Gehaktstaaf!
In deze tijd van het jaar zie je overal de amandelletters verschijnen. Erg lekker, maar je kunt heel gemakkelijk zelf een hartige variant met gehakt maken.
Deze gehaktstaaf maak ik voor 4 personen en dan als 'hapje' tussendoor.
Nodig:
250 gram biologisch rundergehakt, halve rol vers bladerdeeg van bijv. tante Fanny (of gebruik speltbladerdeeg, te koop in natuurwinkels), kruiden voor het gehakt, 2 eieren, paneermeel of broodkruim van een speltboterham
Bereiding:
Kneed het gehakt met wat broodkruim of paneermeel, 1 ei en kruiden naar smaak. Ikzelf doe vaak een scheutje soya (Yakso), chilisaus (Yakso), kerriepoeder, 1 theelepeltje palmsuiker, scheutje gembersiroop (natuurwinkel), snufje chilipoeder, peper en zout. Dit kneed ik goed door elkaar.
Leg de halve plak bladerdeeg voor je, leg het gehakt erop en rol het op tot een staaf. Als je het gehakt en het bladerdeeg verdubbeld dan zou je van de staaf een letter kunnen vormen.
Vouw de uiteinden goed dicht en bestrijk de rol met geklutst ei. Laat het een half uur rusten, bestrijk het nogmaals met ei en schuif het dan in een voorverwarmde oven van ong. 200 graden.
Na ong. 25 รก 30 min. is de staaf mooi bruin en gaar.
Liefs, Williene
Deze gan wij morgen proberen, lijkt me heerlijk, en ook niet al te moeilijk, dus weer een recept van jou op ons menu, wederom bedankt;-)
Groetjes Gerdien
Bedankt voor je reactie! Leuk dat het zo goed gelukt is! Het filmpje ken ik, en ik heb ook nog een boek waar het heel goed wordt uitgelegd aan de hand van foto's.
Het staat zeker op m'n lijstje om te gaan uitproberen, alleen moet ik er nog ergens tijd voor zien te vinden... Maar dat komt vast goed! Ik zal het je laten weten, zal nog even goed naar verschillende recepten kijken, maar volgens mij maakt dat niet zoveel uit.
Je hoort het wel!
Groetjes, Williene
Bedankt voor je gezellige reactie! Altijd leuk om te lezen :-)
Het is inderdaad ontzettend leuk om zelf dingen te maken, maar ook tijdrovend. Toch geeft het wel heel veel voldoening vind ik zelf.
Erg leuk dat je er zoveel plezier aan beleeft! Ik ga zeker door, want door dit soort reacties krijg je energie om er meer mee te doen! Dankjewel!
Groetjes, Williene
Haha, ja de tijd dat gaat al zo hard en er zit echt maar 24 uur in een dag.
En met kids is het ook al zo snel om!
ik ben nu ruim twee maanden bezig om echt alles (nou ja bijna alles) zonder foute e-nummers te eten. Voornamelijk voor mijn dochtertje maar natuurlijk ook voor onszelf.
Nu sta ik dus ook veel meer in de keuken, ik bak ook zelf brood (super leuk!) maar je bent wel veel meer, en veel bewuster met eten bezig. En dan gaan die uurtjes ook weer snel voorbij.
Ik vind je website echt super leuk en kijk er geregeld op. Ook fijn dat je op deze manier toch wat 'steun' van elkaar kunt krijgen en toch ook elkaar weer helpt. Mn zus en schoonzus eten ook enummer vrij dus bij ons gaan geregeld recepten heen en weer en met elkaar alternatieven vinden voor bijv. snoep etc voor de kids.
(oeps tis weer n heel verhaal geworden, en je krijg al zoveel reacties... )
Ga in iedergeval door met je website en je recepten in de gezinsgids!! :)
Groetjes Henriette.
Even over de bladerdeeg... je zegt hier dat het nogal een klus is om het zelf te maken... ik heb het deze week ( ook voor het eerst in mijn leven omdat iedereen zegt... daar begin je toch niet aan! ) bladerdeeg gemaakt!
Volgens dit recept: http://www.foodtube.nl/video/1572/Bladerdeeg-van-Cees-Holtkamp
Het is een recept met een video erbij om het nog gemakkelijker te maken!
En het is super gelukt! het is helemaal niet moeilijk. Alleen had ik wel de hele tijd mijn aanrecht vies (bloem) als de bladerdeeg weer een half uur in de koelkast moest.
Ik heb er koekjes van gemaakt (krakelingen alleen dan in een andere vorm. ) en iedereen die ze geproefd had vond ze zoooooooooo heerlijk, en het is het ook echt. Ik vond het helemaal geen super groot karwei en helemaal top om te doen.
Ik denk dat jij, die ook graag in de keuken sta, het ook leuk vind om te doen. En jij die alles zelf maakt moet dit toch geen karwei vinden! hopelijk ga je het proberen! ik ben benieuwd!
Oh... ik zie nu dat er hier over al geschreven is...
Maar nu weet je dat het bij mij in ieder geval super gelukt is!!
en bedankt voor je super goede recepten etc etc...
Henriette Nap - van Vulpen
Bedankt voor de site! Ik zal er eens rondsnuffelen!
Maar wellicht ken je die al, wel alles in het engels, maar leuke Hollandse recepten!
Ik zag wel dat bladerdeeg van Koopmans inderdaad E-vrij is!
Zie deze link eens, Cees Holtkamp legt het heel goed uit! Ik ga het binnenkort ook proberen, zal je laten weten of het ook zo makkelijk is als dat het lijkt op de video :)
Vers bladerdeeg is wel veel beter van smaak en werkt ook beter dan uit de diepvries.
Zelf maken vind ik teveel werk!
Ik haal nu vers bladerdeeg bij de supermarkt (AH) van Backini. Daar zitten helaas wel wat (2) E-nummers in. Aangezien bladerdeeg zelf maken nogal een klus schijnt te zijn ben ik daar nog niet aan begonnen, maar het staat wel op mijn lijstje. Omdat er anders geen alternatief is gebruik ik deze heel soms. Ik ben helaas nog geen E-nummervrij bladerdeeg tegengekomen in de natuurwinkel. Iemand misschien een tip?
Je kunt ook gewoon diepvriesbladerdeeg gebruiken, dan moet je wat plakjes uitrollen tot een lap.