ik kan me goed voorstellen dat je nog erg zwak bent. Koninginnegelei is zeer bijzonder en heel erg krachtig. Het is de voeding voor de bijenkoningin en bevat zeer bijzondere eigenschappen en stoffen. Je kunt het oa. kopen via de Werkbij, ook online. Ik heb zelf een potje in huis, gewoon om eens te ervaren. Je hebt een half theelepeltje per dag nodig. Het wordt ook aanbevolen bij allerlei ziekten, mensen die chemo's moeten ondergaan etc. Wat je ook zou kunnen gebruiken, zijn ijzertabletten van Solgar. De Gentle Iron. Die zijn ook heel goed en daar krijg je ook redelijk snel weer energie van. Sterkte ermee, hopelijk knap je snel op!
  • Jacco
    Jacco dinsdag 14 jun 2016 om 19:53
    Hierboven schrijf je iets over chemo. Misschien stel ik de vraag ook niet op de juiste plek, maar heb jij ook ervaring of een tip wat te gebruiken bij zeer heftige diarree t.g.v. chemotherapie? In mijn familie is er iemand waarbij de chemokuren de slijmen van de darmen aantast met alle gevolgen van dien.
    • Smakelijck woensdag 15 jun 2016 om 10:30
      Dat is erg vervelend. Ik zou je graag adviseren om naast de reguliere chemo advies te vragen van een natuurarts. Zij kan naast chemotherapie suppletie aanbevelen die dit soort klachten verhelpen of verminderen. Heel veel sterkte!
  • Jacco
    Jacco woensdag 15 jun 2016 om 09:37
    ik bedoel natuurlijk slijmvliezen van de darmen...;-)
Laat een bericht achter!
251