13-10-2014

Moet je binnenkant ook gewassen worden?

Een stukje biologie

Hoe meer je je er in verdiept, hoe meer je er achter komt hoe ontzettend ingenieus het menselijk lichaam gemaakt is. Het is ongeëvenaard in kracht, capaciteit en aanpassingsvermogen. De intelligentie is zo groot dat het ronduit verbijsterend is. Het hart klopt iedere 24 uur ongeveer honderdduizend keer. Het hele pompsysteem pompt bijna zes liter bloed door honderdvierenveertigduizend kilometer bloedvaten. 

Dat is achtentwintigduizend liter per dag. In vijftig jaar komt dat op ongeveer vijfhonderdtwintig miljoen liter. Elke seconde worden er miljoenen nieuwe bloedcellen gemaakt. Dit pompsysteem werkt non stop 24 uur per dag. Nu praat ik alleen nog maar over de bloedsomloop!

Bedenk eens wat een hitte deze machine zou moeten produceren bij het uitvoeren van al deze dingen, en besef dan dat het lichaam altijd een constante temperatuur bewaart van ongeveer 37 graden. De huid regelt als grootste orgaan (met meer dan 4 miljoen poriën) het hele koelproces. Kijk dus uit wat je op je huid smeert!
De longen voorzien het bloed van zuurstof. Een ingewikkeld skeletsysteem zorgt voor een ondersteunend geraamte. Dit skelet werkt harmonisch samen met een verbazingwekkend spierenstelsel dat het lichaam laat bewegen. Dan zijn er nog de zintuigen en het brein en ga zo maar door…..

Afval en de 2 cyclussen
Begrijp je als je dit allemaal tot je door laat dringen, dat een lichaam ook zo ontworpen is dat het voortdurend zal streven naar gezondheid en herstel? Denk maar aan een gebroken been, het lichaam doet er alles aan om het weer goed te krijgen.
Het gezond houden doet het lichaam o.a. door zichzelf constant te reinigen van schadelijk afval.
Dit reinigen gebeurt de hele dag door, maar voor het grootste gedeelte ‘s nachts. Als je het grof weg zou verdelen, dan zou je kunnen zeggen dat het lichaam 2 cyclussen kent:
1. Het nuttigen van voeding van 8 uur tot 20.00 uur
2. Het  herstellen van… en het afvoeren van afvalstoffen 20.00uur tot 8 uur

Vandaar dat als je ‘s ochtends wakker wordt je adem niet fris ruikt, je tong misschien wel beslagen is en je urine donker is. Logisch toch als je lichaam volop bezig is geweest met het afval afvoeren (ontgiften).
Is het je wel eens opgevallen als je ’s avonds na 8 uur nog flink gegeten hebt dat je de volgende morgen niet echt een fijn gevoel hebt (duizelig of drugged). Als je nadenkt dat er eerst nog energie naar de voedselvertering moest, voordat er energie naar de ontgifting kon gaan, dan is de ontgifting later begonnen en nog volop bezig als je wakker wordt. De cyclussen zijn dan dus verstoord. Snap je als je te weinig of slecht slaap dat je lichaam niet voldoende in de gelegenheid is het afval af te voeren?
De tijdstippen dat je iets eet zijn dus van belang i.v.m. het afvoeren van afval uit je lichaam.

Helpen om afval af te voeren
Als je regelmatig de dag begint met een bord fruit, help je het lichaam om de boel schoon te spoelen. Wij doen dat zelf sowieso altijd als we die avond daarvoor een verjaardag hebben gehad, waar niet al te veel gezonde voeding werd geserveerd.
Bedenk altijd dat voedsel met een hoog vocht gehalte helpen het lichaam schoon te houden: veel groente en fruit dus!
Strooi over je bord fruit verschillende zaden zoals sesamzaad, lijnzaad en geweld chiazaad. Voeg gerust noten toe als je denkt dat je het niet lang volhoudt op alleen fruit, het gaat erom dat je het vele vocht uit het fruit binnen krijgt, en daarmee ook de nodige vitaminen en vezels.

