Het verschil tussen baksoda en bakpoeder!
Na het uitgeven van mijn kookboek krijg ik verschillende vragen over het verschil tussen baksoda en bakpoeder. In sommige van mijn recepten gebruik namelijk beide. En er zijn nog steeds mensen die beweren dat er geen verschil zit tussen deze twee. Dit verschil is er echter zeker wel! Al bevat het allebei eenzelfde ingrediënt en zorgen ze er allebei voor dat je baksel gaat rijzen, de werking is anders.
Wat is baksoda?
Baksoda is puur zuiveringszout of dubbelkoolzure soda. Het is ook te koop in toko's onder de naam baking soda. Baksoda moet gecombineerd worden met een zuur ingrediënt om optimaal z'n werk te kunnen doen. Combineer baksoda dus bijv. met karnemelk, azijn, yoghurt, citroensap, chocolade, honing, cacao of fruit. Als je baksoda niet combineert met een zuur ingrediënt kan dit een vieze (of bittere) smaak geven aan je baksel. Baksoda heeft veel meer rijskracht dan bakpoeder, dus ik zit me nu ineens te bedenken dat als je baksoda toevoegt aan m'n ontbijtkoek recept dat hij dan waarschijnlijk wel goed rijst ;-) Voor wie het wil uitproberen, ik hoor het graag ;-)
Wat is (wijnsteen)bakpoeder?
Bakpoeder is een mengsel van zuiveringszout en citroen- of wijnsteenzuur. Bij bakpoeder heb je geen zuur ingrediënt nodig om te zorgen voor een rijzende werking. Door een lepeltje bakpoeder toe te voegen aan (spelt)bloem of meel krijg je zelfrijzend bakmeel.
De combinatie (die je bijvoorbeeld aantreft in mijn appel-noten-rozijnencake uit het boek Smakelijck, gezond & gevarieerd) van deze 2 witte poeders zorgt voor extra rijskracht maar ook voor een lekkere zachte cake/baksel.
Baksoda en Wijnsteenbakpoeder koop ik beide in de natuurwinkel. Baksoda van het merk Stevija en de wijnsteenbakpoeder van Natufood.
Door de drukte rond mijn boek en mijn vakantie vorige week hebben jullie nog veel recepten van me tegoed! Ik heb hier stapels liggen om te bloggen, maar de tijd ontbreekt om ze uit te werken. Ook heb ik allerlei fantastische ijs-recepten liggen die zitten te wachten op mooi weer, maar dat laat nogal op zich wachten. Daarom wacht ik maar niet meer op het weer, maar ga ik ze gewoon bloggen ;-) Hou mijn blog dus goed in de gaten, want er staat weer veel lekkers én gezonds te wachten!
Fijne dag!
SteviJa Baksoda
Omschrijving SteviJa Baksoda
Baksoda wordt gebruikt als rijsmiddel voor deeg. Door baksoda aan het deeg toe te voegen, rijst het deeg tijdens het bakken in de oven. Over het algemeen is een theelepel baksoda voldoende. Los het baksoda op in twee eetlepels hete melk en meng dit met het bakmengsel.
Ingrediënten SteviJa Baksoda
Natriumbicarbonaat
Voedingswaarde per dosering (2,5 gr.)
Eiwit 0 gram
Vet 0 gram
25 kJ / 6 kCal
Omschrijving ingrediënten SteviJa Baksoda
Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat, ook wel zuiveringszout of maagzout genoemd, is een natuurlijk product dat wordt geproduceerd uit o.a. kalksteen en zout.
Toepassing SteviJa Baksoda
SteviJa Baksoda is een 100% natuurlijk rijsmiddel. Baksoda zorgt samen met andere ingrediënten voor volume in het bakmengsel. Het kan worden gebruikt in plaats van gist om tijdens het bakken het bakmengsel te laten rijzen.
SteviJa gebruikt in veel recepten haar Baksoda, omdat dit geen toevoegingen bevat zoals dit bij bakpoeder wel het geval kan zijn.
Succes!
Dat een baksel niet goed rijst kan verschillende oorzaken hebben. Mixen doet heel veel, en ook het mixen van eieren is heel belangrijk. Bij een cake mix ik wel 10 minuten, en dan gebruikte ik geen enkel bakpoeder, toch is de cake dan heerlijk luchtig. Maar je kunt het eens proberen met baksoda! Succes!
Succes!
Groetjes, Williene
Eindelijk iets meer duidelijkheid over die twee. Ik heb nog wel een vraagje: Ik heb een potje met wijnsteenZUURbakpoeder staan van Natufood. Is dat het zelfde als wijnsteenbakpoeder ? Groetjes Gea
Groetjes Gea
Oh, dat is hetzelfde hoor, de één noemt het wijnsteenbakpoeder, de ander wijnsteenzuurbakpoeder. Maar we bedoelen hetzelfde!
Groetjes, Williene
Succes!
Groetjes, Williene