Libanese Falafel - Wereldgerecht #zonder pakjes en zakjes!
Het enige vegetarische Wereldgerecht, die inmiddels ook nog eens uit het assortiment is! Gelukkig kun je hem ook helemaal zelf maken, zonder pakjes en zakjes. Falafel, meestal koop ik ze kant en klaar in de natuurwinkel, maar deze zijn erg makkelijk en ook nog eens snel gemaakt. En ook nog eens zonder keukenmachine, maar gewoon met je vork. Soms is het zo simpel :-)
In plaats van balletjes kun je er ook burgertjes van maken en gebruiken bij andere maaltijden als vegaburger. Echt een aanrader dit recept. De volgende keer verdubbel ik wel de ingredienten van de falafel (kikkererwten en kruidenmix) omdat ik dat wel wat weinig vond.
Fijne dag!
Libanese Falafel - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes
Ingredienten voor 2-3 personen:
8 Kleine wraps of 6 pitabroodjes (zelfgemaakt of natuurwinkel), 1 rode ui, 3 tomaten, 100 gram sla, 1 pot kikkererwten (260 gram uitlekgewicht), 125 gram crème fraîche, 100 gram suikervrije tomatenketchup, olijfolie extra vierge
Kruidenmix: 2 theelepels korianderpoeder, 1 ½ theelepel komijnpoeder, 2 tenen fijngesneden knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder, 2 theelepels peterselie, 2 theelepels paprikapoeder, 2 eetlepels linzenbloem of een ander soort meel, Keltisch zout en peper
Harissa sausmix: ½ theelepel komijnpoeder, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel imkerhoning, ½ theelepel korianderpoeder, snuf cayennepeper, Keltisch zout en peper
Dipsausmix: 1 theelepel imkerhoning, ½ theelepel knoflookpoeder, ½ theelepel uipoeder, 1 theelepel peterselie, snufje komijnpoeder, Keltisch zout en peper
Bereiding:
Snijd de tomaten en de rode ui in blokjes en schep door elkaar. Meng er eventueel naar smaak een theelepel peterselie door. Zet in de koelkast tot gebruik.
Meng de kruiden voor de Harissa sausmix door de tomatenketchup en zet aan de kant.
Meng de kruiden voor de dipsausmix door de crème fraîche en zet in de koeling tot gebruik.
Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een grote kom. Voeg 2 eetlepels olie en de kruidenmix toe en prak het geheel fijn met een vork. Meng het geheel goed door elkaar. Vorm 12 gelijke balletjes van het kikkererwtenmengsel en duw ze een beetje plat. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak hierin de kikkererwtenballetjes om en om goudbruin.
Verwarm ondertussen de wraps of pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk de warme broodjes of wraps met de harissasaus, beleg het midden met wat salade en 2-3 kikkererwtenburgers per broodje. Vouw de falafelbroodjes vervolgens dicht. Serveer de falafel met de knoflookdip.
Eet je zuivelvrij? Gebruik dan voor de dipsaus plantaardige yoghurt i.p.v. crème fraîche.
Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije wraps of taco's.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene