07-10-2013

Ontgiften!

Voordat de winter eraan komt wil ik gaan ontgiften. Oftewel Detoxen. Ik heb er veel over gelezen, er zijn allerlei programma's en richtlijnen en daaruit heb ik zelf een 'programma' opgemaakt.

Detoxen, jij?
Ja, inderdaad. Ik eet vrij gezond, onbewerkt, puur, waarom zou ik gaan detoxen? Met detoxen ontgift je je lichaam. Je krijgt ongemerkt nog genoeg gifstoffen binnen door voeding en omgeving. Denk hierbij aan uitlaatgassen, plastic etc. Maar ook bestrijdingsmiddelen, etc. En ik wil het gewoon een keer ervaren wat het met je doet.

Wat wil ik bereiken?
Ik wil even helemaal cleanen. Een schoon lichaam, schone darmen, maar ook een schone geest en even helemaal terug naar de 'basis'. Dat doe ik natuurlijk al grotendeels, maar komende 2,5 week wil ik dat even goed doen. Hoe lees je hieronder!

Hoe ga ik dat bereiken?
De eerste week ga ik 'puur' eten. Ik at natuurlijk altijd al puur, maar gebruik bijv. wel zuivel, tomatenketchup, ketjap manis of een cracker. Deze weken ga ik dat anders doen:

Eerste week (voorbereidingsfase) 7-12 oktober:
Deze eerste week wil ik enkel levend voedsel eten, met één enkel ingrediënt (m.u.v. bijv. pure bouillon). Dus groenten, fruit, noten, zaden, granen, vis, (kruiden)thee, etc. Geen koffie, geen zuivel, geen alcohol, geen vlees, geen suiker, etc. Ik eet dus wel 'gewoon', heb geen honger, maar het is gewoon allemaal puur natuur ;-)

Sapkuren/Detoxen 13-14-15-(16) oktober:
Na 1 week voorbereiding ga ik 3 á 4 dagen sapkuren/vasten. Een ontbijt, lunch en 1x tussendoor van smoothies. 's Avonds een groentenbouillon/soep.

Laatste week (Afsluiting en Opbouw) 16-24 oktober:
Na deze dagen ga ik opnieuw een week 'puur' eten zoals de eerste week. De laatste paar dagen laat ik stapje voor stapje steeds wat meer toe, bijv. een cracker of wat Griekse yoghurt.

Tussendoor tijdens de hele periode:
Veel water (met vers citroensap of munt), kruiden-, munt- of pure groene thee of een kopje pure zelfgemaakte groenten bouillon. Als je wilt kun je tijdens deze periode spirulina of chlorella gebruiken om het ontgiftende effect te ondersteunen en te versterken.

Waarom doe je dit jezelf aan??
Gewoon, ik ben erg benieuwd wat ik voel, wat ik denk, wat het met mijn lijf doet, of ik me (nog) energieker ga voelen? Ik ben het al heel lang van plan en nu wil ik het gewoon eens proberen. Ik hoor zoveel jubelverhalen, dat wil ik ook!
Dus we gaan het gewoon doen, wie weet bevalt het zo goed dat ik het jaarlijks 1 of 2 keer wil inplannen. Ik hou jullie in deze tijd op de hoogte met hoe het gaat, wat ik eet, etc. En wie weet breng ik jullie op een idee ;-) Doe gerust met me mee!

Wanneer niet?
Detoxen mag niet als je zwanger bent, je graag zwanger wilt worden of borstvoeding geeft! Je lichaam gaat in deze periode gifstoffen afscheiden en het laatste wat je wilt is dat dit naar je (ongeboren) kindje toegaat!

Fase 1: Wat eet je?

Fase 1: Recept

Fase 2: Sapkuren!

Fase 2: Hoe gaat het?

Fase 3: Opbouw!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

21 Reacties

 • Gijsje
  Gijsje vrijdag 11 okt 2013 om 10:15
  Dit kun je ook zien als vasten. Heb je wel eens gedacht om deze kuur samen met God te doen?
  God wil je lichaam reinigen een ook je geest. Het hoort bijelkaar.
  Verwacht grote dingen van Hem!
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 11 okt 2013 om 13:48
   Dankjewel voor je reactie Gijsje! Vasten is wel over langere periodes niets eten/drinken. Dat wil ik wel voorkomen omdat ik geen problemen wil met m'n bloedsuikerspiegel ;-)

   Groetjes!
   • corine
    corine zaterdag 23 apr 2016 om 15:57
    Vasten is door God ingesteld dus ons lichaam kan er wel tegen. Dat is ook de bedoeling van hem. Hij heeft alles gemaakt en wij moeten het ten ere van Hem doen. Waarom ben jij zo met het eten bezig? Doe je dit puur voor je zelf en verdiensten? Of doe je het ten ere van de Heere. Want Daarvoor zijn wij geschapen. Om hem te dienen. Wij hebben Hem als zaligmaker en borg nodig. Anders is dit allemaal ijdelheid. Daarmee kunnen wij niet voor hem bestaan. Zoek Hem.
 • Anonymous
  Anonymous maandag 07 okt 2013 om 16:41
  ja, ik doe ook mee:).
  moet nog een kilo of twee kwijt, gaat dan vast vanzelf.....
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 19:01
   Gezellig ;-) Morgen schrijf ik wat uitgebreider wat de bedoeling is van de voorbereidingsweek!

   Succes!
 • Anonymous
  Anonymous maandag 07 okt 2013 om 13:42
  Leuk, ik doe mee!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 14:42
   Wat leuk! Morgen post ik wat meer over wat ik eet en waarom! Succes ;-)
 • gezinsleven
  gezinsleven maandag 07 okt 2013 om 12:33
  Ik ben heel benieuwd! Blijf je volgen...!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 14:42
   Leuk! Dankjewel!
 • marmarel
  marmarel maandag 07 okt 2013 om 11:57
  Ik zit er ook aan te denken het eens te doen. Af- en opbouwen lijkt mij wel verstandig. Puur eten doe ik al aardig, maar ik drink bijv. nog wel koffie. Ik ben benieuwd hoe het jou bevalt!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 14:41
   Ik blijf er over bloggen, dus je hoort het ;-)
 • Anonymous
  Anonymous maandag 07 okt 2013 om 11:43
  Kijk hier mee uit mensen!! Ik heb het ook gedaan (slik al vele jaren probleemloos medicijnen voor mijn schildklier) maar na het ontgiften was alles van slag . En heeft maanden geduurd voor het weer geregeld was, met alle nare gevolgen van dien!! Het is niet zo onschuldig als het lijkt,
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 okt 2013 om 14:10
   Dat zou natuurlijk heel goed kunnen, maar dit is een hele milde manier van ontgiften die in principe iedereen (muv bovenstaande) zou moeten kunnen volgen zonder veel problemen. Veel detox kuren gaan samen met ontgiftings-pillen, en dat gebruik ik niet.
   Maar de ene persoon zal er veel heftiger op reageren als de ander, dat geloof ik graag!

   Suiker is inderdaad nogal verslavend ;-) Als je er eenmaal weer mee begint ben je eerder terug bij af als dat je het weer hebt opgebouwd. Jammer is dat hé?

  • Carolien
   Carolien dinsdag 08 okt 2013 om 10:17
   Misschien zijn de resultaten bij jou minder schokkend omdat je altijd al gezond eet?
   Ik heb vaak last van mijn darmen, ben toen ook zoiets begonnen, maar raakte er heel erg van aan de diarree. Ik wil het nog wel eens proberen, maar ik moet eerst weer flink minderen met de suikerhoudende tussendoortjes. Ik vind het altijd moeilijk om vol te houden, als ik even een tijdje geen tijd heb om te bakken koop ik weer gewoon koek en dan is het hek weer van de dam!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 11:51
   Bedankt voor je waarschuwing. Het klinkt echter wat extremer dan het lijkt. Morgen hoop ik een blog te schrijven over wat ik eet in de voorbereidingsfase.

   Ik ken inderdaad Detoxkuren die hierbij medicijnen slikken, klysma's gebruiken en allerlei andere sapjes en kuren drinken. Dit is gewoon puur natuur, gewoon normaal eten, 3 dagen sapjes/soepen, that's all.

   Maar als je ziek bent, problemen hebt, (zoals in jouw geval met je schildklier), zwak bent, zwanger of borstvoeding geeft dan is het inderdaad geen goed idee om te gaan detoxen.

   Groetjes, WIlliene
 • Henny
  Henny maandag 07 okt 2013 om 10:49
  Ik ga je volgen...succes!!!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 11:47
   Dankjewel!
 • Annemieke
  Annemieke vrijdag 01 jan 2016 om 16:45
  Ha Williene, Ik ga hier maandag mee beginnen. Heb er zin in! Ben ook heek benieuwd hoe mijn lichaam er op reageert. Je hebt dit in 2013 gepost, heb je het nog eens eerder gedaan? Groetjes
  • Smakelijck zaterdag 02 jan 2016 om 12:56
   Leuk! Veel succes! Ik heb het daarna eigenlijk nooit meer gedaan. Ik wil het wel graag, dus toch maar weer eens inplannen ;-)
 • Linda
  Linda zondag 24 apr 2016 om 18:28
  Hoi Williene, ik wil dit binnenkort ook eens gaan proberen, ben heel benieuwd wat het met mijn lichaam gaat doen. Wel nog een vraagje, at jij in de voorbereidings- en opbouwfase bonen? Ik vond namelijk een recept van een detox soep met mungbonen.. Groetjes, Linda
  • Smakelijck maandag 25 apr 2016 om 11:44
   Ja hoor, als het maar zo puur mogelijk was! Dus niet uit een potje of blik. Succes!
Laat een bericht achter!
276