Coq au vin #Kerst2019
Voor de komende kerstdagen serveer ik een heel gemakkelijke, maar zó lekkere, coq au vin. Supermakkelijk voor te bereiden en daardoor op het moment zelf geen stress :-) Komende dagen zal ik nog 2 heerlijke bijgerechten posten, die hier goed bij passen en de maaltijd compleet maken.
Coq au vin
Ingredienten voor 4 personen:
4-6 kippenbouten, 200 gram (vegetarische) spekblokjes of rookvleesblokjes, 200 gram sjalotten, 4 tenen knoflook, 2 flinke winterwortelen, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 2 eetlepels (spelt)bloem (of gebruik glutenvrij meel), 300 milliliter rode wijn, 500 milliliter kippenbouillon of gevogeltefond, 250 gram (kastanje)champignons of paddenstoelen, verse peterselie, 50 gram roomboter, Keltisch zout en peper naar smaak
Bereiding:
Maak de sjalotten en knoflook schoon en halveer deze. Snijd de wortelen in plakjes en snijd de champignons fijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de kippenbouten over een bakplaat, bestrooi met zout en peper en wat olie. Schuif voor 30 minuten in de oven.
Smelt de roomboter in een ruime stoofpan en bak hierin het spek of rookvlees op laag vuur. Voeg de sjalotten, knoflook en wortelen toe. Bak deze een paar minuten en schep af en toe om. Voeg de tomatenpuree, tijm en laurier toe en bak dit kort mee. Bestrooi met de bloem en bak dit nog 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn en de bouillon. Voeg de kip uit de oven toe en breng aan de kook. Zet de pan op een sudderplaatje en laat minimaal 1,5 uur stoven. Voeg de champignons toe aan het gerecht en laat nog 30 minuten tot 1 uur doorstoven. Maak het gerecht goed op smaak met zout en peper. Laat de saus eventueel inkoken of bindt met een papje van maïzena of arrowroot.
Serveer de coq au vin met verse peterselie.
Voorbereiding: Maak het gerecht 1-2 dagen van tevoren klaar. Op de dag van serveren hoef je het enkel nog goed te verwarmen.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene