Keltisch zout en Solé!
Zout
Zout is een enorme smaakmaker in gerechten. Zonder zout zit er vaak maar weinig smaak aan onze voeding. Pakjes en zakjes zitten niet alleen vol smaakstoffen en conserveringsmiddelen, maar ze staan vooral bol van het zout.
Als je gaat koken zonder pakjes en zakjes hoor ik vaak heel verbaasd, gaat er echt zóveel zout in? Dat is toch niet gezond? Nee, inderdaad, en als je dus een pakje gebruikt dan doe je er nog veel meel zout in, alleen heb je dat helemaal niet in de gaten. Ruim de helft van een pakje of zakje bestaat uit zout. Eet smakelijk!
Gewoon wit (zout) is bewerkt zout. Als zout uit de zee wordt gehaald is het natuurlijk niet zo mooi wit. Dit wordt gebleekt met chloor en bewerkt met antiklontermiddelen waardoor er nog maar weinig mineralen overblijven en het helaas veel nadelen heeft om gewone zout te gebruiken.
Keltisch Zeezout
Om bovenstaande redenen gebruik ik al ongeveer een jaar Keltisch zeezout oftewel Sel Gris de Guérande. Keltisch zeezout is zout wat direct uit de zee is geschept en geen bewerking heeft ondergaan. Het is dus vochtig, het klontert en het ziet grijs ;-) Het is dus even wennen om er mee om te gaan.
Maar in tegenstelling tot gewoon 'keuken en zee-zout' bevat dit Keltisch zeezout nog alle (84!!) mineralen die ons lichaam nodig heeft. Dit zout is rijk aan magnesium en van nature natriumarm.
Solé
Dit zout is dus een fantastisch en natuurlijk mineralen-complex! Daarom maak ik van dit Keltisch zeezout een Solé. Dit is heel simpel. Je pakt een jampot, vult deze met een paar eetlepels Keltisch zeezout. De bodem moet ongeveer 1,5 cm bedekt zijn met het zout. Vul de jampot aan met water. Schud een paar keer goed en bewaar de Solé op een droge donkere plek (niet in de koelkast). Drink elke ochtend op je nuchtere maag en elke avond voordat je gaat slapen een glas water met 1 theelepel van deze Solé. Door het drinken van dit zout wordt het beter opgenomen in je lichaam dan door het toevoegen in je voeding.
Je kunt het zout ook gewoon gebruiken als smaakmaker. In warme gerechten of soep voeg ik het gewoon zo toe, de grove korrels smelten wel door de warmte. Wil ik fijn zout dan maal ik het fijn in mijn vijzel en heb ik gewoon fijn keukenzout. Deze tip kreeg ik van iemand die mijn workshop volgde!! Super bedankt nog ;-) Het werkt fantastisch.
Ook je planten kun je 'bemesten' met je Solé. Meer info hierover kun je vinden op google, maar ze schijnen het er fantastisch op te doen ;-)
Bevat Keltisch zeezout ook Jodium?
Ja, Keltisch zeezout bevat jodium, net als alles wat uit de zee komt. Denk aan vis, zeewieren en dus ook keltisch zeezout. Dit is een natuurlijke vorm van jodium wat je lichaam dus beter opneemt dan de synthetische jodium die wordt toegevoegd aan jozo.
Toch is het aan te raden om je jodiumgehalte in de gaten te houden als je vrijwel geen brood meer eet en geen jozo zout gebruikt. Zorg dat je voldoende natuurlijk bronnen hebt van jodium, bijv. witte vis, zeewieren (bijv.nori), kelpnoodles, keltisch zout etc. Als je dit niet vaak of nooit eet, dan is het aan te raden je jodiumgehalte te laten nakijken en evt. een aanvullend jodiumtablet te slikken. Overleg dit altijd met je (natuur)arts!
Keltisch Zeezout koop je in de natuurwinkel. Let op, want de prijzen kunnen enorm variëren (van een paar euro per kilo tot gerust 10 euro). Ik heb zelf zout met het label Nature Progres voor biologisch, natuurlijk en echt Keltisch zout. Deze heb ik voor ongeveer 2 euro per kilo bij onze Natuurwinkel.
Fijne dag!
Liefs, Williene
Nu wilde ik het drinken, maar o wat vind ik het vies!!!
Maar goed ik geloof dat het goed voor je is dus ik heb het echt geprobeert maar krijg het niet weg. bah
Kan je dit ook lekkerder maken door bijvoorbeeld het sap van een halve sinasappel erdoor te doen?? Of verliest het dan zijn werking??
Succes!
op de bodem ligt ook nog een beetje van het zout. dus misschien er te veel in gedaan???
ik zal proberen om het door te zetten.
Heb je keltisch zeezout? En heb je het in de goede verhouding verdund? Dus een grote jampot, bodem bedekken met zout, rest aanvullen met water? Goed schudden en dan een eetlepel in een groot glas water?
Dan proef je bijna geen zout. Als je het dan nog niet te drinken vind, kun je beginnen met een theelepel. In een groot glas proef je daar niets van terug, en dan kun je daarvan meerdere glazen per dag drinken.
Succes!
Groetjes, Williene
Goed verhaal! Die Sole is echt heel goed voor je. Ik gebruik het nu ongeveer 1,5 jaar en kreeg zelfs van de kapper de vraag waar ik m'n haar mee verf. En ik verf het dus helemaal niet, maar er ligt een mooie glans over :) Dat is niet altijd zo geweest. Een aanvulling wat betreft Himalayazout: de mineralen van dat zout zijn op zich goed, maar passen meer bij de mensen in het Himalayagebergte dan bij ons. Zo heeft iemand het mij een keer uitgelegd. Voor mezelf heb ik toen de conclusie getrokken dat Keltisch zeezout dus het beste bij ons pas en ook beter opgenomen wordt.
Groetjes, Williene
En over die lichaamstemperatuur: zouden álle verschillen in lichaamstemperatuur aan een eventueel Jodiumtekort te wijten zijn? Kun je niet 'gewoon' een lage basistemperatuur hebben?
Groeten,
Johanneke
Je temperatuur gaat mét je eisprong ongeveer een halve graad omhoog en dat blijft zo tot het moment van je menstruatie. Als je jezelf wilt temperaturen kun je dat overigens altijd het beste doen vóór je 's morgens je bed uitstapt, omdat je dan echt je basistemperatuur hebt. En dan is het óók nog weer zo dat onder je oksel meten redelijk onzuiver is. Beter is het om bijvoorbeeld dan onder je tong vijf minuten lang (!) te meten. De temperatuur loopt meestal nog best wat op nadat de meter gepiept heeft. Maar dat allemaal terzijde ;) Inderdaad, niet zelf mee gaan spelen lijkt me het beste!
Ik geloof zeker dat je temperatuur kan verschillen per persoon. Daarom raad ik ook aan om niet zelf te gaan rommelen maar hier echt een (natuur)arts voor te raadplegen.
Succes!
Van mijn vader heb ik een zakje keltisch zeezout gekregen ook van Nature Progres, maar dat is Sel Fin de Guérande. Dit is dus al in fijnere korreltjes.
Is dit minder goed dan sel Gris? Weet je of dit alleen is fijngemalen of dat er ook nog een verdere bewerking in zit. Het is dus fijn zout, wat er nog steeds grijs uit ziet en als je er sole van maakt dan ligt er op de bodem ook een grijs/groen laagje (klei?)
Ben na de workshop dit gaan gebruiken in de vorm van Solé en het voelt wel goed. Als je een nacht slecht hebt geslapen helpt het echt om op gang te komen.
Groeten, Nelleke
Dus dat is goed om even op te letten.
Succes!
Kijk bijv. bij de site: gekruid.nl, daar leggen ze dat verschil ook uit (gedroogd en ongedroogd).
Slik je zelf ook jodium tabletten dan? Wanneer weet je of je tekort aan jodium hebt? Ik eet 1 keer per week witte vis en gebruik best veel keltisch zeezout (in mn draaimolen, maalt het goed fijn en gebruik het dus overal voor). Zou dat voldoende jodium bevatten?
Groetjes Elise
Het ligt natuurlijk ook aan jezelf hoeveel je opneemt, schildklierproblemen hebt, etc. Dus ik zou het zeker even met een arts overleggen.
Succes!
Zit er in speltbrood ook jodiumhoudend zout?
Groetjes Esther