Pizza!
Van Mexicaans gaan we zo over in Italiaans. We reizen heel wat af in onze recepten...
Pizza. Een favoriet gerecht van velen. De diepvriespizza's heb ik nooit echt lekker gevonden (te chemisch), de afhaal (of bezorg :-) )pizza's waren al een stuk beter van smaak. Maar sinds jaar en dag maak ik ze inmiddels zelf. Makkelijk, lekker, veel goedkoper en we hebben 'm precies zoals we hem willen hebben. Teus wil pittig, Joshua alleen met tomaat en kaas en zelf met zoveel mogelijk groenten en brie. Marthe snoept nog van alle walletjes mee :-) Als de pizza op m'n bord ligt besprenkel ik 'm met chilisaus, heerlijk!
Pizza
Ingredienten:
300 gr. speltbloem of -meel, 2 el olijfolie, 1 el gist, halve tl zout, 150 ml. lauw water.
Doe de ingredienten in een kom of keukenmachine en draai het tot een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek zodat het deeg zich verdubbeld.
Kneed het deeg door en rol het uit tot de gewenste pizzavorm(en) en gewenste dikte.
Besmeer de pizza met tomatensaus, maar laat de randen vrij. De tomatensaus kun je zelf maken van bijv. een half pakje passata, gesnipperd uitje, teentje knoflook en wat italiaanse kruiden. Laat dit even pruttelen en inkoken en smeer dit dan over de pizzabodem. Als je haast hebt kun je ook tomatenpuree over de bodem smeren, dit is ook lekker.
Beleg de pizza nu met wat je lekker vindt. Geraspte kaas eerst en dan de ingredienten erop. Champignons, uien, ringetjes bosui, paprikareepjes, pepertjes, plakjes brie, ansjovisjes, mozzarella, plakken tomaat, blaadjes basilicum, olijven, en ga zo maar door. Je kunt ook kleine pizza'tjes maken, bakjes met ingredienten op tafel zetten en ieder z'n eigen pizza laten samenstellen.
Bak de pizza in de oven op 200 graden af. Zodra de randen mooi bruin kleuren en de kaas is gesmolten is de pizza klaar. Dit is na zo'n 10 a 15 minuten.
Eet smakelijk!
Deze week hebben we 4!!! Recepten van je blog gebruikt. Allemaal met veel tevredenheid. Dank je wel!
Ik heb alleen nog een vraag over het rijzen. Moet er een theedoek op de bak? Ik had een vochtige theedoek over de bak gehangen en in de zon gezet binnen, maar het wilde helemaal niet rijzen.
Hoe doe jiij dat?
Groetjes,
Helma
Wat leuk om te horen zeg! Super.
Met een vochtige theedoek werkt vaak wel het beste is mijn ervaring, maar ik laat het ook wel eens gewoon staan.
Maar ik ben er ook wel achter gekomen dat een half uur vrij kort is om het zich te laten verdubbelen. Dan moet het toch zeker een uur staan.
Dus ik gebruik het wel gewoon na een half uur, verdubbeld of niet ;-)
Succes!
Groetjes, Williene
Ik vroeg dit omdat je schreef "op een warme plaats".....
Groetjes Annet
Ps ik maak sinds een tijdje veel van je recepten en het bevalt prima! Wat een inspiratie moet jij hebben, om steeds maar wat nieuws te bedenken! Succes ermee.
Leuk dat je gemak hebt van de recepten. Ik heb nog inspiratie genoeg ;-) Dus dat gaat goed komen!
Groetjes Williene
Waar kan je het pizzadeeg het beste laten rijzen?
Groetjes Annet
Ik laat het altijd even op mijn aanrecht rijzen en dat gaat prima.
Groetjes, Williene
Kan ik ook weisteenzuurpoeder gebruiken i.p. Gist?
Groetjes ange
Ik heb geen idee, dat zou je moeten uitproberen. Ik ben wel benieuwd, zou je het willen laten weten als het is gelukt (of niet ;-))?
Groetjes, WIlliene
Gister de pizza gemaakt, heerlijk weer! Voor de kids tomatensaus met verborgen groente (door de saus gepureerd). Mijn dochter vond de pizza veeeeel lekkerder dan die van de supermarkt. En helaas moet mijn zoontje ze sowieso niet, geen pizzafan dus.
Maandag had ik de broodjes shoarma met knoflook komkommersaus gemaakt, ook erg lekker. Mijn man is helemaal blij met al deze nieuwe inspiraties, dankzij jou :-) We gaan nog veel meer van jouw lekkere recepten proberen. Voor vandaag staat er ook weer een lekkere tiramisu in de koelkast.
Bedankt voor het delen van deze recepten.
Groetjes Jeanine
Eet smakelijck en bedankt voor je reactie!
Groetjes, Williene
Bedankt voor de tip! In Nijkerk zit er ook 1. En dat is ook vlakbij! Als ik in de buurt ben zal ik eens kijken. Thanx!
Groetjes, Williene
Ik wil brie gebruiken,welk merk heb jij altijd?
gr mieke
Natuurwinkel :-) of op de AH versafdeling, maar die is volgens mij niet helemaal zuiver. Zal eens goed opetten de volgende keer.
Groetjes, Williene
Ik heb bij de Jumbo een 100% natuurlijke sweet chilisaus gevonden. Het is van het merk Tropical(heeft trouwens meer natuurlijke artikelen). Het is een fles van 700ml en deze kost €1.99 De ingr. zijn water, azijn, suiler, rode chili, knoflook, zout.
De cupcakes heb ik ook gemaakt. Ik vond ze net als een andere lezer ook wat zoet. Kun je ook volstaan met 100 gram suiker?Of heeft dit effect op het bakproces?
Groetjes
Mieke.
Ps. Ik heb ook kokosolie gekocht. Merk: gezond & wel, bij de Plantijn.Een pot van een pond kost €4.99
Dat is goedkoop! Helaas is hier geen Jumbo in het dorp, maar ik ga hier zeker eens kijken. Bedankt!
Volgens mij moet dat geen probleem zijn. Ik zou het gewoon eens proberen.
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Ik maak wel eens de pizzabodems met tomatensaus, deze bak ik dan 10 min. voor en vries ze in. Daarna kan ik de bodems bevroren beleggen en zo de oven inschuiven. Helemaal beleggen en bevriezen heb ik nog nooit gedaan.
Groetjes, Williene
Ik ben nog op zoek naar chilisaus. Welk merk gebruik jij? Ik heb gisteren de preitaart gemaakt,heerlijk. Onze zoon houdt niet van prei. Voor hem heb ik een klein taartje gemaakt met broccoli en zalm,ook heel lekker. Bedankt voor al die eenvoudige ,heerlijke recepten. Mijn map waar ik ze in spaar(die voor ons van toepassing zijn)raakt steeds voller:-)
Ik gebruik chilisaus van Yakso uit de natuurwinkel. De Plus verkoopt het bij ons ook.
Wat grappig, ik heb al een hartige taart met broccoli en zalm klaar staan om volgende week te bloggen :-)
En graag gedaan hoor :-)
Groetjes Williene
Morgen wil ik een grote bakplaat maken met pizza, is dit recept dan genoeg hiervoor?
Groetjes,
Henriëtte
Met dit recept heb je inderdaad een bakplaat vol. In mijn oven tenminste wel :-)
Je haalt er ong. 2 a 3 pizza's uit (als we het over de supermarktpizza's hebben)
Succes morgen!
Groetjes, Williene
Als mijn droge gist op is ga ik voor brood over op verse gist.
Staat er verder niets op de verpakking? Als het verse gist is lijkt het me prima. Je moet dan alleen even kijken met de verhoudingen. Ik gebruik hier 1 el droge gist dat is ongeveer 7 gram. Verse gist moet je x2,5 doen dus ong. 17 gram zeg maar.
Groet, Williene