05-02-2018

Natuurlijk zwanger - 1e trimester!

Regelmatig krijg ik vragen van zwangere vrouwen waar ze op moeten letten tijdens zwangerschap. Zeker toen ik zelf zwanger was kreeg ik regelmatig de vraag wat ik bijslikte, wat ik at, etc. Daarom leek het mij handig om per zwangerschapstrimester een blog te schrijven met tips waar je op kunt letten. Zo kan het voor iedereen op elk moment weer terug gevonden worden via de index

1e Trimester 0 – 12 weken zwanger!

Gefeliciteerd!

Je weet pas sinds kort dat je zwanger bent. Graag houd je het nog even stil, maar toch moet je de eerste voorbereidingen al treffen. In deze fase gebeurt er namelijk al ontzettend veel, terwijl je nog  niet of nauwelijks ziet dat je zwanger bent. Al voel je dit, in de meeste gevallen, wél.

Voeding

Probeer tijdens je zwangerschap zo gevarieerd mogelijk te eten. Het kan zijn dat je ineens trek hebt in hele andere dingen dan normaal. In je hele zwangerschap is het belangrijk dat je probeert zo gezond mogelijk te eten. Lukt dit niet omdat je bijvoorbeeld erg misselijk bent, neem dan een vitaminesupplement.

 • Eet voldoende groente, fruit en volkorenvezels.
 • Eet regelmatig verse, vette vis zoals wilde zalm, haring, sardines of neem een goede levertraan of visolie/omega 3, je kunt ook een algenolie gebruiken.
 • Drink voldoende water

Supplementen

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je gezond eet en dat je wat aanvullende voedingssupplementen gaat gebruiken.

De belangrijkste zijn deze:

Voor het eerste trimester is foliumzuur belangrijk. Foliumzuur van Bonusan is hiervoor een goed supplement. Gebruik je de Multi Natal van Bonusan, dan is extra foliumzuur niet meer nodig. Je kunt ook kiezen voor de capsules van Vitals: Elke dag mama. Beide zijn een goede multivitamine voor de gehele zwangerschap met een actieve vorm van foliumzuur. Laveen heeft ook een hele speciale lijn van vitaminen voor de zwangere vrouw, zoals een Mama Multi een Omega 3 speciaal voor zwangeren en een Mama pre- en probiotica. De suppletie van Laveen zijn heel puur en ze hebben een hele goede prijs. 

Ook extra vitamine D wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen: Goede vitamine D-druppels op oliebasis bijvoorbeeld: Bonusan. Let op dat er in multivitamine of visolie bijvoorbeeld ook vitamine D is toegevoegd. Dan hoef je het niet meer afzonderlijk te suppleteren.

Persoonlijk vind ik een goede visolie of omega 3 erg belangrijk en slik ik dagelijks. Een goede visolie en/of vegetarische omega 3 heb je van bijvoorbeeld Bonusan, Minami of Arctic Blue. Deze zijn er ook in Vegan variant. Vaak hoef je met een goede visoliecapsule geen extra vitamine d te gebruiken.

 

De eerste zwangerschapskwalen

De eerste drie maanden staan ook wel bekend om de kwaaltjes die deze periode met zich mee brengt. De bekendste hiervan is wel de ochtendmisselijkheid, maar bij sommigen kan dit de hele dag aanhouden. 

Misselijk?

 • Eet bijvoorbeeld een cracker voordat je opstaat, dit kan de misselijkheid tegengaan.
 • Drink verse gemberthee. Dit kan de misselijkheid afnemen
 • Eet de hele dag door kleine beetjes. 

Heb je last van obstipatie? Probeer veel vezels te eten en veel groenten en fruit. Begin de ochtend met bijv. een paar kiwi’s of een handje druiven of (gedroogde) pruimen en een glas lauw water. Ook kun je bijv. psylliumvezels toevoegen aan je yoghurt of havermoutpap. Helpen deze tips niet, drink dan dagelijks een paar slokjes pure pruimensap (ongezoet, natuurwinkel).

Natuurlijke Verzorging

Ook al heb je waarschijnlijk nog geen echte zwangerschapsbuik, je kunt jezelf wel vast lekker gaan insmeren met de zwangerschapsolie van Weleda. Deze olie houd je huid soepel en gaat het scheuren van je huid (striae) tegen. Bovendien is het heerlijk geurend, dus gewoon een lekkere verwennerij.

Naast lekkere verwennerij is het ook zeker belangrijk om te kijken naar je verzorgingsproducten. Juist nu is het erg belangrijk om jezelf op een zo natuurlijke manier te verzorgen.

Voor een natuurlijke gezichtscrème/olie kun je denken aan: pure arganolie, kokosolie extra vierge.

Een goede, 100% natuurlijke deodorant: Loveli of Lekker in een potje.

Voor Shampoo: shampoozeep van Werfzeep, Helemaal Shea Allepozeep of shampoo uit de natuurwinkel. 

Zeep voor bijv. handzeep of onder de douche: de zepen van werfzeep.

De bovengenoemde supplementen van Bonusan en veel natuurlijke verzorgingsproducten vind je nu ook in de webshop van Smakelijck.

