Zuurkoolschotel, net even anders!
Zoals de meesten van jullie wel weten is Teus ook heel creatief in de keuken. Geef hem een paar ingrediënten en hij weet er iets lekkers van te maken. Zo ook deze heerlijke zuurkoolschotel! Echt het proberen waard, zelf hebben we er van gesmuld, helaas houden de kinderen er hier helemaal niet van ;-) Ach, vroeger vond ik het ook niks, en nu vind ik het heerlijke winterkost. Wie weet komt het dan toch nog goed ;-)
Zuurkoolschotel, net even anders!
Ingrediënten:
Stamppot: 1 pakje bio kruidenzuurkool, 350 gram aardappels, 200 gram zoete aardappel, 200 gram knolselderij, 2 blaadjes laurier, zout en peper, 2 el creme fraiche
Gehaktvulling: 250 gram gehakt, 1 ui, 1 el tamari (Japanse soyasaus), zout, peper, knoflookpoeder, pittige kerrie poeder, paprika poeder
Topping: geraspte kaas, amandelschaafsel
Bereiding:
Snijd de aardappels, zoete aardappels en knolselderij in kleine stukken. Breng aan de kook met wat zout en de 2 laurierblaadjes.
Doe het gehakt in een kom, voeg de ketjap en de kruiden toe. Snijd de ui fijn en bak deze glazig in ruim roomboter in een pan en bak vervolgens het gehakt rul mee.
Prik met een vork in de zoete aardappel, als deze zacht genoeg is om te stampen mag je de pan afgieten en de 2 laurierblaadjes weggooien.
Voeg de 2 eetlepels creme fraiche toe en stamp door elkaar, proef de stamppot en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Maar je zult verrast staan van de smaak door de knolselderij en laurier, een heerlijk geurende stamppot.
Doe de zuurkool in een vergiet of zeef en druk het vocht er goed uit. Stamp vervolgens de zuurkool door de stamppot.
Schep nu een eerste laag in een ovenschaal. Verdeel er het kruidige gehaktmengsel overheen en dek af met een 2e laag stamppot.
Rasp er nu de kaas overheen en bestrooi met amandelschaafsel. Zet in een voorverwarmde oven van 200 graden.
De schotel is klaar als de kaas mooi gesmolten is en het amandelschaafsel mooi bruin kleurt!
Eet smakelijck!
Liefs, Williene