Wat je lichaam met afval doet
Het lichaam is zo slim om het afval dat niet (of niet snel genoeg) uit het lichaam verwijderd kan worden op te slaan op een plek waar het zo min mogelijk kwaad kan, ver van de vitale organen dus. Dit afval moet zo min mogelijk schade aan kunnen richten, dus gaat het lichaam het zo goed mogelijk inpakken in vetweefsel.
Nu snap je misschien waarom er overtollig vet ontstaat op billen, heupen, buik (aan de buitenkant van het buikvlies), bovenarmen en -benen.
Het is niet zo dat magere mensen geen afvalstoffen opslaan. Soms hoor je dat bij hen in plaats van spiermassa vet op de organen zit, bijv het hart. Er is dan sprake van een vet hart, terwijl je aan de buitenkant niets ziet, best gevaarlijk.  

Je binnenkant wassen   
Veel mensen besteden wel aandacht aan het reinigen van de buitenkant van hun lichaam, maar de binnenkant vergeten ze.
Nogmaals: stop alleen puur voedsel in je lichaam! Daar is het lichaam voor gemaakt. Daar weet het lichaam raad mee. Als je lichaam veel energie moet stoppen in het verwijderen van afval of het inpakken en opslaan van dat afval in je vetweefsel, dan kan een kind begrijpen dat die energie niet gebruikt kan worden voor anderen dingen zoals bewegen, denken en vernieuwen van je cellen enz.
Misschien snap je nu waarom veel mensen klagen over vermoeidheid of vatbaar zijn voor elk griepje dat langskomt.
Laat het ontgiften bij jou geen onnodige energie opslokken!

Pure groetjes, Christine van doemaarpuur.nl

Deel via social media

 
Print recept

19 Reacties

 • Hetty Veldjesgraaf
  Hetty Veldjesgraaf maandag 13 okt 2014 om 16:13
  Wat als je geen fruit kunt eten, omdat het lichaam geen rauw voedsel verdraagt!
 • Christine
  Christine maandag 13 okt 2014 om 19:22
  Ha Hetty, Lastig! Verdraag je ook geen rauwe groenten, groene bladgroenten zoals sla, andijvie, snijbiet, spinazie? En versgeperste sappen of smoothies? Sommigen soorten thee zijn ook goed om te ontgiften, bv. brandnetelthee, of detoxthee. Verder kunnen knoflook, peterselie, koriander bv. ook helpen. En natuurlijk veel zuiver water drinken! Succes, groetjes Christine
 • marije
  marije dinsdag 14 okt 2014 om 10:40
  Hoi Christine, Hoe kan je weten of je een 'vet hart' hebt? Graag hoor ik de eventuele klachten of symptomen. Groetjes Marije
 • Christine
  Christine dinsdag 14 okt 2014 om 16:44
  Hoi Marije, De moeilijkheid is dat je het niet ziet aan de buitenkant. Er zijn zat mensen die alles eten zonder een gram aan te komen. Die personen zijn een risicogroep. Wat gebeurt er in hun lichaam door alle geraffineerde suikers en transvetten? Ze denken dan geen vetopslag te hebben omdat ze geen overgewicht hebben. Dat is dus geen garantie dat je dan ook gezonder zou zijn! Er is zelfs een verhaal bekend van een marathonloper die aan een hartaanval overleed door zijn vette hart en dichtgeslibde kransslagaders. Symptomen zijn vaak vaag en chronisch, heb je vage klachten die maar niet over gaan, dan zou ik adviseren om naar een natuurgeneeskundige of orthomoleculair therapeut te gaan. Die zoeken de oorzaak op en bestrijden niet alleen de symptomen. Maar als je gezond eet en regelmatig beweegt, en niet te veel stress hebt, is de kans groot dat je niet te vervuild bent. groetjes Christine
 • marije
  marije dinsdag 14 okt 2014 om 20:40
  Dank je wel voor je antwoord! Ik kom inderdaad geen gram aan en na 4 zwangerschappen weeg ik nog steeds hetzelfde als voor mn zwangerschappen. Ik heb jaren heel ongezond geleefd! Zoals liters cola drinken en repen chocola eten. Had vaak last van migraine. Maar nu afgelopen jaren bewuster ben gaan eten, E nummers vrij, bijna suiker vrij, alleen (met paar uitzonderingen) water drinken. Migraine is weg, heb verder eigenlijk geen klachten. Stress heb ik wel veel gehad. En naar een natuurgeneeskundige ga ik al jaren en ben twee jaar schoon.. maar soms ben ik bang dat al die jaren zeer ongezond leven invloed heeft gehad/impact op mijn lichaam. Groetjes Marije
 • Christine Kerpel
  Christine Kerpel woensdag 15 okt 2014 om 17:05
  Ha Marije, Onderschat het zelfherstellend vermogen van je lichaam niet! Je bent gelukkig op tijd gestopt met van alles in je lijf stoppen. Je voelt zelf het bewijs: geen migraine! Houd vol zou ik zeggen en bedankt voor het delen. groetjes Christine
 • marije
  marije donderdag 16 okt 2014 om 20:22
  Dank je! Het valt niet altijd mee maar het gaat steeds makkelijker, het word steeds meer eigen! Ik vind je biologie blogje reuze interessant! Heb rond gekeken op je website, mooie, goed en informatief! Ik heb nog een vraagje als je dat niet erg vind :-) hoe zit het met snelle spijsvertering? Dat de een makkelijker afvalt dan een ander, en dus ook sneller afvalstoffen kan af voeren? Of bestaat het niet dat de een, een snellere spijsvertering heeft dan een ander? Groetjes Marije
 • Christine Kerpel
  Christine Kerpel vrijdag 17 okt 2014 om 12:55
  Graag gedaan, hoor, Over snelle spijsvertering: ik ben ervan overtuigd dat daar verschil in zit, de één heeft een snellere spijsvertering dan de ander. Als je stofwisseling trager is, heb je eerder kans op dat je gewicht vasthoud. Je kunt je stofwisseling sneller maken door bv. een half uur intensief te sporten aan het begin van de dag, daar heb je de hele dag profijt van omdat het je metabolisme wel tot uren na het sporten een impuls geeft tot hogere activiteit. Dat is mooi meegenomen, het werkt echt! Ook verbranden spieren meer calorieën dan vetcellen, dus: kweek spieren door bewegen en verhoog zo je stofwisseling. groetjes Christine
 • Piata
  Piata vrijdag 17 okt 2014 om 14:29
  Mooie blog!! - Marije...wat knap! en..tips welkom! Christine: hoe zit het met osteoperose...ik krijg CalciChew D maar dit is een kauwtablet met aspartaam erin en geen magnesium etc. vr. gr.
  • Christine Kerpel
   Christine Kerpel maandag 20 okt 2014 om 19:05
   Hoi Piata, Ik begrijp je vraag niet helemaal, bedoel je of het goed is om calcium te slikken als je osteoporose hebt? Of maak je je zorgen om de aspartaam die erin zit? groetjes Christine
