16-01-2012

E-nummerwaaier!

Dit keer geen recept, maar een heel handig hebbedingetje!
 
Boodschappen doen is een hele klus geworden. Je kunt niet meer zomaar alles in je kar leggen zonder eerst de ingredientenlijst te hebben bekeken. Gelukkig gaat dit steeds gemakkelijker en leer je vanzelf wat je wel en niet kunt gebruiken. Voor mezelf had ik alle rode E-nummers op een briefje geschreven en deze in m'n portemonnee gestopt. Het werkte, maar het was best lastig af en toe, het papiertje gaat scheuren, verfrommeld etc.
 
Daar is wat op gevonden!
Medica Natura heeft een E-nummerwaaier ontwikkeld. In deze waaier vind je groene en rode E-nummers. De groene kun je zonder gevaar voor je gezondheid gebruiken, de rode moet je vermijden.
 
Zij hebben deze lijst samengesteld met een voedingsdeskundige en een orthomoleculaire kennisspecialist. Zij wijken op sommige punten af van het boekje van Corinne Gouget. Wat Gouget voor sommige E-nummers aangeeft als rood daarin zien zij geen gevaar en andersom. Een aantal E-nummers die Gouget als oranje aangeeft zijn van natuurlijke origine en zijn dus geen gevaar voor de gezondheid en kunnen gerust gebruikt worden.
 
De waaier is heel overzichtelijk, het maakt het boodschappen doen een stuk makkelijker!
 
Deze waaier is voor 3,85 te bestellen bij Medica Natura. Het is creditcardformaat, dus het past prima in je portemonnee.
 
 
Naar aanleiding hiervan heb ik ook mijn pagina over E-nummers aangepast. Ik neem nu deze waaier als leidraad en niet meer de rode E-nummers van Corinne Gouget. Het zijn nu wel meer rode nummers geworden, maar gezondheid gaat voor!
 
Zie hiervoor mijn pagina met informatie over E-nummers:
 

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous zondag 13 okt 2013 om 22:29
  Ja dat gaf 'ie inderdaad wel aan bij MC, thanx voor de tip. Dan ga ik dat nog eens proberen.
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 12 okt 2013 om 17:13
  Hoi Williene,
  Weet je ook of je deze waaier in een winkel kunt kopen? Er komen zoveel verzendkosten overheen...
  Groetjes!
  A nnemarije
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 okt 2013 om 20:54
   Ha, Ik weet dat ze hier in Putten ook bij Slager Hartevelt te koop zijn. Bij Medica Natura worden er bij mijn weten geen verzendkosten gerekend voor de waaier, als hij dit op de site aangeeft moet je ze even mailen, want volgens mij is dat niet hun bedoeling!

   Succes!
 • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 23 jul 2013 om 08:42
  Ha,

  Lees dit artikel eens: http://www.detoxcoach.nl/smurf-uw-kind-het-ziekenhuis-in-met-smurfenijs/

  E-nummers zijn toegestaan in kleine hoeveelheden die een product mogen bevatten. Het is echter goedgekeurd per product en niet in het totaal. Feit is dat we op een dag tientallen producten eten die E-nummers bevatten en dat alles bij elkaar wordt teveel. Chemische toegevoegde stoffen kan ons lichaam niets mee en dit wordt opgeslagen totdat je lichaam er genoeg van heeft en je klachten krijgt. En dan zijn er nog chemische stoffen waar sommigen heel direct op reageren, en daar is de blauwe kleurstof er één van.

  Kinderen zijn extra gevoelig voor toegevoegde stoffen, voor E-nummers, voor suikers etc. Tussendoortjes is lastig maar niet onmogelijk. Er zijn voldoende alternatieven aan te bieden, kijk maar eens hier bij de index en op het hele internet kun je tal van gezonde tussendoortjes vinden. Beperk het 'ongezonde' dan tot het weekend. Het is even een omschakeling, maar dat went snel.

  Sucralose is net als aspartaam een zoetstof, dus vermijden. Het beste is terug naar de basis. Weinig toevoegingen, zo puur mogelijk eten. Uiteindelijk heb je daar de meeste winst bij.

  Succes!
 • Anonymous
  Anonymous maandag 22 jul 2013 om 20:39
  Mijn zoontje houdt van smurfenijs. Hier zit e133 in. Erop gegoogeld en ik zag dat er goede berichten zijn over dit e-nummer. Het brengt me wat in verwarring.. Want zijn e-nummers niet alleen gevaarlijk in grote hoeveelheden? Wil hem ook niet alles ontzien. En waarom is e120 extra gevaarlijk voor jonge kinderen? Ik vind het vooral moeilijk om hem de kindertussendoortjes te verbieden. Het is wel een kind dat bij de keuze tussen chips en fruit, meestal fruit kiest alleen hij is ook gek op spekjes enz..

  Over sucralose vind ik ook zo vaak tegenstrijdige berichten.. Heel verwarrend! Ik wil het zo graag goed doen. Kinderen zo gezond mogelijk opvoeden maar omslaan naar e-nummervrij is zo lastig!
 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 27 jan 2012 om 08:51
  Ha Williene,
  een vraag: wat nemen jullie als beleg op brood? wat kan absoluut niet, en wat moet je juist wel doen?
  groetjes,
  Arie
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 jan 2012 om 10:48
   Hoi Arie,

   Ik eet zelf vaak kaas op brood met kiemgroenten, avocado, tomaat, komkommer etc. Of ik prak een avocado fijn met wat tabasco, zout en peper, smeer dat op brood met wat plakjes tomaat enz.

   De kinderen eten kaas, pindakaas, pure hagelslag, jam (zelfgemaakt of bonne maman), bio-appelstroop, bio-pasta etc.

   Ongeveer 1 keer per week bak ik eieren op brood, en heel soms heb ik vleeswaren (eigenlijk alleen rookvlees) in huis van de biologische slager. Dit is echt heel af en toe.

   Ik ga binnenkort zelf wat pasta's maken voor op brood, dus hou m'n blog in de gaten!

   Vleeswaren uit de supermarkt (ook al is het biologisch) zou ik zoveel mogelijk vermijden. Verder heb je in de natuurwinkel een groot assortiment broodbeleg, maar dat is best prijzig.

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 18 jan 2012 om 13:27
  Alvast bedankt voor je reactie!
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 18 jan 2012 om 11:54
  Die heb ik! Zal 'm binnenkort plaatsen!
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 18 jan 2012 om 11:06
  Hoi Williene,
  Heb jij mischien een recept voor banketbakkersroom?
 • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 jan 2012 om 21:13
  @Gerda: Gelukkig maar :-) Eet je het ook gewoon bij Hollandse pot zeg maar?

  @Mieke: Een aantal nummers die Gouget als oranje heeft gemarkeerd zijn hier nu rood, dus liever vermijden. Maar ook een heel aantal zijn dus gewoon veilig.

  Op mijn pagina over E-nummers kun je vergelijken, daar staan de rode nummers van Medica Natura op en de groen, oranje en rode nummers van Gouget.
 • mieke
  mieke maandag 16 jan 2012 om 21:06
  Williene,
  zijn dan alle andere nummers die niet op de waaier staan oranje? En kun je die dan ook(met mate) gebruiken?
 • Gerda
  Gerda maandag 16 jan 2012 om 20:54
  Handig!! Die gaat op mijn verlanglijstje! Vanavond de satesaus uitgeprobeerd..... we waren verslaafd aan Wijkosatesaus... manlief zei, wel heel anders, maar ook lekker! Ik slaakte een zucht van opluchting, satésaus is bij ons namelijk bijna net zoiets als appelmoes... overal bij!!
Laat een bericht achter!
251