30-03-2012

Moestuin in potten!

Het is nu de tijd om te gaan zaaien. Degene met een eigen moestuin zullen vast en zeker volop aan het zaaien en planten zijn. Waarschijnlijk staat de spinazie al boven de grond :-)

Ook voor degene die geen ruimte of zin hebben in een eigen moestuin kunnen prima aan de slag met groenten in potten. Als je een klein stukje van je terras hebt waar je graag wat groenten en kruiden houdt kun je heerlijk aan de slag!

Groenten als paprika, (cherry)tomaat, pepers, kruiden, sla, etc. kunnen prima in pot gehouden worden. Als je wilt zaaien moet je daar nu direct mee beginnen. Je kunt ze ook bij verschillende tuincentra's kopen. Tomaat, paprika, pepers etc. moet je nog wel even binnen houden tot de ijsheiligen (11-14 mei) voorbij zijn. Daarna kunnen ze lekker naar buiten.

Zaai de zaadjes voor in bijv. een eierdoos of plastic bekertjes. Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze overpoten in een grote pot. Zet de plantjes op een lekker zonnige plek, zowel binnen als straks buiten.

Kruidenplantjes zoals rozemarijn, tijm, munt, peterselie, selderij, bieslook, oregano e.d. kunnen voorzichtig aan naar buiten, wel naar binnen halen met vorst (behalve rozemarijn en tijm).

Slasoorten als rucola, veldsla e.d. kun je ook goed zaaien in een grote pot. Als je ze afsnijdt groeien de blaadjes door en heb je de hele zomer door verse sla in je tuin. En veel goedkoper ook :-)

In principe zijn vrijwel alle groenten in pot te poten, alleen hebben veel soorten veel ruimte of 1 pot nodig. Bijv. een koolplant heeft een hele pot nodig, je moet 'm de hele zomer verzorgen en je hebt er 'maar' 1 kool van. Een courgetteplant (kan wel 80x80cm worden) heeft een hele grote pot nodig, maar in een goed seizoen kun je dan wel zeker 20-30 courgettes oogsten.

Bij mij staan de aardbeienplantjes al buiten, de tomatenplantjes in de vensterbank en de kruiden in de tuin. Ook een frambozenstruikje laat z'n blaadjes al zien. Binnenkort ga ik nog een paprika en peperplantje halen, in mei wat rucola zaaien en dan vind ik het wel weer genoeg geweest. De rest haal ik wel bij m'n ouders uit de tuin ;-)

Wie het gaat uit proberen wens ik veel succes en een goede oogst ;-)

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 12 feb 2013 om 14:22
  Even 'n vraagje over de rucola: klopt het dat je het hele jaar door rucola in pot kunt 'kweken'? Zelf wil ik het ook eens proberen. In de winkel is het namelijk erg duur, i.v.m. andere slasoorten en sowieso ook. Als je het zelf doet profiteer je meerdere keren van hetzelfde prijsje en je weet zeker dat het 'echt gezond' is. Weet jij misschien of je rucola ook alleen binnen kunt kweken? Of moet het per se ook buiten staan? O ja, en nog een vraagje: hoeveel zaadjes ongeveer per potje?
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 feb 2013 om 19:34
   Rucola is een redelijk winterharde plant. Je kunt dus eigenlijk het hele jaarr door oogsten, maar dan moet je hem wel met slecht weer en vorst binnenhalen. Anders gaat het plantje dood. Als je de hele winter gebruik wilt maken van rucola moet je het dus wel in een pot zaaien. De blaadjes die je er af haalt groeien gewoon weer aan, wat dat betreft een ideale soort 'sla' (officieel is het een koolsoort). Je kunt rucola dus prima binnen kweken en bijv. in de lente buiten zetten. Ik zou het voorzaaien in een eierdoosje en dan apart uitpoten in potjes. 3 zaadjes per gaatje ongeveer, dan lukt het altijd ;-)

   Succes!
 • jolanda
  jolanda dinsdag 03 apr 2012 om 09:14
  Dus gewoon met potgrond met kunstmest?


  Groetjes
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 03 apr 2012 om 11:09
   Dat is wat je zelf wilt. Als je biologische tuinaarde wilt gebruiken, gebruik je die, maar het kan ook op gewone potgrond, of potgrond speciaal voor de groentetuin.

   Groetjes, Williene
 • jolanda
  jolanda vrijdag 30 mrt 2012 om 19:01
  Hoi

  Owkee dan ga ik even informeren erover.

  Niet dat dan even slecht is als bespoten, maar dan via de aarde zeg maar.

  Groetjes
 • jolanda
  jolanda vrijdag 30 mrt 2012 om 13:48
  Hoi

  Owkee dankjewel.
  Even snel inslaan dan.

  Maar gewone potgrond is toch met mest?
  dan is het toch niet meer biologisch?
  Of zie ik dat verkeerd.
  Sorry voor mijn misschien domme vraag.

  Groetjes
  Jolanda
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 mrt 2012 om 18:38
   Ha,

   Het hoeft van mij ook niet perse biologisch te zijn. Als je dit wel wilt dan moet je hier rekening mee houden. Je hebt ook speciale potgrond voor groenten e.d.

   Succes!

   Groetjes, Williene
 • jolanda
  jolanda vrijdag 30 mrt 2012 om 09:43
  Gewoon normale of biologische zaatjes?

  En wat van grond gebruiken?

  Groetjes
  Jolanda
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 mrt 2012 om 13:22
   Hoi Jolanda,

   Wat je zelf wilt. Zaad koop ik ook wel niet biologisch, mijn kruidenplantjes heb ik wel weer biologisch gekocht.

   Ik gebruik gewone potgrond.

   Succes!

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 30 mrt 2012 om 09:29
  Wat een leuke tip, we gaan weer aan de slag!
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 mrt 2012 om 13:21
   Succes ermee :-)
 • Ineke
  Ineke dinsdag 09 feb 2016 om 18:32
  Hoi Williene, hoe groot moeten de potten ongeveer zijn? Groetjes Ineke
  • Smakelijck dinsdag 09 feb 2016 om 19:38
   Dat is helemaal afhankelijk van wat je erin doet. Op zakjes zaaizaad staat de ruimte die een plant nodig heeft om te groeien. Ik zaai voor in bijv. eierdozen of kleine potjes en dan poot ik het uit in een grotere pot. Als het dan nog meer ruimte heeft kun je 'm weer overpoten, etc.
Laat een bericht achter!
251