Het vervolg van het tweede en derde trimester van je zwangerschap hoop ik een volgende keer met je te delen! 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

 • Hilda
  Hilda maandag 05 feb 2018 om 11:14
  Hoi Williene, Zelf ben ik ook lang op zoek geweest naar een goede multivitamine voor de 3e zwangerschap (al weer een jaar geleden). Ik schrik er echt van dat je die van bonusan aan beveelt, heb je de ingrediënten wel eens goed bekeken en het boekje van Corinne er naast gelegd? Mocht ik het mis hebben, dan hoor ik het graag hoor! Ken je essential organics multivitamine (van de puur-lijn, niet de classic). Ik dacht hierin de beste multivitamine gevonden te hebben. Wellicht zie ik wat over het hoofd, betere alternatieven zijn altijd welkom;) Bonusan vit D3 druppels gebruiken we hier wel allemaal en zijn we heel tevreden over! Hartelijke groet, Hilda
  • Smakelijck maandag 05 feb 2018 om 12:04
   Wellicht zit de verwarring in de multivitamine of de Multi Natal van Bonusan? De laatste is namelijk specifiek voor zwangeren. Ik leg deze naast de waaier van Medica Natura en dan kan ik niets geks ontdekken, maar als jij een andere multi beter hebt bevonden, dan is dat natuurlijk prima :-) Er zullen er vast veel meer zijn, ik heb ze niet allemaal bekeken/gecheckt. Normaal gebruik ik nooit multi's, alleen bij zwangerschap.
 • Hilda
  Hilda maandag 05 feb 2018 om 13:36
  Bedankt voor je antwoord! Voor mijzelf zou ik het dan houden bij de meest pure multivitamine die ik kon vinden..het heeft alleen wel een prijs, maar dat had ik er graag voor over, gebruik het idd ook enkel bij een zwangerschap. En niet alles wat specifiek voor zwangeren is, is geschikt (mijn mening;) ) Echt interessant onderwerp wat je nu behandeld, heb destijds zelf ook veel nagezocht, mooi om ook veel overeenkomsten te zien! Ik kijk uit naar de volgende blog! Ben benieuwd of er ook nog info komt over borstvoeding, ben zelf na de bevalling gestopt met multivitamine (wel vit D3), maar weet niet goed wat verstandig is daarin.
 • Anoniem
  Anoniem maandag 12 feb 2018 om 18:32
  Hoi hoi, Kan je de Multi Natal ook gebruiken op het moment dat je zwanger probeert te worden? Groetjes en alvast bedankt
  • Smakelijck dinsdag 13 feb 2018 om 13:10
   Ja dat wordt zelfs aanbevolen door Bonusan.
 • Elise
  Elise zaterdag 31 mrt 2018 om 19:37
  Bedankt voor je interessante blog. Wel een vraag over het advies m.b.t. de levertraan; ik lees hier veel wisselende dingen over, zelfs dat het gebruik van levertraancapsules tijdens de zwangerschap schadelijk is en dat je met gezonde voeding voldoende vitamine a binnen krijgt. Zelf slik ik de capsules al wel een paar weken, maar ben er toch niet helemaal gerust op. Hoe zie jij dit?
  • Smakelijck dinsdag 03 apr 2018 om 13:40
   Of teveel vit. A echt schadelijk is voor de ongeboren baby is zeer de vraag, daar is lang niet iedereen het over eens. Mochten ze gelijk hebben en een teveel is schadelijk, dan moet je bijzonder veel levertraan gebruiken (en andere vit A-rijke voeding) om het maximum te overschrijden.
 • Ange Klerx
  Ange Klerx dinsdag 11 sep 2018 om 09:10
  Hoi Williene, At jij brood en zuivel in je zwangerschap? Ik las op internet dat brood wel verstandig is voor de Jodium behoefte, ben benieuwd hoe jij dit deed. Groetjes, Angé
  • Smakelijck dinsdag 11 sep 2018 om 13:18
   Ja hoor, maar niet veel, dus gewoon net als anders. Wij eten wel regelmatig vis en zeewieren, dus dat is prima om het jodium op peil te houden. Beter dan brood :-)
  • Marieke
   Marieke zaterdag 30 sep 2023 om 12:10
   Hoi, Ik zit in het eerste trimester en kan niet echt genieten van het eten of het is zoet en slecht. Nu heb ik een paar dagen geleden uitgevonden dat ik een salade erg lekker en fris vind. Dus weer een zak gekocht. Natuurlijk kun je het zelf maken maar ik voel mij zo zwak dat we nu wat meer voor snel en makkelijk kiezen. Nu las ik net dat de salades de listeria bacteriën kunnen bevatten. Zucht..
  • Marieke
   Marieke zaterdag 30 sep 2023 om 12:11
   Williene, hoe denk jij over al die goedbedoelde adviezen? Ik wordt er namelijk gek van. Je mag als zwangere tegenwoordig bijna niks meer eten. Maar over bijv e nummers hoor je niemand..
   • Smakelijck maandag 02 okt 2023 om 10:47
    Haha, ik verbaas me daar nog altijd over. Kijk, alcohol en sigarettenrook is voor mij een no go, met de rest ben ik zeer makkelijk geweest, bij alle vier mijn kinderen. Maar goed, dat is echt wat je zelf wilt. In sommige landen wordt juist bijvoorbeeld rauwe vis en rauw ei aanbevolen vanwege de goede voedingsstoffen voor een zwangere...
    • Marieke
     Marieke maandag 02 okt 2023 om 14:45
     Haha! Dat wist ik niet. Ik heb me er bij de eerste twee aardig aan gehouden. Maar nu bij de derde ben ik daar zo klaar mee. Ik geloof ook dat het onzin is maar toch denk je dan stiekem vanbinnen; wat als.. Kga het ook proberen los te laten. Bedankt hoor!
Laat een bericht achter!
251