   • Piata
    Piata maandag 20 okt 2014 om 19:37
    Sorry..onduidelijk, ik bedoel eigenlijk het tweede. het is soms toch al lastig allemaal maar dat voert te ver hier..vr. gr. !!
    • Christine Kerpel
     Christine Kerpel maandag 20 okt 2014 om 21:09
     Dag Piata, Er zijn wel kalktabletten zonder aspartaam te vinden. Dat zou persoonlijk wel mijn voorkeur hebben, gezien de twijfelachtige publicaties die er blijven verschijnen over aspartaam. Of zijn ze misschien voorgeschreven door een therapeut? Je zou het bespreekbaar kunnen maken dat je liever een alternatief slikt. Een aanrader om te lezen: de hormoonfactor van Ralph Moorman, werpt weer een heel ander licht op bv. osteoporose na de overgang. groetjes Christine
   • piata
    piata maandag 20 okt 2014 om 22:03
    eigenlijlk..v.eel vragen en twijfels sorry
 • Barbara
  Barbara zaterdag 18 okt 2014 om 12:54
  Wat fijn om deze blog te lezen. Maakte me ook zorgen om ongezond eten, vooral voor mijn kinderen. geen cola maar Yogi drink e.d. En dan nog iets; mijn dochter is 18 jaar, 1,75 lang en ze weegt 46 / 48 kilo. Haar leven lang is ze al superslank. Ze eet goed, heeft energie genoeg en verder gaat het gewoon goed met haar. Ze heeft er wel af en toe last van dat ze zo slank is. Ze wil liever geen rokjes aan en zomers ziet ze mensen wel eens kijken. Ook een verhaal in de Girlz magazine waar bover staat "Ik was 16 en woog nog maar 52 kilo" doet geen goed, dat ging over annorexia... Sinds wij ons bewust zijn van E- nummers zijn de "dikmakers" hier echt de deur uit. Ik ben zelf 5 kilo afgevallen en dat is prima, maar zij is dus afgevallen tot 46 kilo en dat was wel even slikken. Ze is niet eng dun ofzo, maar is er ook iets waar je van aankomt zonder E-nummers. Verder eten wij ook het liefst bioligisch (vooral vlees). Groetjes, Barbara
  • Piata
   Piata zaterdag 18 okt 2014 om 19:25
   Beste Barbara, WEet niet of ik hier ook mag reageren maar ik las over uw dochter. Er zijn zeker manieren! Denk vooral aan wat vollere maar gezonde producten zoals avocado, noten, zelf gezonde tussendoortjes maken zoals notenreepjes...daar is denk ik zeker winst mee te behalen! Dit bericht deed me wat omdat ik weet dat ondergewicht schade kan opleveren aan het lichaam. Vr g.r en succes!!!
  • Christine Kerpel
   Christine Kerpel maandag 20 okt 2014 om 19:14
   Dag Barbara, Ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt, maar toch zijn de gevaren van overgewicht groter dan van ondergewicht. De tips van Piata sta ik helemaal achter, verder is het natuurlijk belangrijk of ze psychisch lekker in haar vel zit. Voelt ze zich gezond? Dan zou ik me niet zo zorgen maken, maar goed: je moederinstinct weet vaak wel wat het beste is. Trouwens ook sporten is goed om aan te komen, je kweekt meer spieren, misschien ook een aanrader? groetjes Christine
 • Hanna
  Hanna zaterdag 18 okt 2014 om 14:53
  Mooi, interessant! Maar hoe zit het met borstvoeding? Mag je dan je binnenkant ook 'wassen', of beter van niet? ik wil nl niet dat mijn baby mijn afvalstoffen binnen krijgt! Je mag immers ook niet lijnen. Hoewel het wel heel gezond is wat je beschrijft! Hoe zit dat eigenlijk?
 • Christine Kerpel
  Christine Kerpel maandag 20 okt 2014 om 19:27
  Dag Hanna, Wat ik beschrijf, is niet met de bedoeling om te lijnen ofzo, maar om te zorgen dat je van binnen schoner blijft. Het is niet de bedoeling om te gaan vasten of een ontgiftingskuur te gaan doen, dat zou ik nu niet aanraden. Maar gewoon gezond onbewerkt eten is alleen maar goed voor je borstvoeding! Juist ook om zelf aan te sterken heb je volwaardig voedsel nodig, genoeg vitamines en mineralen, veel vocht enzovoort. Je lichaam geeft sowieso eerst het beste aan je kindje, dus niet je afvalstoffen, maar je hebt zelf ook genoeg goede stoffen nodig! Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en geniet van het voeden van je kleine! groetjes Christine
 • Monique
  Monique dinsdag 21 okt 2014 om 19:50
  Fijn te lezen dat je aanraadt om de dag met fruit te beginnen! Ik doe dat nu alweer ruim 15 jaar. Vers fruit en gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen ,rozijnen en abrikozen bij erge trek. Pas om half 12 neem ik een bakje koffie. Ik ben daardoor van mijn acne en verstopping afgekomen. Er schijnt een verband te zijn tussen schone darmen en een gezonde stralende huid. Fruit en groente bevorderen dat omdat er veel vocht in zit en snel verteert. Dank je voor je blog die dat bevestigt !!
Laat een bericht achter!
251